* deputatul PNL Alexandru Popa a anunțat, ieri, că în Comisia de Agricultură a Camerei a fost aprobat un proiect de lege prin care dispensarele veterinare aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului (ADS) să fie preluate de consiliile locale * Popa a precizat că proiectul prevedea inițial că dispensarele puteau fi concesionate și închiriate, însă în urma intervenției sale, s-a renunțat la prima variantă
Deputatul PNL Brăila Alexandru Popa a anunțat, ieri, că la nivelul Comisiei de Agricultură din Cameră a fost aprobat un proiect de lege care reglează situația dispensarelor veterinare. Mai precis, trecerea acestora din administrarea Agenției Domeniilor Statului (ADS) în administrarea consiliilor locale pentru a fi închiriate. Popa a emis un comunicat de presă în acest sens, pentru a sublinia că inițial acest proiect prevedea că dispensarele vor putea fi atât închiriate cât și concesionate, însă în urma intervenției sale s-a renunțat la varianta concesionărilor.
”Astăzi (n.r. - ieri) a fost aprobat în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților Proiectul de Lege privind transmiterea unor bunuri imobile destinate activităților de asistență sanitar-veterinară, aflate în proprietatea privată a statului, din administrarea Agenției Domeniilor Statului în administrarea consiliilor locale, precum și pentru abrogarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.89/2004 privind vânzarea bunurilor imobile în care se desfășoară activități de asistență sanitar-veterinară. Mai exact, este vorba despre un proiect care prevedea inițial ca toate dispensarele veterinare să treacă din administrarea ADS în administrarea consiliilor locale, cu destinație specială, spre închiriere sau concesionare. Eu am propus în cadrul ședinței de astăzi (n.r. - ieri) să se prevadă în lege doar închirierea, nu și concesionarea acestor dispensare. Motivul este acela că pe legislația actuală, contractele medicilor veterinari se scot la licitație din patru în patru ani. Închirierea dispensarelor veterinare se poate face pe maximum patru ani, pe când concesionarea trebuie să se facă pe mai mulți ani, ceea ce ar face ca această ultimă variantă să nu avantajeze medicii veterinari”, a explicat Popa.
Potrivit acestuia, propunerea pe care a făcut-o a fost aprobată în unanimitate la nivelul Comisiei de agricultură a Camerei. Președintele PNL Brăila a mai adăugat că din punctul său de vedere legea este una benefică, pentru că din momentul în care dispensarele veterinare vor trece în administrarea consiliilor locale, vor putea fi modernizate prin proiecte pe fonduri europene.
”În plus, autoritățile locale vor putea aloca fonduri prin bugetul local pentru modernizarea acestor imobile și le pot transforma în dispensare veterinare moderne, nu cum sunt acum, niște clădiri degradate, în care n-a investit nimeni de 30 de ani”, a mai declarat Popa.
Sursa citată a susținut că în prezent, în Județul Brăila există câteva dispensare veterinare aflate în gestiunea primăriilor, însă că foarte multe se află încă în administrarea ADS.