Ideal este să nu exageraţi cu nimic şi să încercaţi să vă orientaţi către o alimentaţie sănătoasă. Veţi observa cu timpul că papilele gustative vor răspunde pozitiv schimbărilor. Şi... nu vă gândiţi că ceea ce este sănătos nu este şi gustos, căci nu este adevărat. Va dezvăluim în continuare câteva alimente care, pe lângă faptul că sunt delicioase, au şi un conţinut mic de calorii.
Salată verde
Salata verde este sănătoasă şi gustoasă şi, combinată cu creativitate, poate constitui un fel principal de mâncare. Aceasta conţine doar 15 calorii la 100 de grame, are în compoziţie în proporţie de peste 90% apă, stimulează metabolismul şi este un bun detoxifiant. Conţine vitaminele A, B, C, K, antioxidanţi, acid folic şi minerale esenţiale ca fosfor, fier, magneziu şi calciu. Dacă nu v-am convins până acum, vă propunem o reţetă delicioasă cu salată verde, rucola, baby spanac şi legume în care să adăugaţi câteva bucăţi de brânză dulce, un strop de ulei de măsline, oţet balsamic şi lămâie.
Broccoli
Broccoli are marele avantaj de a putea fi consumat în cantităţi mai mari, deoarece conţine foarte puţine calorii, mai exact 35 de calorii la 100 de grame. În plus, este şi foarte săţios. Acesta conţine vitamina A, B2, acid folic şi de două ori mai multă vitamina C decât o portocală. De asemenea, este o legumă bogată în fier, calciu, potasiu, seleniu şi compuşi sulfuroşi. Acesta pune în dificultate multe persoane, deoarece reţetele pe bază de broccoli par destul de sofisticate, însă o variantă gustoasă şi la îndemâna oricui este călirea acestuia în unt cu usturoi, după ce, în prealabil, a fost fiert.
Ardei
Indiferent de sortimentul ales, ardeiul are doar 25 de calorii la 100 de grame şi, în plus, accelerează metabolismul. Ardeii sunt o sursă veritabilă de vitamina C şi, în funcţie de soi, conţin o gamă largă de alte vitamine, minerale şi fitonutrienti esenţiali organismului uman. O altă calitate care ar trebui apreciată este versatilitatea lor, putând constitui ingredientul de bază în foarte multe reţete culinare.
Castraveţi
Castraveţii conţin peste 90% apă şi doar 15 calorii la 100 de grame, ceea ce-i face aliaţi de nădejde atât în diete, cât şi în menţinerea sănătăţii organismului. Castraveţii sunt foarte uşor de digerat, contribuie la hidratarea organismului, iar sucul lor, datorită prezenţei unor minerale, devine alcalin. Pot fi consumaţi doar cu sare, în diferite salate sau în sosuri - de exemplu, sos cu usturoi sau sos Tzatziki.
Orez brun
Orezul brun este bogat în fibre, complexul de vitamine B, magneziu, fosfor, fier şi zinc şi furnizează 100 de calorii la 100 de grame. Este foarte apreciat în diete, deoarece este foarte săţios şi reglează senzaţia de foame, fiind eficient şi în eliminarea toxinelor din organism. Dacă vă doriţi o reţetă uşor de preparat şi delicioasă, atunci căliţi cu ulei de măsline orezul pentru câteva minute şi apoi acoperiţi cu apă până ce acesta fierbe şi apa scade complet.
Pont
Fructele pot constitui o adevărată capcană dacă nu le cunoaşteţi exact aportul caloric, acestea conţinând fructoză, o formă de zahăr. Însă există şi excepţii - de exemplu, merele, citricele, pepenele, caisele, piersicile, mango, papaya, prunele şi ananasul sunt fructe care, la 100 de grame, conţin maximum 100 de calorii. Tăiaţi mărunt şi amestecaţi fructele, adăugaţi scorţişoară, puţină miere şi lămâie şi obţineţi o delicioasă şi sănătoasă salată de fructe, cu un conţinut redus de calorii. (www.tonica.ro)