Mergi la conţinutul principal

Alte victime, la Brăila, din cauza căpușelor

• din cauza căpușelor, luna trecută au ajuns la medic 10 persoane • dacă sesizați o astfel de înțepătură, medicii vă recomandă să vă prezentați, cât mai repede, fie la camera de gardă, UPU sau direct în cadrul secției de Boli infecțioase a SCJU Brăila, pentru extragerea promptă a insectei, dar și pentru a primi recomandări privind profilaxia cu antibiotic și indicații pentru investigații suplimentare

 

Luna trecută, 10 brăileni au ajuns la spital din cauza înțepăturilor de căpușe. Trei dintre aceștia erau copii, conform datelor puse la dispoziție de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila.  Din fericire, vorbim de cazuri obișnuite, ușoare care nu au impus spitalizare, ci doar profilaxie cu antibiotice. ”E bine să precizez că  este o mare diferență între mușcătura de căpușă și boala pe care o poate da căpușa. Pacienții vin pentru înțepătura de căpușe, nu pentru boală. Din fericire, anul acesta nu am avut niciun caz de Lyme și nicio suspiciune deocamdată! Și sperăm să nu avem nici de acum încolo. Majoritatea persoanelor vin la noi după ce li s-a extras căpușa fie la UPU, fie la Camera de gardă. Și noi le administrăm profilaxie. Foarte rar vin la noi să le extragem căpușa. Au fost cazuri obișnuite. Nu au fost cazuri grave din fericire”, a transmis pentru ”Obiectiv”, medicul Ileana Grecu, șef Secție Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență  (SCJU) Brăila. Aceasta recomandă persoanelor care prezintă mușcătură de căpușă să se prezinte cât mai repede, fie la camera de gardă, la UPU sau direct în cadrul secției de Boli infecțioase a SCJU Brăila pentru extragerea acestor insecte parazite, dar și pentru a primi recomandări privind profilaxia cu antibiotic și indicații pentru investigații suplimentare. De asemenea, la fel de important este să îndepărtăm căpușa în primele 24 de ore, dar nu singuri, ci cu ajutorul unui medic pentru a extrage complet insecta. În caz contrar, există riscul dezvoltării bolii Lyme, o boală cauzată de bacteria numită Borrelia burgdorferi, care se transmite la oameni atunci când aceștia sunt mușcați de o căpușă infectată. Pentru a infecta organismul unui om sau al unui animal, de regulă, căpușa trebuie să fie atașată pe pielea gazdei de la 24 până la 48 de ore, pentru că este vorba despre un parazit extern care se hrănește cu sângele corpului gazdă (om sau animale). Aceste înțepături, nedepistate la timp, pot da naștere unor maladii extrem de periculoase pentru om care pot duce la paralizii faciale, meningită și chiar deces.

Boala Lyme sau borelioza are numeroase și variate simptome, astfel că mulți bolnavi ajung să primească atenție din partea mai multor specialiști. Primul care vede cazul este de obicei reumatologul, pentru că durerea și inflamarea articulațiilor, însoțite de febră, oboseală și dureri musculare sunt primele simptome care apar, conform medicilor. Totodată, aceștia mai subliniază că în 70-80% din cazuri, mușcătura este încă vizibilă sub forma unui punct roșu dacă este căutată cu grijă. În plus, în jurul acestui punct se dezvoltă în câteva zile sau chiar săptămâni, o roșeață care se întinde sub forma unui cerc, așa numitul eritem migrator. În acest stadiu, explică specialiștii, boala poate fi tratată cu succes. Totuși, astfel de situații pot fi preîntâmpinate, potrivit specialiștilor. În acest scop, ei recomandă folosirea repelenților, evitarea zonelor cu multă verdeață și vigilență. ”Dacă merg copiii în zone unde există posibilitate de circulație a căpușelor, să aibă tegumentele care se expun protejate cu repelenți sau acoperite cu haine lungi. Asta ar fi ideal, dar cum acum este foarte cald, este mai greu să suportăm  pantalonii lungi sau bluzele cu mâneca lungă, există pe piață multe soluții repelente, destinate atât copiilor cât și adulților. Trebuie doar să vă asigurați că acestea protejează și de căpușe, nu doar de țânțari. Și seara, la băiță, când se face evaluarea tegumentului și se observă o astfel de înțepătură, să se prezinte cu copilul la medic, fie la Camera de Gardă, la Pediatrie, fie la noi, pentru a putea beneficia de profilaxie”, a conchis medicul Ileana Grecu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro