Alocaţii europene pentru sute de copii brăileni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Alocaţii europene pentru sute de copii brăileni

Copiii ai căror părinţi muncesc în ţări membre ale Uniunii Europene pot beneficia de alocaţia din ţara respectivă, fapt cunoscut de tot mai mulţi brăileni. Dacă în România, alocaţia este de 42 de lei, aproximativ 7 euro, în restul statelor europene valoarea acesteia poate fi şi de 30 ori mai mare. Câteva sute de brăileni plecaţi la muncă în străinătate au solicitat anul trecut alocaţia europeană pentru copiii lor.

Din momentul integrării, românii au aceleaşi drepturi cu cetăţenii oricărui alt stat comunitar. Astfel că românii care muncesc în străinătate, precum şi copiii lor, beneficiază de aceleaşi prestaţii familiale ca şi ceilalţi cetăţeni. În cursul anului 2013, câteva sute de părinţi din Brăila au făcut demersurile necesare pentru a obţine alocaţii la nivelul celor din ţările unde lucrează. Potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Brăila, în anul 2013, a completat şi transmis un număr total de 638 formulare europene. "Alocaţiile europene au ca scop asigurarea securităţii sociale pentru salariaţii şi lucrătorii independenţi şi membrii familiilor acestora, care au reşedinţa într-un stat membru al UE şi desfăşoară o activitate salarială sau independentă în unul din aceste state. Ele se acordă pentru copiii aflaţi în îngrijire, ca şi alocaţiile care se acordă în România, diferenţa constând în faptul că, urmare a desfăşurării unei activităţi salariale sau independente pe teritoriul unui alt stat membru UE, această alocaţie poate avea un cuantum mai mare, care depinde de legislaţia statului respectiv. Indiferent de statul membru de domiciliu al lucrătorului migrant şi al membrilor familiei sale, acesta are dreptul la beneficii de asistenţă socială din statul în care îşi desfăşoară activitatea. Copiii beneficiază de alocaţii care sunt oferite de un singur stat sau, eventual, primesc complementul diferenţial de la instituţia competentă din statul care acordă alocaţia mai mare", a precizat Adrian Ritzinger, director executiv al AJPIS Brăila.
Astfel, s-au înregistrat şi soluţionat 560 de cereri pentru eliberarea formularului E411 în vederea acordării alocaţiei de stat pentru copii în ţări din spaţiul european. În cursul anului trecut, brăilenii au mai depus 47 formulare E401 reprezentând atestat privind componenţa familiei în vederea acordării prestaţiilor sociale în spaţiul european, două cereri pentru eliberarea formularului E405 reprezentând atestat privind totalizarea perioadelor de asigurare, de angajare sau de activitate independentă, o cerere pentru eliberarea formularului E001 reprezentând solicitare de informaţii de către un stat membru al UE şi 28 de cereri pentru eliberarea formularului F002 reprezentând răspuns la cererea unui stat aflat în spaţiul european pentru determinarea competenţei.
Tot în 2013, au fost suspendate plăţile pentru alocaţia de stat pentru copii, în România, ca urmare a acordării acestui beneficiu de către un alt stat membru UE, pentru 118 beneficiari. De asemenea, au fost deschise drepturi de alocaţie de stat pentru copii, în România, ca urmare a faptului că nu îndeplinesc condiţiile de acordare a acestui beneficiu într-un alt stat membru UE, pentru 150 de beneficiari.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro