Scenariul suna cam asa: doua eleve, in clasa a XII-a, de la Liceul Pedagogic au nevoie de scutiri pentru motivarea absentelor in perioada 5-16 ianuarie. Intorsi in Policlinica, jurnalistii au stat in sala de asteptare, timp in care au observat cum medicii parafau diverse documente, intr-un timp foarte scurt, cum ar fi setul de analize pentru obtinerea permisului de conducere. In timp ce asteptau sa le vina randul, reporterii "Obiectiv" au surprins reactia critica a unui pacient, care se indoia de calitatea lucrarii de renovare a Policlinicii: "Da' cine o fi pus gresia asta aici?! Parca ar fi fost elevi de liceu!". Important de precizat este faptul ca, in urma unui scandal amplu mediatizat de ziarul nostru in toamna anului trecut, unitatea a fost inchisa de Autoritatea de Sanatate Publica, intrucat nu se incadra in standardele igienico-sanitare, dar si din cauza unor nereguli privind eliberarea fiselor medicale cat si a modului de completare a acestora. Dupa trei luni de renovare, Policlinica a primit autorizatia sanitara de functionare si si-a reluat activitatea incepand cu data de 5 ianuarie. Valoarea lucrarilor, a caror calitate a fost sesizata si in sala de asteptare, s-a ridicat la peste 23.000 lei.
Punctul culminant. Ajunsi in cabinetul doctorului, reporterilor li s-a spus sa inchida usa. Nu a mai fost nevoie de explicatii inutile, deoarece medicul stia exact de la asistenta pentru ce il cauta "doua liceene". Lucrurile s-au derulat foarte repede in cabinet: nume, adresa, data nasterii, liceul, clasa, perioada in care se motiveaza absentele, boala, plata si "la revedere". Cu toate ca reporterii i-au spus medicului, la completarea anului nasterii, 1986, acesta nu si-a dat seama ca, in clasa a XII-a, elevii nu au 23 de ani. Schimb pe schimb - "liceenele" au platit 10 lei pentru eliberarea adeverintei medicale, pe durata a doua saptamani.
Elevii mai inventivi isi falsifica singuri scutirile
Absente motivate cu adeverinte medicale false. Pentru a-si acoperi numeroasele absente, elevii au gasit solutia salvatoare: fie apeleaza la "ajutorul" medicilor, fie isi fac singuri adeverinte medicale. Nu este o noutate faptul ca fenomenul absenteismului se accentueaza, tot mai mult, pe zi ce trece. Elevii par sa devina "profesori" in falsificarea scutirilor medicale, a semnaturilor si a parafelor medicilor. "Foarte usor se falsifica scutirile, oricine poate falsifica o adeverinta. Chiar si cei care nu cunosc calculatorul foarte bine. Mai intai, se da cautare pe Google "parafa medic", apoi, tot pe Google, "scutiri medicale fata - verso". Deschizi un program de editare de imagini si atasezi parafa pe scutire. O scoti la imprimanta si este gata. Mai trebuie doar sa o completezi", ne-a relatat un elev de liceu.
Pentru realizarea falsurilor - e lesne de inteles - sunt folosite calculatoare si imprimante care se gasesc in magazinele de specialitate si sunt la indemana oricui.
La Murgoci, 130 de scutiri medicale avizate in mai putin de 3 saptamani
La Colegiul National "Nicolae Balcescu" sunt inscrisi 820 de elevi, iar pe saptamana, ajung la cabinetul medical, in jur de 15 scutiri. La Colegiul National "Gh. M. Murgoci" sunt 832 de elevi, iar in perioada 2-19 decembrie s-au dat la vizat aproximativ 130 de scutiri. Asistenta de la cabinetul scolar ne-a povestit ca in urma cu cativa ani, un elev a falsificat o scutire folosind parafa unui doctor decedat. La Liceul de Arta "Hariclea Darclee", in perioada 5 - 21 ianuarie, elevii au adus la cabinetul medical 47 de scutiri. La Grupul Scolar de Prelucrare a Lemnului "C. Brancusi" sunt 300 de elevi care, conform spuselor doctorului de la cabinetul medical, daca au adus de la inceputul anului scolar patru, cinci scutiri pe saptamana. La Grupul Scolar "Edmond Nicolau" sunt 1.527 de elevi, care in perioada 15 septembrie - 20 ianuarie au adus la vizat in jur de 150 de scutiri. Asistenta de la cabinetul medical ne-a povestit ca de-a lungul timpului, doctorul s-a confruntat cu diverse cazuri: "Au fost si elevi care au adus scutiri facute la imprimanta, dar domnul doctor nu le-a primit si i-a anuntat imediat pe cei care sunt in masura sa ia decizia potrivita".
Concluzia, fie ca elevii se imbolnavesc pe zi ce trece mai rau, fie ca, de fapt, chiulul a devenit o boala contagioasa, pe cale sa se cronicizeze.
CASETA1
Elevi anchetati pentru ca au falsificat scutiri
In vara anului trecut, noua elevi de la Grupul Scolar "Gh. K. Constantinescu" au ajuns pe mana politistilor dupa ce au falsificat 18 adeverinte medicale, pe care le-au prezentat la cabinetul scolii, ca sa-si motiveze absentele.
Adeverintele respective au fost suspectate deoarece parafele medicilor aveau alte caractere decat cele obisnuite. Mai mult, pe unul dintre documente a fost trecut numele unui medic care nu exista in Braila, iar pe altele a aparut numele medicului Lucica Scutaru, inspector in cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP), medic ce nu mai avea activitate la cabinet si nu putea elibera scutiri. Adeverintele au ajuns la ASP, care a sesizat Politia, din dorinta de a stopa fenomenul falsificarii. Oamenii legii au dispus inceperea urmaririi penale in cazul elevilor, pentru comiterea infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.
CASETA2
Parintii, chemati la raport
Nici varianta cu "biletelul de la mama" nu mai tine, pentru ca au fost cazuri in care elevii au pus terte persoane sa scrie in numele parintilor fel de fel de invoiri de la scoala. Mare parte dintre unitatile de invatamant au prevazut in regulamentul de ordine interna ca aceste solicitari sa fie aduse personal de parinti. "Noi, in general, avem incredere in elevii nostri, insa pentru a elimina orice dubii, dirigintii au obligatia sa sune acasa la parinti", a punctat prof. Ovidiu Pintiliescu, director adjunct la "Balcescu". La "Murgoci", conform regulamentului de ordine interioara, se primesc doar trei cereri pe semestru si se verifica de fiecare data, telefonic, daca ele chiar sunt scrise de parinti.
CASETA3
Plimbaretii risca exmatricularea
Tinerii care lipsesc prea mult de la scoala suporta consecintele regulamentelor in vigoare, situatia extrema fiind exmatricularea. Elevul care inregistreaza 10 absente nemotivate pe semestru va avea nota la purtare scazuta cu un punct, conform regulamentului de organizare si functionare a institutiilor de invatamant. Daca are 20 de absente nemotivate pe semestru primeste preaviz de exmatriculare si va avea nota scazuta la purtare. In cazul in care nu ia in seama aceste atentionari, va fi exclus din institutia de invatamint.