Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.
Urmează o perioadă în care tot mai des vom găsi pui de păsări căzuți din cuiburi sau noi considerăm că sunt căzuți din cuiburi și vrem să îi ajutăm.
Ca reprezentant al Societății Ornitologice Române în Brăila, am încercat să dau tot timpul sfaturi cât mai corecte și rapide, legate de salvarea unor păsări sau orice alte informații utile despre salvarea puilor acestora, aflați în dificultate. Sunt sunat la telefon sau căutat pe rețelele de socializare destul de des de persoane din județul nostru și din județele apropiate, care găsesc în principal puii de păsări și doresc să îi salveze. De cele mai multe ori, din dorința de a salva acești pui se fac greșeli, de aceea voi da câteva sfaturi pentru salvarea păsărilor, fiind conștient că ziarul are cititori mult mai mulți decât cei ce urmăresc postările mele.
În cazurile în care puiul este sănătos (nu pare lovit, nu sângerează) îl puneți într-un loc ferit, pe creanga unui copac din apropierea locului unde l-ați găsit sau într-o tufă, pentru a-l feri de eventualele atacuri ale câinilor sau pisicilor. După aceea vă retrageți, așteptați un timp, de regulă puiul cere hrană și părinții i-o vor aduce.
Gândiți-vă doar că un pui golaș, fără pene, trebuie hrănit la fiecare 15 sau 20 de minute, de la răsăritul soarelui și până la ora 22! Iar asta ar cere un angajament destul de serios din partea „părintelui adoptiv” și cunoștințe temeinice de îngrijire a puilor de păsări, altfel șansele lui de supraviețuire sunt minime.
În cele mai frecvente situații găsiți puii de ciuf de pădure, care părăsesc cuibul timpuriu și stau în tufe sau copaci, cerând noaptea hrană adulților.
Aceștia sunt, în mod eronat, considerați abandonați și preluați din natură. În aceste cazuri, dacă pasărea nu este rănită, nu trebuie să o luăm din zonă! Dacă este pe sol, puneți-o într-un copac sau o tufă mare, ferită de câini si pisici. Dacă este preluată fără motive întemeiate sunt șanse mari să nu supraviețuiască.
Frecvent sunt găsiți în parcuri puii unor specii comune, cum ar fi mierlele, sturzii etc.
De asemenea, dacă nu sunt răniți, așezați-i pe un copac din apropiere. Aceste păsări ies din cuib înainte să poată zbura bine și durează câteva zile până se deprind cu zborul. Cât timp sunt incapabili de zbor, sunt hrăniți de părinți.
Alte situații delicate sunt când puii unor specii mai mari (care cuibăresc frecvent pe clădiri, cum ar fi vântureii sau pescărușii) sunt găsiți în dificultate (căzuți între clădiri) sau în curțile blocurilor. De asemenea, cel mai potrivit lucru este să fie returnați pe clădirile de unde provin (și eventual adăpostiți la umbră) – părinții vor veni cu certitudine să îi hrănească. Puii de vânturei sunt găsiți și sub cuiburile de unde provin, iar în acest caz, dacă au deja penele dezvoltate, este suficient să îi așezăm pe copacul unde se află cuibul, la o înălțime mai mare, dacă acest lucru este posibil. Atenție mare când luați un pui de răpitor, cum sunt vântureii, deoarece vă pot răni serios cu ghearele! Cel mai bine este să îi acoperiți cu o cârpă înainte să îi ridicați și încercați să îi manevrați cât mai puțin.
Încerc să vă prezint câteva situații în care vă puteți afla dacă găsiți pui de păsări și rezolvarea acestor situații.
Situația 1 - Puiul găsit are pene
Dacă pasărea este parțial sau complet acoperită de penaj, este probabil să nici nu aibă nevoie de ajutorul dvs. Pe măsură ce puii cresc, ei depășesc limitele impuse de cuibul în care au locuit. Păsările tinere, cărora li se mai spune juvenili, părăsesc cuibul și se plimbă pe ramurile din jur, sau pe sol, în apropiere de „casa părintească” timp de câteva zile, înainte de a deveni independente și de a putea zbura fără nicio problemă. Părinții sunt mereu în apropiere și le răspund la chemări cu livrări periodice de hrană. Chirăiturile sâcâitoare pe care le veți auzi din copacii din apropiere sunt scoase de părinții care insistă astfel să plecați și să le lăsați puiul în pace.
Dacă nu este rănită, pasărea trebuie lăsată acolo unde se află. O puteți ajuta dacă veți îndepărta pisicile, câinii și copiii curioși, care ar putea să rănească puiul și care pot împiedica părinții să vină să hrănească micuța pasăre. În mod alternativ, puteți să îl așezați pe o creangă mai înaltă, mai ales dacă se află în pericol iminent din cauza câinilor sau a pisicilor.
Din păcate, oamenii intervin cel mai des la acest stadiu al dezvoltării puilor și preiau păsările sălbatice din natură. Deși intențiile lor sunt dintre cele mai bune, acest fapt poate avea consecințe dintre cele mai nedorite. Nu doar că este ilegal (preluarea păsărilor din natură), dar veți priva o pasăre de ajutorul esențial al părinților, caz în care puiul nu va avea aceleași șanse la viață și nu va fi adaptat la mediu așa cum sunt celelalte păsări tinere.
De asemenea, trebuie acceptat faptul că mortalitatea puilor de păsări sălbatice este în mod natural ridicată, mai ales la unele specii (motiv pentru care aceste specii au mai mulți pui).
Dacă ați găsit un pui de pasăre cu puf și pene mici, pui care au căzut din cuib, atunci încercați să îi puneți înapoi. Totuși, luați în calcul că un astfel de incident este comun la mai multe specii de păsări: puii cad din cauze naturale (vânt puternic, furtună etc), sau puiul mai mare îl împinge din cuib pe cel mai slab, astfel încât să primească mai multă hrană. Cel mai puternic dintre pui va supraviețui și își va crește și el puii în viitor. Dacă nu reușiți să localizați cuibul, cereți ajutor specializat.
Situația 3 - Cuib dărâmat de furtună
Dacă ați găsit un cuib care a căzut din copac, acest lucru se întâmplă uneori în tipul unor furtuni puternice. Puneți cuibul înapoi în copac, cu pui cu tot. Nu este adevărat că păsările își abandonează puii, dacă aceștia au fost atinși de un om. Păsările chiar au un simț al mirosului destul de slab dezvoltat. Dacă nu găsiți locul în care se află cuibul sau dacă este prea periculos să urcați în copac, puneți puiul sau puii într-un loc în care părinții îi pot găsi, dar alegeți locul cu grijă, astfel încât să nu poată ajunge pisicile la pui.
Cum înlocuiți cuibul
Este destul de simplu să înlocuiți un cuib deteriorat. Puteți folosi un coșuleț de plastic sau un container de aceeași formă, în care să puneți bucățele de șervețele de hârtie. Nu folosiți cârpe de bumbac, acestea se încurcă în degetele de la picioarele păsărilor. Fixați cuibul cu sârmă sau cu ajutorul unor cuie bătute în copacul din care a căzut sau în arbustul unde se află. Următorul pas este plasarea puilor în cuib. Aceștia trebuie să fie mereu așezați cu picioarele strânse sub corp. Aveți grijă ca puii să nu fie expuși la soare. La scurt timp vor sosi părinții și își vor hrăni puii în containerul în care i-ați amplasat, ca și cum ar fi fost cuibul lor.
Deseori, nu toți puii cad din cuib, și în această situație se poate întâmpla ca păsările adulte să hrănească puii din ambele cuiburi. Oricum ar fi, monitorizați situația de la distanță timp de câteva zeci de minute, o oră, pentru a vă asigura că părinții se întorc pentru a inspecta și hrăni puii.
Când este necesar să cereți ajutor specializat
Dacă părinții nu găsesc noul cuib nici după două ore de la plasarea acestuia în copac sau dacă sunteți siguri că mama puilor a murit, apelați la sfaturile specialiștilor. Nu luați puii din cuib până nu vă consultați cu aceștia.
Dacă pasărea este rănită sau bolnavă puteți constata după următoarele simptome: pasărea nu își poate flutura aripile, prezintă sângerări, aripile sunt lăsate în mod inegal, este slăbită sau tremură puternic. Puteți cere ajutor specializat și dacă pasărea a fost atacată de o pisică sau de un câine. Cu cât veți întârzia mai mult, cu atât mai puține șanse de salvare are pasărea.
În timpul în care așteptați ajutor, luați pasărea în mâini, dar purtați mănuși în permanență. Plasați-o într-o cutie de carton bine ventilată, acoperită. Dacă nu aveți o cutie de carton (cele de pantofi sunt ideale pentru păsări de mici dimensiuni) folosiți o plasă de hârtie. Puneți șervețele de hârtie pe fundul cutiei sau al plasei.
Țineți puiul la cald, ferit de zgomot, într-un loc întunecat. Dacă păsării îi este frig, amplasați cutia în apropierea unei surse de căldură, dar să nu fie excesivă. Feriți-o de foc și de temperaturi extrem de ridicate. De asemenea, puteți umple o sticlă de plastic cu apă caldă și să o plasați alături de pasăre în cutie. Înveliți sticla într-o cârpă, să nu frigă pasărea. Asigurați-vă că sticla nu are scurgeri pe la capac, altfel pasărea se va uda și va suferi de frig.
Nu oferiți lichide păsărilor!
De obicei, păsările își procura o mare parte din lichide chiar din hrana pe care o consumă, astfel încât nu au nevoie să înghită lichide foarte des. Și dacă este deshidratată, poate fi periculos să încercați să îi turnați apă în cioc deoarece se poate sufoca foarte ușor.
Nu îi oferiți hrană păsării până nu știți ce specie este și care este dieta ei! Există păsări cărora le veți face mai mult rău dacă le veți oferi pâine sau altă hrană decât cea specifică. Cereți sfatul unui specialist înainte de a hrăni pasărea.
Spălați-vă pe mâini cu apă caldă și săpun de fiecare dată când ați atins pasărea cu palmele. Spălați toate obiectele cu care pasărea a luat contact – haina, prosop etc, pentru a preveni răspândirea de boli sau de paraziți pe dvs sau pe animalele de companie pe care le aveți.
Sunt sunat destul de des pentru a da soluții în cazul găsirii puilor de păsări, ajut cu drag dar situația nu poate fi rezolvată decât de către cel ce a luat puiul de pasăre, deoarece el știe locul de unde l-a luat și după soluția aleasă de subsemnatul, poate lua decizia cea mai bună în favoarea păsării. Din păcate, lumea crede că eu mă pot deplasa peste tot prin județ sau chiar și în afara acestuia. Din păcate și timpul meu este limitat, la fel ca și modul de deplasare sau chiar lipsa unor locații pentru a putea găzdui acești pui de pasăre. Nu vă pot ajuta decât cu un sfat profesionist și în anumite cazuri pot veni să duc eu pasărea unde ar trebui dusă de cel care a luat-o.
Nu vă pot recomanda decât să încercăm să fim responsabili, să ajutăm păsările sălbatice sau chiar și anumiți pui de mamifere, dar nu luăm puiul de unde l-am găsit până nu sunăm și stabilim împreună ce e mai bine pentru el.