Mergi la conţinutul principal
Comenzile politice, muncitorii «la negru» și terfelirea liderului PNL Brăila

Alexandru Popa, „linșat” la comandă

• președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a dezvăluit că de ceva timp imaginea sa este alăturată în spațiul public unui caz cu muncitori ”la negru”, deși nu are absolut nicio vină sau putere de decizie • mai precis, trei controale ale ITM în decurs de nici două luni au descoperit muncitori fără forme legale la o firmă din București, care lucrează, în baza unui contract câștigat prin licitație, la construcția unui centru de colectare cereale, pe fonduri europene, pentru Cooperativa ”Agripop Cireșu”, condusă de soția deputatului • Popa susține că inclusiv controalele repetate într-un timp atât de scurt demonstrează că ar fi vorba despre un atac pe linie politică care îl vizează • Într-o adresă oficială, ITM Brăila recunoaște că firma lui Popa nu a fost nicicând prinsă cu muncitori la negru

 

Liderul PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a făcut dezvăluiri în cadrul unei conferințe de presă  după ce a fost atacat urât în spațiul public în repetate rânduri pe motiv că fi implicat într-un caz la fel de urât descoperit de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila cu muncitori ”la negru” în comuna Cireșu. Popa declară cu argumente că  nu are absolut nicio legătură sau putere de decizie în respectivul caz și că imaginea sa este terfelită gratuit, urmare unei comenzi pe linie politică venită dinspre PSD Brăila. Pe scurt, la mijloc este o firmă din București, ”Pangladcons”, care realizează în baza unui contract pe fonduri europene, câștigat în urma unei licitații publice, un centru de colectare cereale pentru Cooperativa Agricolă ”Agripop Cireșu”, condusă de soția lui Popa. Începând cu luna august, ITM a efectuat trei controale la această societate din București și a descoperit de fiecare dată că are muncitori fără forme legale, majoritatea din Republica Moldova. Interesant este că inspectorii au vizitat într-un timp foarte scurt această societate și au amendat-o pentru fix aceeași problemă, ceea ce ridică o serie de semne de întrebare. Mai mult în comunicatele trimise presei – așa cum de altfel este legal – nu este specificat numele firmei implicate, Cu toate acestea, două site-uri ostile lui Popa au primit informații cu privire la numele societăților aruncând apoi noroiul în cârca deputatului.

Controalele ITM au fost efectuate de trei ori în nici două luni de zile: pe 26 august, pe 29 septembrie și pe 31 octombrie. Au fost descoperite, pe rând, 12 persoane care munceau ”la negru”, apoi 11 persoane aflate în aceeași situație și la ultimul control, trei persoane care munceau fără forme legale. De fiecare dată, o parte dintre muncitori au fost și trimiși înapoi în Moldova, deoarece nu aveau drept de ședere legală în România.

Popa nu neagă faptul că această societate care lucrează pentru proiectul „Agripop Cireșu" a folosit muncitori ”la negru”, însă susține că el nu poate face nimic mai mult decât să discute cu patronul respectivei firme și să își manifeste nemulțumirea, lucru pe care deja l-a făcut de la momentul zero al scandalului.

 

Explicațiile lui Popa

Deputatul a susținut vineri, 3 noiembrie, o conferință de presă la sediul PNL Brăila în care, printre altele, a atins și acest subiect în încercarea de a lămuri situația cu privire la  faptul că el nu se face cu nimic vinovat în tot acest caz, în ciuda fatpului că imaginea sa este linșată mediatic. De asemenea, acesta a dorit să evidențieze că numele său a fost alăturat acestui episod neplăcut, doar din rea-voință de anumite site-uri de știri din Brăila, în baza unei comenzi venite pe linie politică, de la PSD.

”În urmă cu două săptămâni am făcut o adresă scrisă către ITM Brăila. De fapt, nu am făcut-o eu, a făcut-o soția mea, fiind președintele unei Cooperative de-ale mele. Și am întrebat foarte clar dacă această cooperativă agricolă «Agripop Cireșu» a fost sancționată vreodată de ITM. Pentru că s-a folosit poza mea și numele acestei societăți. Răspunsul îl avem aici cu toții: e clar, nu a existat niciun control de când este înființată această cooperativă agricolă! Să ne verifice. Niciodată! Și nu am fost sancționat pentru ceva. Asta e o minciună și o dezinformare”, a declarat Popa, revoltat.

Parlamentarul a dorit să explice procedura prin care a fost selectată firma din București prinsă cu muncitori ”la negru” de inspectori, punctând că nici aici nu a avut vreo implicare pentru a putea fi acum scos țap ispășitor.

”În momentul în care s-a scos la licitație publică eu eram președintele acestei Cooperative. S-a scos la licitație un proiect de 1 milion și ceva de euro, nu știu să vă spun suma cu exactitate. După ce am fost selectați de către AFIR (n.r – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale), am avut condiția de a încărca proiectul tehnic pe site-ul dumnealor. Iar acolo se încarcă o ofertă digitală de către fiecare firmă de construcții care dorește să participe la licitație. În urma dosarelor depuse a fost declaratăștigătoare o firmă, «Pangladcons» din București, cu un domn care are dublă cetățenie: și română, și moldoveană. Noi ce putem face în situația asta?! După ce se verifică oferta tehnică de către AFIR și suma care a fost ofertată, se declarăștigătorul. Din momentul în care a fost declarat câștigătorul, noi, care accesăm fonduri europene, avem obligația de încheiere a unui contract în 30 de zile de la trimiterea adresei de către AFIR. Și este un contract tip, pe care trebuie să îl respectăm. Nu e după plăcerea lui Popa. Nu! În acel contract tip se spune destul de clar: beneficiarul, Cooperativa «Agripop Cireșu», are dreptul de a intra pe șantier doar în prezența dirigintelui de șantier și are obligația doar de a verifica datele importante din execuția lucrărilor. «Agripop», ca beneficiar, nu are obligația de a verifica dacă firma aceasta are oameni angajați, dacă respectă programul, cât stau la muncă și alte amănunte care țin de protecția muncii. Nu cade în sarcina mea. Eu nu am luat această firmă din banii mei proprii ca să pot să o selectez. A fost o licitație publică pe AFIR, el a câștigat și a venit în teren”, a precizat Popa.

Întrebat de ce nu a reziliat contractul în condițiile în care firma care lucrează pe șantierul Cooperativei nu a respectat legea, liderul PNL Brăila a precizat că prin faptul că nu are angajați cu forme legale, nu încalcă în vreun fel contractul și că nu poate rezilia fără a-i plăti societății 1 milion de euro degeaba. Popa a precizat că nu poate verifica personal ce fel de angajați are respectiva societate, ci doar chestiunile care vizează contractul, precum respectarea termenelor, materialele folosite etc.

”Vă dau o speță similară. În  Municipiul Brăila, la domnul Dragomir câștigă o licitație firma «Tancrad», că am văzut că e la modă la noi, la Brăila. Câștigă și are doi oameni la negru, să spunem. Îi prinde ITM-ul. E vina domnului primar? Asta e întrebarea. Vă duceți să vă luați o apă plată de la chioșc. Îi cereți Revisalul când vă luați o apă plată? E un contract pe care trebuie să îl respecți! Nu pot rezilia contractul sub nicio formă. Eu am un contract pe execuție de lucrări. Acolo nu scrie că trebuie să aibă toți oamenii angajați sau că să aibă 30 de oameni. Poate să aibă un om sau să aibă 100. Pot să muncească o zi sau cinci luni. Eu, când a venit termenul de verificare a lucrărilor, dacă nu sunt în termen, le dau un avertisment. La al doilea avertisment se poate întrerupe contractul. De două săptămâni sunt terfelit numai pe treaba asta. Dar știu că eu sunt vinovatul de serviciu. Dacă la Cireșu face cineva accident, tot eu sunt vinovat”, a mai declarat Popa, informând că a purtat deja discuții cu conducerea firmei respective și că și-a expus nemulțumirea vizavi de toată această situație, însă cu precizarea că mai mult de atât nu prea poate face.

