Amânare în dosarul «Mită la PSD» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Amânare în dosarul «Mită la PSD»

Judecata în dosarul "Mită la PSD", amânată pentru luna februarie. Ieri, judecătorii Curţii de Apel (CA) Bucureşti au dat un nou termen în dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu şi miliardarul Ioan Niculae, sunt judecaţi pentru infracţiuni de corupţie. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 19 februarie, când urmează să fie audiaţi patru martori, după cum ne-a transmis Luminiţa Ignat, din cadrul Biroului de Informare şi Relaţii Publice al CA Bucureşti. Printre aceştia se numără Mircea Geoană, fostul candidat al PSD la Preşedinţie, cumnatul acestuia, Ionuţ Costea şi Cristian Burci. Acesta din urmă, precizează presa centrală, controlează Adevărul Holding şi Prima TV. La termenul de joi al procesului, se arată în publicaţiile bucureştene, instanţa a audiat mai mulţi martori cu funcţii de conducere în cadrul Interagro, care au dat detalii despre un contract de cercetare în domeniul construcţiilor, semnat între această companie deţinută de Ioan Niculae şi Insomar.
Dosarul "Mită la PSD", în care inculpaţii au fost achitaţi de prima instanţă, respectiv Judecătoria Sect. 1 Bucureşti, în noiembrie 2013, a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti după ce procurorii au formulat apel. Geoană a fost audiat ca martor şi în primă instanţă, el spunând că nu cunoaşte elemente despre cazul "Mită la PSD".
Astăzi, 23 ianuarie, la Tribunalul Vrancea este termen de judecată în alt dosar de corupţie în care Stancu este personaj principal. Este vorba despre cauza "Stancu vs. DNA", ajuns pe rolul instanţei după ce DNA a dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, vicele CJ - Florin Mija şi încă 12 funcţionari salariaţi ai instituţiei, acuzaţi de atribuirea unor contracte către firme favorite.

Mită de 1 milion de euro la PSD

La data de 20 noiembrie 2013, după trei amânări ale pronunţării, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a dat sentinţa în dosarul "Mită la PSD". Judecătorii au dispus achitarea lui Stancu, precum şi a celorlalţi trei inculpaţi, printre care se află şi miliardarul Ioan Niculae, cel mai bogat om din România. Toate acuzaţiile aveau directă legătură cu finanţarea campaniei electorale a lui Mircea Geoană. Dacă în primă fază era vorba despre o mită de 1 milion de euro la PSD, pe parcursul cercetărilor, procurorii anticoruţie au stabilit că din suma respectivă s-au plătit efectiv aproximativ 150.000 de euro.
În ianuarie 2012, DNA i-a trimis în judecată pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, pe Ioan Niculae şi pe directorul Viorel Bărac, de la Interagro, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice.
Potrivit rechizitoriului trimis instanţei de procurorii anticorupţie, în cursul anului 2009, Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA. Banii urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială din 2009 pentru susţinerea candidatului Mircea Geoană. Potrivit înţelegerii, precizează DNA, sumele de bani ar fi fost furnizate indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, pentru a se disimula destinaţia reală a banilor, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare la finanţarea partidelor politice. În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae a solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul partidului menţionat, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (S.N.T.G.N. TRANSGAZ şi S.N.G.N. ROMGAZ SA). Procurorii au stabilit că pentru plata efectivă celor 150.000 de euro s-a folosit drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae - Interagro şi SC INSOMAR SRL, contract încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale.

Audierea lui Geoană

În luna mai 2013 , senatorul Mircea Geoană a dat declaraţii în dosarul în care preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, era judecat pentru infracţiuni de corupţie. Geoană a venit la Judecătoria Sectorului 1 şi a spus în faţa judecătorilor că nu cunoaşte elemente despre cazul "Mită la PSD". Întrebat dacă ştie să fi existat vreo relaţie de prietenie între Gheorghe Bunea Stancu şi omul de afaceri Ioan Niculae, Geoană a spus că nu cunoaşte acest lucru. Potrivit presei centrale, la unul dintre termenele procesului, omul de afaceri Ioan Niculae a declarat că procurorul DNA i-ar fi spus că regretă că trebuie să trimită în judecată oameni nevinovaţi, când, de fapt, "autorul moral" ar fi, după cum a dedus omul de afaceri, Viorel Hrebenciuc. Întrebat de procurorul DNA cum comentează pasajul "...măi, eu pot să dau un milion de euro pentru PSD" dintr-o interceptare transcrisă la dosar, Niculae a arătat tot atunci că nu îşi aminteşte să fi purtat "vreo discuţie" cu Bunea despre "vreun milion de euro".
Pe de altă parte, zilele acestea Viorel Hrebenciuc ar fi început să facă dezvăluiri în faţa procurorilor DNA şi cu privire la traseul banilor în acest caz. Dacă informaţiile prezentate de Hrebenciuc vor schimba cursul acestui dosar, rămâne de văzut.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro