Faptul că Tăriceanu a fost doar un pion al lui Ponta în primul tur al alegerilor prezidenţiale a fost dovedit. Preşedintele Partidului Liberal Reformator (PLR), Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că îi va acorda sprijin necondiţionat candidatului Alianţei PSD-UNPR-PC, premierul Victor Ponta, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.
"Cred că în momentul de faţă datoria mea este să îi acord acest sprijin necondiţionat de absolut nimic, nu e vorba nici de numire, de nominalizare sau de altceva, pentru a avea garanţia, prin alegerea domniei sale, că punem punct acestei perioade nefaste, extrem de păguboase pentru România, care a însemnat regimul Băsescu", a afirmat Tăriceanu.
De altfel, Ponta a anunţat că principala opţiune a coaliţiei de guvernare pentru funcţia de premier după 18 noiembrie este Călin Popescu-Tăriceanu, adăugând că alte variante posibile sunt prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, şi şeful SRI, George Maior.
"Am propus şi consideră ca fiind cea mai bună soluţie în acest moment pentru funcţia de prim-ministru preşedintele Partidului Liberal Reformator, Călin Popescu-Tăriceanu, care este fondator, alături de colegii săi, al Uniunii Social Liberale şi care garantează faptul că principiile care au stat la baza USL - schimbarea regimului Băsescu, echilibrul social, dezvoltarea economică - vor fi continuate şi în anii 2015 - 2016. Aceasta este principala mea opţiune", a declarat premierul Ponta după prima parte a reuniunii coaliţiei de guvernare de la Palatul Parlamentului.
El a adăugat că, dacă pe parcursul următoarelor zile sau săptămâni, trebuie dat un semnal foarte clar de păstrare a disciplinei fiscal-bugetare, atunci nu exclude posibilitatea de a avea un prim-ministru tehnocrat, aici nominalizându-l pe prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale, Florin Georgescu.
"Dacă pentru România apar pericole de securitate strategică şi pentru a da foarte clar garanţii privind continuarea dezvoltării democratice, a obligaţiilor noastre internaţionale, de asemenea putem lua în considerare şi cred că ar fi o persoană competentă în acest sens dl George Maior, în măsura în care domnia sa, aşa cum a anunţat public, îşi va depune demisia din funcţia de director al SRI după alegeri. Însă, principala opţiune politică, care urmează să fie analizată de către membrii coaliţiei este dl Călin Popescu Tăriceanu", a mai declarat premierul Ponta.
El a precizat că până pe 16 noiembrie nu se va discuta nimic despre funcţiile din viitoarele ministere.
"Toţi membrii coaliţiei, cu excepţia grupului minorităţilor, care nu a solicitat acest lucru, vor avea reprezentare în guvern. Discuţiile despre anunţarea sau stabilirea oficială a prim-ministrului şi despre structura Guvernului şi obligaţiile, programul pentru 2015-2016 vor începe după 18 noiembrie", a subliniat Victor Ponta.
Şeful SRI a declinat însă oferta ieri, spunând că nu-l interesează.
Meleşcanu, promis consilier prezidenţial
Premierul Victor Ponta a anunţat că fostul şef al SIE Teodor Meleşcanu, fost candidat la Preşedinţie, va fi în echipa sa de la Cotroceni, consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională.
Anunţul a avut loc la puţin timp după ce Teodor Meleşcanu şi-a anunţat susţinerea pentru Victor Ponta în turul II al alegerilor prezidenţiale.
Meleşcanu a spus că un factor esenţial în luarea acestei decizii a fost convingerea sa fermă că împreună cu Victor Ponta va putea pune în practica o politică destinată consolidării securităţii României în contextul actual şi "o dezvoltare economică durabilă în folosul tuturor românilor".
"Am vorbit cu domnul Meleşcanu şi domnia sa va face parte din schipa mea prezidenţială, ca şi consilier pe probleme de securitate naţională, acum în locul ocupat acum de domnul Fota, cred", a anunţat premierul Ponta.
El a precizat că se bazează pe experienţa lui Teodor Meleşcanu şi are nevoie de oameni cu experienţă la Cotroceni.
Ponta a mai anunţat că vor fi şi alţi consilieri care vor fi anunţaţi în perioada următoare.
Vadim, susţinător al lui Ponta, alături de UDMR
UNPR a încheiat, marţi, un protocol de colaborare cu PRM privind susţinerea candidaturii lui Victor Ponta în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale.
"Uniunea Natională pentru Progresul României a încheiat marţi, 4 noiembrie 2014, un Protocol de colaborare cu Partidul România Mare (PRM) privind susţinerea candidaturii domnului Victor Ponta în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale din data de 16 noiembrie 2014", se arată în comunicatul transmis de UNPR.
Protocolul a fost semnat de către preşedintele UNPR Gabriel Oprea şi de către preşedintele PRM Corneliu Vadim Tudor.
Potrivit ultimelor rezulatate parţiale ale primului tur al prezidenţialelor prezentate de BEC luni, după centralizarea a 98,30% din procesele verbale, candidatul PRM Corneliu Vadim Tudor a obţinut 3,66% din voturi.
Dragnea a bătut palma şi cu PPDD
Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, s-a întâlnit, miercuri, la sediul central al PSD, cu secretarul general al PPDD, Liviu Neagu, cu care a discutat despre susţinerea pe care formaţiunea lui Dan Diaconescu ar putea să o acorde candidatului PSD, Victor Ponta, în turul secund al prezidenţialelor.
Liviu Dragnea a venit miercuri dimineaţă la sediul central al PSD, unde are programate o serie de întrevederi cu liderii PSD din teritoriu la care se vor discuta rezultatul alegerilor în turul întâi şi strategia pentru campania electorală în perspectiva turului secund.
Liviu Neagu a venit şi el la sediul central al PSD, la câteva minute după Dragnea, însă a utilizat intrarea din spate a sediului, în condiţiile în care jurnaliştii stau la intrarea din faţă.