PDL şi PNL plănuiesc să resusciteze alianţa anti-PSD, în cărţi fiind luat şi FC-ul lui Mihai Răzvan Ungureanu. Şi asta la 24 de ore după aflarea rezultatelor alegerilor europarlamentare. Cele două partide de dreapta au acceptat, ieri, în delegaţiile permanente, să se aşeze la masa negocierilor pentru o alianţă anti-PSD, concretizată într-o posibilă fuziune. Cu puţin timp înainte de închiderea ediţiei cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei", cele două partide se aflau încă la masa tratativelor. Cum se va reflecta situaţia pe plan local rămâne de văzut. Contactaţi telefonic, cei doi lideri brăileni, Cătălin Boboc (PNL) şi Alexandru Nazare (PDL), s-au arătat deschişi către o viitoare colaborare, chiar dacă în Brăila liberalii au două posturi administrative cheie - vicepreşedinte CJ şi viceprimar, împărţind administraţia publică a oraşului cu PSD. Mărul discordiei ar putea fi chiar intenţia liberalilor de a-şi păstra poziţiile, cât şi majoritatea la nivel local constituită alături de PSD. Pe de altă parte, democrat liberalii par încrezători că lucrurile se vor tranşa la Brăila după încheierea negocierilor de la Bucureşti.
Boboc: "Niciodată nu vom renunţa la ideea de a ne promova oamenii în Executiv"
Preşedintele PNL Brăila, Cătălin Boboc, s-a arătat destul de rezervat în a face comentarii legate de alianţa ce se prefigurează în plan naţional între partidul său şi democrat liberali. Întrebat în legătură cu "soarta" pe care o vor avea viceprimarul Alexandru Dănăilă şi vicepreşedintele CJ Brăila, Ovidiu Nechita, în condiţiile în care liberalii se vor vedea nevoiţi să "întoarcă armele" împotriva PSD-ului şi la nivel local, acesta a subliniat că înainte de a lua vreo decizie, aşteaptă ca lucrurile să se clarifice la Centru. Cu toate acestea, senatorul a punctat că nu este dispus să renunţe uşor la majorităţile din Executivul local, deoarece numai aşa proiectele PNL-ului pot prinde contur. "Nu s-a discutat despre planul local. În primul rând se discută în plan central despre crearea unei forţe suficient de puternice, pentru a fi o contrapondere la PSD. Despre asta este vorba atunci când vorbim de coagularea dreptei. Sigur, cu nişte rezerve care ţin de oameni foarte apropiaţi de Băsescu sau chiar de Băsescu în sine. Asta se încearcă. În ceea ce priveşte situaţia majorităţilor care există în anumite locuri cu PSD-ul, să nu ne mai ascundem după degete, să ştiţi că de cele mai multe ori în administraţia publică locală aceste chestiuni se constituie aritmetic. La Brăila este o situaţie, să spunem aşa, nu specială, dar poate aici pare că funcţionează nu ştiu ce mare înţelegere, pentru că avem şi la municipiu, şi la judeţ aceste majorităţi. Sigur că oricine e nevoit pentru a funcţiona să îşi creeze nişte majorităţi, ca să îşi treacă proiectele. Şi se adună voturile de la x cu cele de la y, nu contează cum îl cheamă, că nu ai încotro. Există în ţară majorităţi PSD-PDL, PNL-PDL, PPDD-PSD, toate combinaţiile posibile şi imposibile", a declarat Boboc. În ceea ce priveşte ideea de opoziţie în plan local, acesta a punctat că subiectul se va discuta concret abia după depăşirea stadiului actual, "de tatonări cu PDL-ul". "Oricum, lucrurile sunt clare dintr-un anumit punct de vedere. Noi suntem oameni care întotdeauna am încercat să respectăm ceea ce se hotărăşte la partid, pentru că suntem oameni de partid. PNL-ul, în ciuda poate multor aparenţe, e un partid disciplinat, să ştiţi. Discutăm la momentul ăla şi decidem în consecinţă. Dar un lucru rămâne: PNL-ul are oameni, poate azi mai mult decât oricând, care au înclinaţia spre a face lucruri concrete. Niciodată nu vom renunţa la ideea - indiferent de construcţia politică -, de a ne promova oamenii în Executiv, fie că e vorba de administraţia publică locală sau centrală. Până la urmă, despre asta este vorba, de asta faci politică, de asta te angajezi cu anumite lucruri în faţa oamenilor, ca să poţi după aceea, când intri efectiv în administraţie, să rezolvi lucrurile la care te-ai angajat", a mai completat liberalul.
Nazare: "Nu cred că poţi face opoziţie puternică cu nişte oameni care conduc împreună cu PSD-ul judeţul Brăila. Este o aberaţie"
La rândul său, liderul PDL Brăila, Alexandru Nazare, s-a arătat încrezător că şi la nivel local se va concretiza o viitoare alianţă între democrat liberali şi PNL. Totodată, acesta a subliniat faptul că formaţiunea politică pe care o conduce în plan local are ca obiectiv înlăturarea PSD-ului de la conducerea judeţului. "Noi ce putem să facem, decât să transpunem obiectivele naţionale şi la nivel local. Până la urmă, este la latitudinea fiecăruia cum se va comporta mai departe. De cel puţin un an de zile eu le spun liberalilor să înceapă opoziţia la modul cel mai real alături de noi, să ni se alăture în opoziţie la nivelul judeţului. Acum nu pot decât să sper că odată cu demararea acestor discuţii pe plan naţional ei ni se vor alătura în opoziţie. Altfel nu putem să avem rezultate, pentru că PSD-ul este mult prea puternic ca să îl învingi dacă nu eşti 100% dedicat. Dar eu îmi exprim convingerea că semnalul pe care îl dăm astăzi (n.r. - ieri) prin demararea negocierilor, cumva va crea, cred eu, premisele, cadrul, va da încredere multor preşedinţi de filiale, că nu se mai merită să împartă aceeaşi barcă cu PSD şi că îi va face să realizeze că soluţia este opoziţia onestă şi îi va determina să facă un pas înapoi de la toate funcţiile publice cu care îi ademeneşte PSD-ul. Eu cred că vor prinde încredere şi PNL-ştii de la nivel local. Nu-mi permit să le spun ce să facă", a fost declaraţia liderului democrat liberal.
Pe de altă parte, plecând de la ideea că liberalii la Brăila au intenţia de a-şi păstra funcţiile publice de vicepreşedinte CJ, dar şi viceprimar, Nazare consideră că a face o opoziţie în acest context ar fi o "aberaţie". "Eu nu cred că poţi face opoziţie puternică cu nişte oameni care conduc împreună cu PSD-ul judeţul Brăila. Este o aberaţie. În orice caz, în momentul în care ne vom aşeza la masă, vom putea să discutăm aceste lucruri la nivel local. Trag speranţă că se vor rezolva. Pentru că este clar că nu poţi să învingi PSD-ul decât dacă îi faci opoziţie de sus în jos şi de jos în sus, sută la sută. Nu există jumătăţi de măsură", a mai spus sursa citată.
Întrebat dacă a avut o discuţie pe acest subiect cu liberalii, Nazare a afirmat: "Da, am discutat cu Cătălin Boboc chiar ieri, după discuţia de la nivel naţional între Vasile Blaga şi Crin Antonescu. Am speranţe că lucrurile vor evolua în direcţia bună".