"Am intarit starea de alarma" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Am intarit starea de alarma"

Situatia nu este atit de grava pe cit pare, iar zvonurile alarmiste nu fac bine nimanui. Este mesajul unei conferinte de presa-fulger tinute, ieri, dimineata de prefectul judetului, Nicolae Mitroi, care a tinut sa precizeze ca situatia este tinuta sub control si sint inventariate toate mijloacele materiale si toate fortele umane care pot interveni, in caz de inundatii. Mitroi a explicat ca a primit asigurari de la specialisti ca digurile din judet fac fata cu brio presiunii apei, ca se fac lucrari de consolidare in punctele vulnerabile si totul va fi bine. El a criticat, in acest context, declaratiile recente ale vicepresedintelui Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Chiru, potrivit caruia exista riscul ca, in actualele conditii de debit ale Dunarii, digul care apara Insula Mare a Brailei sa cedeze: "Din pacate, pe vremea comunismului erau mai bine intretinute, nu puteai sa circuli pe coronamentul digului nicicum. El nu era pe vremea aia, ca sa stie. E un punct de vedere care este un total neadevar, si nici nu are de unde sa stie care este situatia digurilor. Chiru nu a participat la nici un comandament, nu l-am vazut nici pe dig. Consider ca nu e autorizat sa vorbeasca. Este adevarat ca nu pot sa spun ca nu exista nici un pericol sa se rupa digul, dar eu pot sa vorbesc in cunostinta de cauza, pe baza unor rapoarte, iar el nu stiu pe ce se bazeaza, cind o spune. Daca as fi sigur, ar retrage toti oamenii aia, sa stea pe la casele lor, sa-si vada de treburile lor cotidiene. Sigur ca exista un pericol".

"Se patruleaza de-a lungul tuturor digurilor"

Si totusi, prefectul a tinut sa precizeze ca pericolul posibil este una, iar pericolul probabil este alta, iar in cazul nostru, nu este deloc probabil ca digurile sa cedeze. El sustine ca s-au luat toate masurile posibile, pentru ca Dunarea sa nu produca dezastre, la Braila: "Am intarit, ca sa zic asa, starea de alarma, am cerut mai multa vigilenta celor care patruleaza pe diguri, mai cu seama in situatia de acum, cu aceasta ploaie care daca nu impiedica total, oricum, ingreuneaza posibilitatea de interventie pentru astuparea eventualelor grifoane sau infiltratii care apar. Din fericire, s-au facut niste rezerve de saci cu pamint pe diguri, atfel incit sa se poata interveni si cu forta bratelor, acolo unde nu pot intra mijloacele mecanizate. Oricum, se patruleaza de-a lungul tuturor digurilor, care insumeaza 160 km ca si incinta, si 50 de km, pe partea cealalta".
Prefectul a precizat ca toate localitatile cu risc de inundatii au planuri de evacuare, stiu unde sa duca eventualii sinistrati: "Ma refer aici la Gura Calmatiului, si la Bertesti, cele cinci case despre care stiti ca au curtile inundate, una fiind a primarului. In ceea ce priveste Insula Mare, din punct de vedere al populatiei, noi am facut inventarierea lor, avem si inventarul animalelor, avem si un plan de interventie in cazul in care apare o ruptura in dig, pentru evacuarea lor din zona, pe apa. Avem inventarul posibilelor adaposturi pentru populatia civila, in special in zona municipiului, dar nu numai, avem asigurata posibilitatea pregatirii hranei pentru populatia dislocata, s-au facut si rezerve de motorina. Si zic eu ca am facut cam tot ce se poate. Evident, nu as vrea sa facem acest exercitiu, dar depinde cum vor actiona fortele de interventie, in situatia unor inundatii".
Mitroi a mai spus ca, in cursul zilei de ieri, urma sa primeasca o informare de la specialistii "Apelor Romane" Buzau, privind lucrarile necesare la digul dinspre Varsatura: "Exista intentia de a realiza o continuare a digului de la Varsatura, din zona unitatii militare, de la calea ferata, pina in terasa comunei Chiscani. Astept sa vina cu programul, sa scoatem din rezerva mijloace din transport".
Potrivit prefectului, specialistii locali au facut o simulare, pentru cazul in care debitul Dunarii ar ajunge la Braila la 16.000 metri cubi pe secunda, iar rezultatul ar fi ca nivelul apei ar ajunge la cota 700.
Intrebat fiind ce s-ar intimpla, in cazul in care s-ar rupe un dig din Insula Mare, Mitroi a explicat: "In situatia in care s-ar produce o rupere de dig in zona de sud, acolo unde avem localitati, animalele se pot refugia in aval, pe diguri, in principal, si acelasi lucru ar face si populatia, intr-o prima faza. In sase ore putem ajunge de la Braila pina acolo, cu mijloacele plutitoare".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro