Amânarea unei decizii privind Schengen e o formulă mai bună decât un vot negativ | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Amânarea unei decizii privind Schengen e o formulă mai bună decât un vot negativ

, întrucât menţine deschisă discuţia, adăugând că până la Consiliul european din octombrie România trebuie să convingă Olanda şi Finlanda

"În Consiliul Justiţie şi Afaceri interne s-a produs blocajul anunţat de către Olanda şi Finlanda şi subiectul va trece în Consiliul european de toamnă, în octombrie. Până atunci lucrăm, avem practic asigurări şi sprijin de la toate statele membre, sunt aceste două state membre care abuzează într-un fel de regula unanimităţii dar care trebuie convinse, trebuie să lucărm pentru că e o lipsă de încredere pe justiţie şi afaceri interne", a declarat Baconschi.
Întrebat dacă această amânare este mai bună decât un vot negativ, ministrul a confirmat. "Da, este o formulă care menţine deschisă discuţia. Va fi timp. Până la Consiliu trebuie să construim în continuare consensul la nivelul tuturor statelor membre, e o decizie care se adoptă prin consens", a explicat Baconschi, la Parlament, la reuniunea PPE.
Legat de posibila remaniere a sa din Guvern, Baconschi a spus: "Întrebaţi-l pe domnul prim-ministru".
Noi discuţii pe tema aderării României şi Bulgariei la Schengen vor avea loc până la 17-18 octombrie, când liderii UE se vor reuni la summit, a declarat ministrul bulgar de interne, Ţvetan Ţvetanov, relatează Sofia News Agency.
El este de părere că o decizie ar putea fi luată între timp, dacă se ajunge la un compromis.
"Olanda şi Finlanda rămân singurele membre UE care nu au susţinut propunerea legată de aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Nu au dat nicio explicaţie logică", a spus Ţvetanov, după reuniunea miniştrilor de interne.
El a subliniat că Olanda şi Finlanda "sunt izolate" din cauza opoziţiei lor, din moment ce toate celelalte state membre, printre care Franţa şi Germania, au acceptat soluţia de compromis sugerată de preşedinţia poloneză a UE: ca România şi Bulgaria să adere parţial la Schengen.
Ministrul polonez de interne, Jerzy Miller, a anunţat joi că, "din păcate", două ţări "şi-au încălcat promisiunile" şi au blocat consensul în Consiliul JAI pe tema aderării României şi Bulgariei la Schengen, însă oficialul polonez a îndemnat, totuşi, la optimism.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro