Alexandru Dănăilă: Am grijă ca nu cumva sistemul să mă schimbe pe mine | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Alexandru Dănăilă: Am grijă ca nu cumva sistemul să mă schimbe pe mine

Într-un interviu oferit cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei", Alexandru Dănăilă îşi prezintă activitatea desfăşurată într-un an de mandat.

 

- S-a împlinit, zilele trecute, un an de când aţi devenit viceprimar al Brăilei. Dacă aţi putea trage o linie, care ar fi plusurile şi care consideraţi că ar fi minusurile activităţii din acest an?
- Unul dintre primele lucruri pe care am simţit nevoia să le fac în calitate de viceprimar al Municipiului Brăila a fost la nivel organizatoric. Este nevoie de o coordonare cât mai eficientă a direcţiilor şi serviciilor din primărie, tocmai pentru a răspunde prompt, tuturor solicitărilor venite din partea cetăţenilor. Activitatea în administraţia publică locală este una continuă şi permanentă, având în centrul ei cetăţeanul, drept pentru care în toată această perioadă, de la numirea mea în funcţie şi până acum, am încercat să identific cât mai multe căi de a veni în sprijinul oamenilor într-un timp cât mai scurt. Cred că cel mai bun mod de lucru, pentru a atinge o eficienţă cât mai mare, este lucrul în echipă. În orice activitate, succesul obţinut este, de cele mai multe ori, rodul efortului comun. Lucrând împreună facem mult mai mult decât fiecare pe cont propriu. A lucra în echipă înseamnă a acorda susţinere şi sprijin reciproc colegilor tăi, echilibru, respect, creativitate individuală şi, nu în ultimul rând, o comunicare potrivită. Fiindcă din lipsa de comunicare, uneori, pot avea de suferit oamenii care înaintează diferite solicitări. Ca realizări, din punct de vedere al sarcinilor pe care le-am avut de dus la îndeplinire, cred că pot spune două dintre ele care au fost şi relatate în presă şi anume achiziţionarea corpului C2 din Teatrul "Maria Filotti" la un preţ cu mult sub cel solicitat de proprietari, un lucru important pentru bugetul local, precum şi faptul că în urma negocierilor cu reprezentanţii comercianţilor din pieţele brăilene am reuşit să ajungem la un acord avantajos cu SC APT SA, care prevede inclusiv contribuţii comune pentru investiţii în pieţele brăilene. Dacă ar fi să mă gândesc la un minus în activitatea mea de până acum, ar fi faptul că într-o şedinţă a Consiliului Local Municipal Brăila am venit cu propunerea de a fi acordate burse de merit elevilor şi studenţilor care înregistrează rezultate deosebite la învăţătură, demonstrate prin diplomele şi premiile obţinute la concursurile de specialitate. Acest proiect nu a fost finalizat până la acest moment, iar acesta este, da, un lucru care mă nemulţumeşte. De aceea, îmi propun ca până la sfârşitul mandatului meu să mă implic mai mult în finalizarea acestui proiect foarte important pentru susţinerea tinerilor. Ei sunt elita generaţiei de mâine, tineri ambiţioşi şi merituoşi care fac o deosebită cinste orasului nostru. Îmi doresc să se simtă apreciaţi, încurajaţi şi motivaţi, iar eforturile lor să fie recompensate de comunitatea din care fac parte.


- Am observat, în ultima vreme, o prezenţă ceva mai accentuată a dumneavoastră pe scena publică, şi mai ales în mediul on-line. Aveţi un blog, cont pe FaceBook şi oferiţi audienţe on-line, pe Messenger, lucruri în mare parte inedite pentru felul în care s-au manifestat până acum liderii din administraţia publică locală...
- Trăim în secolul XXI şi chiar dacă aceste lucruri par neobişnuite pentru unii, în esenţă, sunt lucruri normale pentru această perioadă. Cred că diferitele modalităţi de a fi în contact cu toţi cei care au nelămuriri sau au întrebări pe care vor să le adreseze celor din administraţia publică locală ar trebui să se diversifice, pentru că am constatat că orele de audienţă nu sunt de ajuns şi mulţi dintre cei care ar vrea să vină nu o pot face din cauza programului pe care îl au. Este de datoria noastră să comunicăm cât mai transparent şi eficient cu toţi cei care au o problemă ce ţine de administraţia publică. Prin urmare, audienţele şi programul cu cetăţenii sunt situate pe un loc principal în activitatea mea, pentru că numai aşa putem afla cu adevărat problemele comunităţii din care facem parte şi putem genera răspunsurile şi măsurile necesare.

 

"A venit un nou anotimp politic"

 

- Tot neobişnuit pentru felul în care s-au derulat lucrurile pe scena politică din Brăila este, în fond, şi ascensiunea dumneavoastră. Viceprimar la 28 de ani, membru în structurile de conducere ale unui partid aflat la putere în Brăila, preşedinte al organizaţiei municipale. Care este secretul în fond? Cum poate reuşi un tânăr să-şi facă loc într-un mediu ce pare dominat în cvasitotalitate de personaje cu ştate vechi în politica pre şi post decembristă ori în mediul de afaceri?
- În primul rând, cred că trebuie să vrei să te implici în anumite probleme care nu te vizează doar pe tine şi, bineînţeles, aşa cum se întâmplă în viaţa fiecăruia, există un tren în care trebuie să te urci. Cred că aceşti doi factori au fost, în principal, motivul traseului pe care l-am avut. Am început la Organizaţia de Tineret aşa cum o fac cei de vârsta mea la Partidul Naţional Liberal, iar faptul că am reuşit să ocup o funcţie atât de importantă în administraţia publică locală se datorează întregii echipe de consilieri locali care m-a susţinut şi încurajat. Până la urmă, sunt dovada faptului că nu vârsta este factorul determinant în momentul în care Partidul Naţional Liberal alege sau numeşte persoane pe diferitele funcţii în cadrul organizaţiei sau în administraţia publică locală. Aşadar, invit toţi tinerii care vor să se implice în viaţa municipiului, a comunităţii din care fac parte, să se alăture echipei noastre pentru a-şi putea expune punctele de vedere şi a vedea cum părerile lor prind contur şi sunt puse în aplicare. Consider că doar împreună putem construi un viitor mai bun şi mai sigur, o economie eficientă, o reformă nouă în educaţie şi sănătate, locuri de muncă, precum şi noi proiecte de infrastructură şi dezvoltare a oraşului... Da, cred că a venit un nou anotimp politic, cred că a venit vremea ca tinerii să-şi facă simţită prezenţa pe scena politică.


- Şi inevitabil vin comentariile... De pildă: "Alexandru Dănăilă este viceprimar şi preşedinte de organizaţie şi are doar 29 de ani? Asta doar pentru că este marioneta lui Vasile Varga". Cum comentaţi astfel de reacţii?
- În politică există tendinţa, de multe ori, de a pune "etichete" diferitelor persoane. În acelaşi timp, există această nevoie de care vorbeam un pic mai devreme de a promova cât mai mulţi tineri şi de a reforma actuala clasă politică. După ultimele alegeri în cadrul Organizaţiei Municipale a Partidului Naţional Liberal Brăila am auzit discuţii de genul "omul lui Dănăilă", "omul lui Boboc" şi faptul că această etichetă ar fi ajutat persoana respectivă. Important e ca echipa din care faci parte să fie una puternică şi unită. Viziunea mea legată de activitatea politică şi cea pe care o desfăşor la nivelul administraţiei publice locale se bazează, aşa cum spuneam, pe acest principiu, al muncii în echipă. Pentru mine contează modul în care îmi desfăşor activitatea, felul în care oamenii privesc Primăria după ce au stat de vorbă şi cu mine, şi mă interesează mai puţin dacă diferiţi oponenţi care nu au alte căi de a mă ataca atât pe mine cât şi partidul, încearcă să pună diferite "etichete". Sper că, în final, să conteze activitatea pe care am desfăşurat-o şi nu etichetele.


- Sunteţi împăcat cu disciplina de partid, cu compromisurile pe care trebuie să le facă un politician, cu alianţele care trec de multe ori de doctrina politică ori de indealurile personale, de interesele unei filiale şi uneori, poate, chiar de interesul comunităţii pe care un politician trebuie să o reprezinte?
- Am înţeles în toată această perioadă un lucru şi anume că toate schimbările pe care vrei să le faci, nu se pot face decât din interiorul sistemului. Pentru că mulţi dintre cei care sunt pe margine nu fac altceva decât să comenteze şi să fie împotriva oricărei soluţii propuse, dar nu vin niciodată cu o variantă plauzibilă, pentru că nu privesc problemele decât superficial, fără să fie, de cele mai multe ori, informaţi. Consider că politica îţi pune la dispoziţie nişte arme şi ţine de fiecare persoană cum le foloseşte, cum îşi pune în aplicare strategiile şi proiectele. De fiecare dată când sunt în faţa unei decizii, am în minte un principiu şi anume că implicarea mea în politică are ca obiectiv schimbarea unui sistem şi am grijă ca nu cumva sistemul să mă schimbe pe mine. Cred că am rămas acelaşi om de acum 1 an de zile, când nu ocupam funcţia de viceprimar şi, cu siguranţă, îmi voi continua viaţa politică la sfârşitul mandatului. La fel ca în viaţă, şi în politică şi administraţie, există nişte reguli şi principii, de la care încerc să nu mă abat, tocmai pentru a putea realiza ceea ce mi-am propus.

 

"Am ales să rămân în acest oraş"

 

- Cum merge colaborarea cu PSD-ul? Cu primarul Aurel Simionescu ori cu Gheorghe Bunea Stancu? În fond, ce au în comun un tânăr de 29 de ani, de formaţie liberală, cu cei doi lideri social-democraţi?
- Uniunea Social Liberală este răspunsul politic al opoziţiei la actuala stare de criză generalizată şi porneşte din nevoia de unitate într-o societate profund dezbinată. Miza comună a PNL şi PSD este de a aduce România la normalitate, printr-un proiect nou, cu oameni şi practici noi. În cadrul acestei uniuni, identitatea Partidului Naţional Liberal este clară, iar ideile generate de structura noastră ca partid de centru-dreapta nu fac altceva decât să pună umărul la reconstruirea speranţei şi a unui trai mai bun pentru toţi românii. În activitatea zilnică, legătura cu domnul primar Aurel Gabriel Simionescu este una pe care o consider foarte bună. Am intrat într-o echipă în timp ce "jocul" era în desfăşurare şi am încercat să preiau din mers toate sarcinile ce mi-au fost atribuite. Sper că până acum nu am dezamăgit pe nimeni. În ceea ce priveşte relaţia cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, pot spune că aceasta nu se leagă de atribuţiuni de serviciu, ci mai mult de întâlnirile politice comune ale celor două partide.


- Şi o ultimă întrebare. Fiecare om politic are o ţintă. A dumneavoastră care este? Ce aşteptaţi să obţineţi după alegerile de anul ăsta şi care ar fi cel mai frumos vis împlinit pentru un politician. Cum v-aţi dori să se încununeze cariera dumneavoastră în viitorul mai mult sau mai puţin îndepărtat? Primar, preşedinte de CJ, secretar de stat, ministru, preşedinte? Unde v-ar plăcea să vă opriţi pentru o clipă şi să spuneţi "Da, am reuşit. Asta am visat să fac"?
- Când am intrat în politică nu înţelegeam de ce o persoană pe care o vedeam la televizor ocupa un întreg cumul de funcţii, ca într-o piesă scrisă de Caragiale. A fost şi acest aspect un motiv al implicării mele în politică, tocmai pentru a încerca să schimb acest lucru. De aceea, niciodată nu mi-am fixat ca obiectiv ocuparea unei funcţii şi nici nu mi-am propus să fac o carieră în politică. Am încercat de fiecare dată însă, să-mi aduc aportul asupra schimbării modului în care se face politică, şi mai apoi, din funcţia pe care o ocup, la schimbarea şi dezvoltarea municipiului Brăila. La fel ca alţi tineri de vârsta mea, am ales să rămân în acest oraş şi, din acest motiv, îmi doresc să ajut la transformarea lui într-un loc din care să nu se mai pună problema că tinerii trebuie să plece pentru a se realiza. Sper ca în urma alegerilor parlamentare din acest an, vieţile noastre să intre pe un făgaş normal, în care bunăstarea, valoarea şi demnitatea noastră să-şi recapete locul cuvenit. Dezamăgirile românilor faţă de clasa politică sunt foarte adânci, însă trebuie să luptăm pentru o Românie mai bună şi mai demnă, în care să ne regăsim identitatea naţională, spiritul civic şi garantarea drepturilor noastre.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro