Nitraţii sunt o categorie de substanţe care conţin azot într-o formă care poate folosi organismelor vii, a explicat Agenţia spaţială americană. Descoperirea aduce astfel o dovadă în plus că pe Planeta Roşie au existat în trecut condiţii propice existenţei vieţii.
Informaţii genetice
Azotul este indispensabil tuturor formelor de viaţă cunoscute, constituind un element cheie al unor molecule mai mari, precum ADN-ul, care codifică informaţiile genetice ale vieţii. Pe Pământ, ca şi pe Marte, azotul se găseşte în stare gazoasă în atmosferă, sub forma a doi atomi care, pentru că sunt uniţi, nu se pot combina uşor cu alte elemente. Atomii de azot trebuie să fie ori singuri, ori fixaţi pe molecule de oxigen pentru a da naştere la reacţii chimice indispensabile vieţii. O moleculă de nitrat, formată dintr-un atom de azot şi trei atomi de oxigen, constituie sursa de azot fixată care se poate combina cu o varietate de alţi atomi şi molecule.
Procese nebiologice
Totuşi, oamenii de ştiinţă subliniază că nu există niciun indiciu care să sugereze că moleculele de nitrat descoperite de un instrument de pe Curiosity provin de la un organism viu. Suprafaţa planetei Marte este în prezent inadecvată oricărei forme de viaţă cunoscute.
Potrivit cercetătorilor, nitraţii sunt vechi şi au rezultat din procese nebiologice, ca de exemplu impactul cu un asteroid sau trăsnete pe Marte într-un trecut îndepărtat.
Echipa care lucrează la misiunea Curiosity a descoperit deja indicii care arată că a putut exista viaţă pe Marte acum câteva miliarde de ani. Printre acestea, prezenţa în abundenţă a apei lichide în albii ale unor foste râuri şi a unor materii organice în craterul Gale, unde s-a aşezat robotul în august 2012.