 

Parlamentarul, convins că este atacat pe linie politică

Tot în acest context, Alexandru Popa a dorit să atragă atenția asupra faptului că ITM Brăila a controlat de trei ori într-un timp extrem de scurt acest caz, pe aceeași speță. Deputatul s-a arătat convins că întreg acest scandal a fost prezentat de așa manieră încât să îi distrugă imaginea.

”A fost ITM-ul de trei ori pe teren. Nu mi se pare că e întâmplător. Asta e clar că e cu dedicație! Dar să vă spun ceva: Da! Să se mai ducă de cinci ori și să îl penalizeze (n.r. – pe patronul firmei constructoare) de câte ori este nevoie! Nu am o problemă cu asta. Problema este că imaginea mea, a unui tânăr care a făcut ceva în viața lui, care a accesat mai multe fonduri europene decât a accesat Consiliul Județean, un om care a muncit și care s-a chinuit până la anii ăștia, acum este lipită de munca «la negru». Nu este corect! (...) Eu sunt un om care oricând își poate recunoaște greșelile, dar vizavi de munca «la negru», orice poți să spui despre mine, dar nu că am oameni «la negru» sau că nu îmi plătesc taxele. Se poate verifica de la 18 ani până acum, la 30 de ani, când am intrat în politică. Eu cred că am plătit taxe către statul român de 7 milioane euro. Nu sunt un om care fraudează. Am aceleași firme pe care le-am înființat la 18 ani și una lansată de părinții mei când am împlinit vârsta de 18 ani. Nu am închis nicio firmă niciodată. Sunt un om foarte corect. Nu am avut nicio amendă niciodată. Niciodată!”, a mai spus Popa.

 

Popa acuză site-urile debraila.ro și jurnalbr.ro că-l atacă la comanda PSD

În cadrul aceleiași conferințe de presă deputatul Alexandru Popa a afirmat că există și explicații pentru atacurile pe care le-a încasat în ultima perioadă din partea a două site-uri de știri din Brăila: debraila.ro și jurnaluldebraila.ro. Popa îl asociază pe Alin Cristea, jurnalistul din spatele debraila.ro, cu europarlamentarul PSD Mihai Tudose în baza unor informații care circulă în mediul politic. Tot Popa a declarat, că are informații cum că Mădălina Hârjoghi, jurnalistul de la jurnalbr.ro, ar negocia pentru a candida la Primăria comunei Vădeni din partea PSD, la următoarele alegeri locale.

Și eu sunt liberal, cum și dumnealor sunt social-democrați. Dar părerea mea este, dacă vor să avem o luptă corectă și echidistantă, să intre și ei în PSD și să candideze împotriva mea sau a colegilor mei. Nu poți să stai ascuns drept un site și să mă ataci în fiecare zi. Eu nu sunt nici stresat pe subiectul ăsta, nici nimic. Pentru că știu că atacurile vor continua până în 2024. (...)Am crezut că mă vor răsplăti cu aceeași monedă cu care i-am răsplătit eu în trecut. Adică am fost un om corect. Să nu vă gândiți la partea financiară că nu discutăm despre partea financiară. Adică am fost corect în relațiile mele interumane. Poate am greșit că am crezut prea mult în anumiți oameni”, a declarat Popa în conferința de presă.

Redacția i-a contactat pe cei doi pentru a-și spune punctul de vedere referitor la afirmațiile deputatului Popa, însă aceștia au preferat să nu o facă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro