• asta au aprobat, ieri, consilierii municipali în cadrul unei şedinţe de îndată ce a avut loc în sala CUP Dunărea • potrivit primarului Marian Dragomir, deficitul vine de la mai multe proiecte multianuale demarate de municipalitate printre care modernizarea bulevardului Dorobanţilor şi reabilitarea Teatrului “Maria Filotti”, suma totală alocată ridicându-se la aproape 16 milioane lei
Membrii CLM Brăila au aprobat, ieri, alocarea a circa 16 milioane lei de la bugetul local pentru acoperirea deficitului secţiunii de dezvoltare. Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe de îndată, ce a avut loc în sala de şedinţe a CUP Dunărea. Potrivit primarului Marian Dragomir, deficitul vine de la mai multe proiecte multianuale derulate de municipalitate, printre care şi Modernizarea bulevardului Dorobanţilor, reabilitarea clădirii Teatrului “Maria Filotti” sau reabilitarea infrastructurii rutiere.
Concret, este vorba despre suma de 15.945.035,99 lei, iar potrivit raportului proiectului de hotărâre decizia privind acoperirea deficitului bugetar pe Dezvoltare vine în urma unui Ordin al Ministerului Finanţelor Publice emis pe 21 decembrie 2016 prin care au fost aprobate normele metodologice pentru închiderea exerciţiului bugetar al anului ce tocmai s-a încheiat. Acolo sunt stipulate precizări privind închiderea execuţiei bugetelor locale şi operaţiunile pe care trebuie să le întreprindă unităţile administrativ-teritoriale. “Punând de acord normele metodologice emise în acest sens, cu excepţia bugetului local - secţiunea de dezvoltare pe anul 2016, rezultă că totalul veniturilor secţiunii de dezvoltare după deducerea sumelor ce reprezintă excedent al anului anterior, utilizat pentru finanţarea cheltuielilor secţiunii de dezvoltare este mai mic decât cheltuielile secţiunii de dezvoltare, situaţie în care, «consiliile locale au obligaţia de a aproba, prin hotărâre a Consiliului, acoperirea definitivă din excedentul bugetului local a deficitului secţiunii de dezvoltare»“, se arată în documentul citat.
Având în vedere că proiectul de hotărâre nu a fost supus dezbaterilor în Comisiile de specialitate, singurii care au cerut lămuriri au fost liberalii. PNL-istul Cătălin Hagiu a cerut să i se explice de unde anume provine deficitul bugetar având în vedere suma impresionantă de 15.945.035,99 lei pusă în discuţie.
Care au fost proiectele deficitare
“Secţiile de buget local sunt formate din venituri şi cheltuieli. La sfârşitul anului trecut s-a înregistrat un deficit de 15.945.000 lei pe secţiunea de dezvoltare. La începutul anului bugetar avem hotărârea de CLM în care spunem că aprobăm «efectuarea cheltuielilor secţiunii de dezvoltare din excedentul bugetar al anului 2015. Din 29.000 lei aprobate la începutul anului am folosit 15.000 lei pentru obiective de investiţii. Proiectele care au fost terminate în anul 2015, restul finanţărilor făcute în 2016. Şi s-a restituit suma de 5.267.000 lei spre finanţare încasată şi neutilizată la proiectul Bulevardul Dorobanţilor”, a explicat Vasilica Gurgu, directorul economic al Primăriei. Cu toate acestea liberalii s-au arătat încă nemulţumiţi de răspuns, solicitând din nou să li se prezinte exact de unde vine deficitul, cu precizarea că vor vota pentru acoperirea deficitului secţiunii de dezvoltare.
“Avem suma de 15.945.035 lei care a fost utilizată pentru finanţarea mai multor obiective. Vorbim despre suma restituită spre finanţare încasată şi neutilizată la proiectul privind modernizarea Bulevardul Dorobanţilor - 5.267.725 lei, despre proiectul de extindere pe verticală Şcoala Ion Creangă - 251.000 lei, restaurare şi consolidare clădire Teatru «Maria Filotti» - 2.150.000 lei, proiect de realizare infrastructură rutieră - 2.204.000 lei, realizare Centru «Bunici şi Nepoţi» - 318.000 lei, proiect renovare imobil situat în strada Râmnicu Sărat nr. 115 - 7.770 lei, încă 1.142.000 lei la proiectul pentru modernizarea Bulevardului Dorobanţilor şi un proiect privind viabilizarea străzii Cimbrului, unde s-au şi finalizat lucrările - 4.702.000 lei”, a declarat Dragomir.
În cele din urmă, toţi cei 21 de consilieri municipali prezenţi la şedinţă au votat “pentru”. Trebuie precizat că au lipsit motivat: liberalii Florin Pricop, Marian Fusea, PND-istul Adrian Traian, PSD-iştii Cristiana Voineag şi Florin Dumitru, precum şi Daniela Rădulescu de la ALDE.