Alexandru explică de ce Adunarea Constituantă a folosit termenul «soţi» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Alexandru explică de ce Adunarea Constituantă a folosit termenul «soţi»

• «Pentru că nimeni nu se gândea în anii '90 că se va pune problema cuplurilor gay în România», a afirmat fostul senator brăilean Ionel Alexandru • acesta a punctat că atunci au existat câteva amendamente care vizau ideea că familia, printre altele, trebuie să procreeze, deci implicit se sublinia că prin soţi se înţelege automat bărbat şi femeie, însă acestea au fost respinse • motivul: teama că puteau fi interpretate ca o rămăşiţă a Legii avorturilor a lui Nicolae Ceauşescu

 

Fostul senator brăilean Ionel Alexandru, membru al Adunării Constituante, a  avut recent o intervenţie pentru a explica motivele care au stat în spatele definirii termenului “Familie” aşa cum apare acesta astăzi în Constituţia României. Pe scurt, Alexandru a punctat că la vremea respectivă, la începutul anilor '90, nimeni nu s-a gândit că se va ajunge la o astfel de situaţie în care termenul de “soţi” să fie interpretat altfel decât în cazul uniunii clasice dintre un bărbat şi o femeie. Deşi a punctat că susţine referendumul pentru redefinirea termenului “familie”, ex-parlamentarul a dorit să atragă atenţia că întreg acest moment care a stârnit conflicte din partea ambelor tabere ar fi putut fi totuşi evitat printr-o simplă decizie a Curţii Constituţionale a României, care potrivit legislaţiei în vigoare, se poate sesiza din oficiu asupra iniţiativei de revizuire a Constituţiei, însă nu a făcut-o. “De ce nu s-a făcut lucrul ăsta? Pentru că a fost acel episod cu parteneriatul, când doi bărbaţi care voiau să se căsătorească s-au adresat Curţii Constituţionale. Iar Curtea s-a spălat pe mâini şi a spus că e cel mai bine să se rezolve chestiunea prin referendum”, a dorit să sublinieze Alexandru.

Revenind la momentul în care s-a dezbătut articolul 48 din Constituţie, referitor la “Familie”, Alexandru a dorit să puncteze că au existat câteva amendamente care se apropiau indirect de rezolvarea situaţiei actuale, doarece vizau adăugarea într-un fel sau altul a sintagmei “procreere” în ecuaţie, însă au fost respinse la vremea respectivă. Potrivit sursei citate motivul care a stat în spatele deciziei a fost teama de a părea că se doreşte o reinterpretare a Legii Avorturilor impusă în 1966 de regimul Nicolae Ceauşescu.

“Atunci, în anii '90, era de la sine înţeles că prin termenul de «soţi» toată lumea se referea la soţ şi soţie. Adică un bărbat şi o femeie. De aceea nu s-a pus problema să se explice termenul în amănunt. Dar au fost totuşi două intervenţii pe acest articol şi aş vrea să le aduc în atenţia publicului. Deputatul Constanţa Comişel (n.r. - deputat FSN Dolj) s-a apropiat puţin de problema aflată în discuţie, astăzi. Ea se referea la dreptul ca familia să îşi stabilească singură dimensiunea. Adică numărul de copii. Atunci, imediat după Revoluţie, după problema cu legea lui Ceauşescu privind avorturile, exista temerea să nu se impună un număr de copii şi aşa mai departe, dar amendamentul a fost respins. Însă cel mai mult s-a apropiat de problema discuţiei de astăzi senatorul Leonard Finţescu de la Galaţi. El a solicitat completarea articolului în felul următor: «Drepturi şi îndatoriri egale între ei (între soţi), cât şi pentru naşterea, educaţia şi instruirea copiilor». Deci se punea problema de procreere, de naştere, astfel că termenul ar fi apărut undeva. Astăzi în textul actual al articolului apare doar «creşterea, educaţia şi instruirea copiiilor», nu apare şi «naşterea», «procreerea». Dar el a fost respins. Motivul? Că nu există o îndatorire legală legată de naşterea copiilor. Era tot efectul Legii privind avorturile din 1966 a lui Nicolae Ceauşescu. Toată lumea căuta să fugă atunci de o astfel de problemă. Din cauza asta l-au respins. Şi în felul ăsta a rămas articolul aşa cum îl ştie toată lumea”, a explicat Alexandru.

 

Fostul senator susţine că redefinirea «Familiei» este îndreptăţită

Ionel Alexandru a mai adăugat şi faptul că deşi în Codul Civil actual este precizat că prin căsătorie se înţelege o relaţie dintre un bărbat cu o femeie, toată lumea trebuie să înţeleagă că acesta poate fi modificat oricând. Însă fostul senator a dorit să atragă atenţia că simpla modificare a termenului “Familie” în Constituţie nu va rezolva totuşi problema adopţiilor de către cuplurile gay, cel puţin nu fără o modificare în paralel a Legii Adopţiilor.

“Nu se rezolvă problema adopţiei copiilor la nivel individual. Orice persoană, bărbat sau femeie, poate să adopte un copil fără să îşi declare identitatea sexuală. Deci practic totul rămâne ca în tren, cu alte cuvinte. Deci ar trebui să se modifice şi Legea privind Adopţiile. (...) Eu particip la referendum şi votez pentru normalitatea în viaţa societăţii. Vreau o societate normală! Şi vreau să mai atrag atenţia asupra unui aspect: numai la nivelul omului există această problemă a deviaţiilor sexuale, ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze. La animale nu există aşa ceva!”, a conchis sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro