Mergi la conţinutul principal
Comunicat de presă

Alexandru Popa: “Din ce constat, ministrul Agriculturii a venit ca să ne anunțe că se oprește apa”

* declară ironic deputatul PNL, agricultor, după o scurtă analiză a situației dramatice care afectează fermierii

 

 

Nivelul scăzut al Dunării și debitul redus al fluviului afectează în mod serios posibilitatea de a se asigura apă pentru irigarea culturilor în mai multe zone din țară, inclusiv Brăila.

Faptul că astăzi (ieri-n.n) a fost oprită Stația de pompare SPA “I M Gheorghiu”, care asigură apă pentru irigarea a circa 250.000 de ha din județele Brăila și Ialomița, aduce într-o situație critică agricultorii afectați. Și asta în condițiile în care oricum, anul acesta a fost greu pentru agricultură, din cauza secetei.

La cultura de floarea soarelui irigatul este la momentul ăsta pe ultima sută de metri, însă la cultura de porumb mai aveam nevoie de irigat până pe data de 15 august, pentru că plantele încă se află în vegetație. Se pare că vom avea probleme pe ultima sută de metri și cu culturile pe care le-am irigat. E posibil ca MMB (masa la 1000 boabe) la porumb să fie mai slab decât ne așteptam.

Problema nu este doar pentru culturile deja înființate, ci ne gândim cu groază că perioada de însămânțare a rapiței începe pe 15 august, iar dacă nu avem cum să irigăm, probabil că rapiță nu va mai fi semănată decât pe o suprafață foarte mică în județul nostru.

Urmează semănarea culturilor de toamnă, dar dacă va continua seceta pedologică vom avea probleme mari cu înființarea culturilor.

Și dacă anul acesta a fost unul dificil, este posibil ca anul viitor să fie și mai rău, pentru că plecăm cu un deficit de apă în sol de 400-500 l/mp. Dacă nu vor fi pricipitații, anul viitor va fi unul distrugător pentru agricultura brăileană, mai ales că nu vom putea iriga dacă nivelul Dunării nu va reveni la normal.

După cum am aflat, ministrul Agriculturii, domnul Petre Daea, a făcut o nouă vizită aseară la Brăila, a fost la două stații de pompare. Din ce constat, a venit ca să ne anunțe că se oprește apa. Știți cum se spune, un necaz nu vine niciodată singur...

 

Președinte PNL Brăila, deputat Alexandru Popa

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro