* «Pentru că nimeni nu se gândea în anii '90 că se va pune problema cuplurilor gay în România», a afirmat fostul senator brăilean Ionel Alexandru * acesta a punctat că atunci au existat câteva amendamente care vizau ideea că familia, printre altele, trebuie să procreeze, deci implicit se sublinia că prin soți se înțelege automat bărbat și femeie, însă acestea au fost respinse * motivul: teama că puteau fi interpretate ca o rămășiță a Legii avorturilor a lui Nicolae Ceaușescu
Fostul senator brăilean Ionel Alexandru, membru al Adunării Constituante, a avut recent o intervenție pentru a explica motivele care au stat în spatele definirii termenului “Familie” așa cum apare acesta astăzi în Constituția României. Pe scurt, Alexandru a punctat că la vremea respectivă, la începutul anilor '90, nimeni nu s-a gândit că se va ajunge la o astfel de situație în care termenul de “soți” să fie interpretat altfel decât în cazul uniunii clasice dintre un bărbat și o femeie. Deși a punctat că susține referendumul pentru redefinirea termenului “familie”, ex-parlamentarul a dorit să atragă atenția că întreg acest moment care a stârnit conflicte din partea ambelor tabere ar fi putut fi totuși evitat printr-o simplă decizie a Curții Constituționale a României, care potrivit legislației în vigoare, se poate sesiza din oficiu asupra inițiativei de revizuire a Constituției, însă nu a făcut-o. “De ce nu s-a făcut lucrul ăsta? Pentru că a fost acel episod cu parteneriatul, când doi bărbați care voiau să se căsătorească s-au adresat Curții Constituționale. Iar Curtea s-a spălat pe mâini și a spus că e cel mai bine să se rezolve chestiunea prin referendum”, a dorit să sublinieze Alexandru.
Revenind la momentul în care s-a dezbătut articolul 48 din Constituție, referitor la “Familie”, Alexandru a dorit să puncteze că au existat câteva amendamente care se apropiau indirect de rezolvarea situației actuale, doarece vizau adăugarea într-un fel sau altul a sintagmei “procreere” în ecuație, însă au fost respinse la vremea respectivă. Potrivit sursei citate motivul care a stat în spatele deciziei a fost teama de a părea că se dorește o reinterpretare a Legii Avorturilor impusă în 1966 de regimul Nicolae Ceaușescu.
“Atunci, în anii '90, era de la sine înțeles că prin termenul de «soți» toată lumea se referea la soț și soție. Adică un bărbat și o femeie. De aceea nu s-a pus problema să se explice termenul în amănunt. Dar au fost totuși două intervenții pe acest articol și aș vrea să le aduc în atenția publicului. Deputatul Constanța Comișel (n.r. - deputat FSN Dolj) s-a apropiat puțin de problema aflată în discuție, astăzi. Ea se referea la dreptul ca familia să își stabilească singură dimensiunea. Adică numărul de copii. Atunci, imediat după Revoluție, după problema cu legea lui Ceaușescu privind avorturile, exista temerea să nu se impună un număr de copii și așa mai departe, dar amendamentul a fost respins. Însă cel mai mult s-a apropiat de problema discuției de astăzi senatorul Leonard Fințescu de la Galați. El a solicitat completarea articolului în felul următor: «Drepturi și îndatoriri egale între ei (între soți), cât și pentru nașterea, educația și instruirea copiilor». Deci se punea problema de procreere, de naștere, astfel că termenul ar fi apărut undeva. Astăzi în textul actual al articolului apare doar «creșterea, educația și instruirea copiiilor», nu apare și «nașterea», «procreerea». Dar el a fost respins. Motivul? Că nu există o îndatorire legală legată de nașterea copiilor. Era tot efectul Legii privind avorturile din 1966 a lui Nicolae Ceaușescu. Toată lumea căuta să fugă atunci de o astfel de problemă. Din cauza asta l-au respins. Și în felul ăsta a rămas articolul așa cum îl știe toată lumea”, a explicat Alexandru.
Fostul senator susține că redefinirea «Familiei» este îndreptățită
Ionel Alexandru a mai adăugat și faptul că deși în Codul Civil actual este precizat că prin căsătorie se înțelege o relație dintre un bărbat cu o femeie, toată lumea trebuie să înțeleagă că acesta poate fi modificat oricând. Însă fostul senator a dorit să atragă atenția că simpla modificare a termenului “Familie” în Constituție nu va rezolva totuși problema adopțiilor de către cuplurile gay, cel puțin nu fără o modificare în paralel a Legii Adopțiilor.
“Nu se rezolvă problema adopției copiilor la nivel individual. Orice persoană, bărbat sau femeie, poate să adopte un copil fără să își declare identitatea sexuală. Deci practic totul rămâne ca în tren, cu alte cuvinte. Deci ar trebui să se modifice și Legea privind Adopțiile. (...) Eu particip la referendum și votez «DA» pentru normalitatea în viața societății. Vreau o societate normală! Și vreau să mai atrag atenția asupra unui aspect: numai la nivelul omului există această problemă a deviațiilor sexuale, ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze. La animale nu există așa ceva!”, a conchis sursa citată.