Amânare cu iz penal la Inspectoratul de Seminţe | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Amânare cu iz penal la Inspectoratul de Seminţe


Aproape 17.000 ha de loturi semincere în atribuţiile a doi inspectori autorizaţi (în condiţiile în care o normă responsabilă de certificare finală ar fi de 500 ha/specialist) şi un inspectorat de seminţe, cotat încă drept cel mai bun din ţară, pe cale de a-şi pierde credibilitatea şi prestigiul. În această situaţie s-a ajuns la Brăila, din cauza nepăsării conducerii Ministerului Agriculturii, a jocurilor politice şi a lipsei de implicare a factorilor locali decizionali. Situaţia este mai mult decât critică, bâjbâielile autorităţilor punând în pericol afacerile a sute de fermieri care s-au angrenat în acest an în producerea de seminţe. Mai mult, criza din Inspectorat ar putea genera tensiuni şi în colaborarea cu marile firme multinaţionale, precum "Pioneer", "KWS", "Monsanto", "Quality", "Caussade", "Procera" etc, firme care, anul acesta, au încheiat în judeţul nostru 315 contracte de multiplicare, pentru 378 de ferme. Şi ca tabloul să fie "perfect şi complet", dezamăgită de lipsa de reacţie a responsabililor ministerului, îngrijorată de lipsa de personal şi sub presiunea responsabilităţii imense pe care o presupune acum Inspectoratul, în 23 aprilie directorul interimar al unităţii, Geta Condruţ, şi-a depus demisia. Ministerul are la dispoziţie o lună în care să o aprobe sau nu.

9 luni de incertitudini

"Au trecut aproape 9 luni de la declanşarea crizei din Inspectorat. În 9 luni faci un copil, iar ăştia nu au fost în stare să organizeze un concurs şi să ia o decizie fermă. Ne ţin aşa, în bâjbâiala asta, de parcă noi facem afaceri pe bâjbâite. Am investit bani şi muncă, eu vreau rezultate, nu abureli, nu promisiuni", ne-a sesizat indignat un fermier, ale cărui culturi sunt în pericol de a nu fi certificate datorită lipsei de personal de la Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor (ITCSMS) Brăila.
Indignarea este, de fapt, cuvântul de ordine în rândul fermierilor din judeţul nostru atunci când vine vorba de criza din inspectorat şi teama atunci când vine vorba de viitorul culturilor. "Dacă nu aduc oameni suficienţi cât să ne poată controla şi verifica loturile, la timp şi în ritmul impus de lege, e foarte grav. Eu nu iau în calcul aşa ceva, pur şi simplu refuz", a precizat Vasile Dogărescu, unul dintre cei mai mari producători de seminţe din judeţul nostru.
Incredibilă i se pare situaţia şi lui Vasile Dobrilă, un alt producător important: "Sunt mai multe aspecte sub care noi suntem dependenţi de specialiştii inspectoratului, de la control şi până la avizare. Pe tot parcursul anului sunt paşi obligatorii, peste care nu poţi să sari. E o dramă ce se întâmplă, nu vreau să mă gândesc ce vom face mai departe. Să găsească soluţii! Noi am investit enorm, cheltuielile faţă de culturile de consum sunt cu circa 60% mai mari, nu ne putem permite să dăm greş".
Aceeaşi stare de spirit şi la societatea "Agrohagiu". "Va veni momentul castratului, decisiv în lanţul tehnologic, peste care nu putem trece fără specialiştii ITCSMS. Fără controlul şi aprobarea lor cultura e iremediabil pierdută. Legea e foarte strictă, nu te joci în producţia de seminţe. Nu e vina noastră, de aceea trebuie să găsească o rezolvare urgentă. Şi apoi, mai e un aspect, dacă piaţa nu e sub permanenta observaţie a inspectorilor ITCSMS, vă daţi seama că oricine poate să ia sămânţă din hambar şi să o vândă ca sămânţă certificată. Neregulile astea cine le verifică? E foarte grav ce se întâmplă", s-a arătat îngrijorat Cristian Brânză, inginer agronom la "Agrohagiu".

"E clar că vor apărea litigii"

Că e foarte grav confirmă şi directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor, Procesatorilor şi Comercianţilor de Seminţe "Danubiu" Brăila, Siica Daniilescu: "Situaţia se complică pe măsură ce trece timpul. Suprafaţa cu loturi semincere a crescut anul acesta faţă de 2011, iar responsabilităţile sunt enorme. Agenţii economici şi-au înscris culturile prin depunerea la Inspectorat a «Declaraţiilor de multiplicare», au plătit contravaloarea prestaţiilor de servicii şi solicită pe bună dreptate să le fie controlate culturile, să le fie emise documentele. Dacă nu se intră în normalitate, e clar că vor apărea litigii şi cei vinovaţi, adică inspectorii, vor fi traşi la răspundere material şi penal. Noi continuăm demersurile. Ne-am întâlnit şi cu ministrul Tabără, şi cu ministrul Fuia. Acum am trimis un memoriu şi către noul ministru, Daniel Constantin. Avem promisiunea senatorului Ion Rotaru că ne va sprijini la noul ministru".
La sfârşitul săptămânii trecute, conducerea "Danubiu" a avut o întâlnire cu senatorul Rotaru, care după articolul publicat de noi, în luna ianuarie, s-a arătat extrem de indignat. El chiar a depus şi o interpelare în Parlament, convins fiind că situaţia de la Inspectorat "nu poate fi rezolvată decât printr-o decizie politică". Acum, Rotaru a promis că imediat după învestirea Guvernului Ponta va avea o discuţie cu noul ministru, în faţa căruia va face lobby pentru deblocarea posturilor şi organizarea de urgenţă a concursului pentru ocuparea funcţiei de director executiv al ITCSMS Brăila. E posibil ca întânirea să aibă loc chiar astăzi. (Vom reveni)

O "mişcare" proastă!

La ITCSMS Brăila problemele au început în septembrie 2011, când pe seama unor nemulţumiri, patru din cei şase specialişti ai inspectoratului (directorul executiv Maria Mocanu şi trei inspectori acreditaţi), şi-au dat demisia şi au plecat în sistemul privat. De atunci, între unitatea brăileană şi Ministerul Agriculturii a avut loc un schimb permanent de adrese şi memorii, prin care inspectoratul cerea deblocarea posturilor şi organizarea de urgenţă a concursului pentru ocuparea funcţiei de director executiv. Iniţial, concursul a fost programat pe 10 ianuarie, dar a fost amânat deoarece Prefectura Brăila nu şi-a trimis reprezentant în comisia de examinare. Membrii asociaţiei "Danubiu" au suspectat că amânarea examenului a fost, de fapt, doar o "mişcare" de favorizare a unui candidat surpriză, (cu sprijin politic), care, însă, culmea!, era un apropiat al PSD. Cert este că nici până în acest moment nu a fost organizat un nou concurs.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro