Executivul a decis să menţină locurile de muncă în sistemul bugetar, cu posibilitatea unor eventuale majorări salariale în 2009, în funcţie de evoluţia economiei şi de economiile bugetare, refuzând astfel varianta disponibilizării a 5% din personal, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.
"Am ales această soluţie a menţinerii locurilor de muncă. Puteam avea soluţia să dăm afară 5% din personal, dar ar fi fost un procent foarte important de oameni care şi-ar fi pierdut slujbele. Am ales să menţinem locurile de muncă şi să acordăm creşteri slariale atât cât vom reuşi să facem economii anul acesta şi în funcţie de creşterea pe care sperăm noi că ne-o va oferi economia", a declarat Boc la Piteşti.
Premierul a spus că salariile de bază ale bugetarilor nu vor scădea. El a precizat că economiile bugetare estimate vor fi realizate în urma restructurării agenţiilor guvernamentale şi aplicării Legii privind interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat.
Preşedintele Traian Băsescu enumera, pe 29 martie, două alternative de reducere a cheltuielilor, care să pună în aplicare acordul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Prima prevedea "îngheţarea salariilor funcţionarilor publici şi contractuali şi, în timp, o aşezare a sporurilor la 30% din salarii", iar cea de a doua viza "reducerea cu 5% a numărului de funcţionari existenţi în administraţia centrală şi îlocală". Excepţie de la "îngheţare" ar urma să facă salariile şi pensiile foarte mici, ca urmare a actualei perioade de criză, a mai spus Băsescu.
Sindicatele bugetarilor au declarat că nu sunt de acord cu reducerea numărului de angajaţi cu 5%, iar unele dintre acestea nu acceptă nici îngheţarea salariilor în acest an.
Ministrul Muncii, Marian Sârbu, preciza, la rândul său, că "aceasta este doar o alternativă pentru a creşte fondurile de salarii şi nu o obligaţie" şi că o decizie în acest sens va fi luată după discuţiile cu sindicatele.