"Am incheiat un an greu, dar am obtinut rezultate foarte bune" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Am incheiat un an greu, dar am obtinut rezultate foarte bune"

Principalele competitii ale anului 2005 s-au incheiat, iar Clubul Sportiv Municipal Braila se poate mindri cu faptul ca si-a realizat si depasit obiectivele propuse. Incepind din luna ianuarie, Agentia Nationala pentru Sport (ANS) propune noi solutii pentru a asigura o continuitate la nivelul marii performante, iar aceste solutii au fost prezentate deja conducatorilor de cluburi din subordine.
Prezenta la aceasta actiune, directoarea CSM-ului brailean, Tinca Amza, a avut amabilitatea de a ne furniza citeva informatii legate de strategia de perspectiva a ANS-ului

- Care a fost scopul instruirii la care ati participat de curind?
- La instruirea pe care am avut-o cu putin timp in urma si pe care o asteptam de multi ani am aflat o serie de noutati privind reorganizarea activitatii cluburilor din subordinea ANS-ului. Numai ca spre dezamagirea noastra, la instruire nu au participat si reprezentantii federatiilor si nu am putut discuta astfel nici despre formarea loturilor nationale, nici despre conditiile care trebuie asigurate pentru acestea. La Braila, de exemplu, avem doua loturi in pregatire, cel de box pentru juniori si cel olimpic de kaiac - canoe pentru juniori II, iar banii alocati lor sint foarte putini. Sint alocati putini bani pentru masa, fara medicatie adecvata, fara medic, nutritionist, situatie in care totul cade in sarcina antrenorilor care, cit de polivalenti ar fi ei, in domeniu tot nu ar putea sa satisfaca cerintele sportului de performanta. Am primit totusi semnale ca in curind se va organiza si o astfel de intilnire.
- Care ar fi noutatea impusa de ANS?
- Tinind cont de faptul ca incepind din 2007 Romania va adera la Uniunea Europeana, si sportul trebuie sa se alinieze cerintelor europene. Vor surveni modificari in fisa fiecarui antrenor. Acestia vor avea sarcini precise pe care trebuie sa le respecte pentru a contribui la realizarea obiectivelor care se vor stabili. Pina acum, fiecare antrenor lucra cu toate categoriile de sportivi, incepatori, avansati, precum si cu cei de la performanta. De la 1 ianuarie se va lucra pe trepte. Vor fi antrenori repartizati numai pentru incepatori si acestia vor avea sarcina ca in doi ani sa promoveze la grupa de avansati cel putin patru sportivi. Cel care va lucra la avansati, tot in doi ani, trebuie sa-i promoveze la grupa de performanta, iar cea de-a treia categorie de antrenori trebuie sa lucreze cu sportivii pentru marea performanta. Este o munca grea, dar se pare ca toti antrenorii sint de acord desi salariile sint foarte mici si este foarte greu de atins partea de sus a grilei.
- De ce este conditionata remuneratia antrenorilor in noua structura?
- Multi nu stiu cum sint salarizati antrenorii cluburilor sportive in cadrul ANS. Un antrenor de categoria I are un salariu maxim de 7.400.000 lei, el niciodata nu va lua aceasta suma daca nu are cel putin un sportiv de inalta performanta. Sint grile care trebuie respectate, iar in noua conjunctura, antrenorii mai sint conditionati de studiul individual, relatia cu parintii, controlul elevului la scoala, pregatirea lui profesionala, contributia la planul de venituri ale clubului, care, transformate in procente, ii asigura gradul de salarizare maxim.
- CSM se poate incadra in aceste cerinte, are antrenorii necesari?
- La ora aceasta, la majoritatea sectiilor ne putem incadra in programul impus, mai putin la judo si dirt-track unde avem doar cite un singur antrenor. O situatie speciala este si la sectia de ciclism unde avem doar doi antrenori. In aceste conditii, un antrenor va lucra cu o grupa de incepatori si una de avansati, iar celalalt va lucra cu o grupa de avansati si una de performanta.

"Tot ce s-a obtinut pina acum in marea performanta am obtinut datorita muncii depuse cu mult timp in urma"

- La CSM Braila sint sectii cu prioritate?
- Da, sectia de kaiac - canoe va avea prioritate deoarece de patru ani ne-a adus rezultate foarte bune pe plan national si international. Urmeaza atletismul si natatia si apoi celelalte sectii in ordinea contributiei lor. In anul 2005, clubul si-a realizat si depasit tot ceea ce si-a propus. Am incheiat un an greu, dar am obtinut rezultate foarte bune. Greu, pentru ca a trebuit sa sustinem in proportie de 80 % si dublele legitimari cu LPS-ul, si ma gindesc la solutii pentru anul urmator care are un buget si mai mic. Este al doilea an din ciclul olimpic, cu un calendar international bogat si unul foarte sarac pe plan national, dar trebuie sa facem totul pentru a ne indeplini obiectivele.
- Exista eventualitatea de a se renunta la dubla legitimare?
- Nu eu sint cea in masura sa intrerup aceasta forma de colaborare si, mai mult, indicatiile ANS-ului sint pentru o continuare a acestora. La noi este insa un caz special, in care doar CSM-ul se implica. De exemplu, LPS-ul nu si-a platit chiria pentru sala de atletism de anul trecut din decembrie, sportivii sectiei de natatie au mers la Campionatul National de juniori I pe banii clubului. I-am sustinut si ii sustinem in continuare, dar nici nu vreau sa neglijam activitatea clubului nostru care este din an in an mai buna.
- Cum au perceput antrenorii noile modificari?
- Vreau sa subliniez in mod deosebit faptul ca antrenorii cluburilor sportive din subordinea ANS-ului sint foarte disciplinati. La fel ca si militarii, ei niciodata nu au contestat decizile luate de forul tutelar, ei s-au supus, au facut treaba si au invins toate greutatile. Pentru noi, anul 2006 va fi deosebit de greu, tinind cont de bugetul mult mai mic alocat, dar acolo unde vor fi obiective majore, bineinteles ca se va aplica Regulamentul de Ordine Interioara, modificat la rindul sau de noile reglementari.
- De ce credeti ca a facut ANS-ul aceste modificari?
- In momentul de fata am vazut ca se bate foarte mult moneda pe selectii. Daca in 2008 ne vom prezenta la Olimpiada si s-ar putea sa luam o medalie-doua, in 2012 s-ar putea sa nu ne mai prezentam. La nivel national a scazut foarte mult numarul sportivilor care trebuiau sa vina din urma. Ne-am bazat pe sportivi consacrati si am neglijat partea de selectie si formare. Tot ce s-a obtinut pina acum in marea performanta am obtinut datorita muncii depuse cu mult timp in urma, iar un sportiv care a luat o medalie la Olimpiada din 2000 si-a inceput pregatirea inainte de 1990. Nici un rezultat olimpic, mondial, european, balcanic sau chiar national nu se obtine de pe un an pe altul. Rezultatele vin dupa un ciclu de pregatire de citiva ani, in care trebuie sa i se acorde o mare atentie sportivului pentru ca acesta sa obtina medalii. O alta problema care s-a pus a fost atitudinea pe care o au sportivii fata de obtinerea performantei, in sensul in care unii fac tot ceea ce este posibil, fara stirea antrenorului, pentru a obtine rapid rezultate, ceea ce in opinia noastra inseamna ratare.
- Acestea ar fi singurele aspecte negative pentru care a scazut numarul sportivilor din marea performanta?
- Nu, in opinia mea, un rol negativ il au si pensiile viagere acordate la virste fragede. Au fost cazuri in care sportivi de 18-19 ani, dupa ce au obtinut rezultate notabile, au renuntat imediat la activitatea sportiva. Sint multi campioni care renunta la marea performanta la virste fragede. Sportul de performanta incepe la virste fragede si ii credem pe sportivi ca a trebuit sa renunte la multe lucruri, dar acestia nu trebuie sa uite ca pina au ajuns campioni de orice fel statul a cheltuit bani cu ei. Eu nu sint impotriva acordarii acestor pensii, dar consider ca trebuie sa se acorde din momentul in care sportivul nu mai este apt pentru activitatea sportiva. Concluzia mea este urmatoarea, ca masurile luate sint benefice sportului si daca se vor aplica asa cum trebuie putem vorbi despre o continuitate in performante.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro