• fostul senator brăilean, Ionel Alexandru, s-a arătat extrem de dezamăgit de modul în care PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, încearcă să elimine din schemă preşedintele României pe probleme în care Constituţia îi conferă în mod clar atribuţii • acesta a vorbit atât despre încercarea social-democraţilor de a o demite pe Laura Codruţa Kovesi din fruntea DNA, dar şi propunerea acestora de a muta Ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim • Alexandru consideră că prin aceste “mutări” Dragnea dă dovadă de amatorism, iar PSD-iştii ar trebui să încerce să îl schimbe din funcţie cât mai repede
Fostul senator brăilean, Ionel Alexandru, consideră că PSD-iştii greşesc enorm atunci când încearcă să scoată din schemă preşedintele României tocmai pe probleme unde Constituţia îi conferă anumite prerogative. Ca fost membru al Adunării Constituante, Alexandru a ţinut să precizeze că a asistat siderat la modul în care social-democraţii au acţionat în cazul încercării de demitere a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, dar şi la dorinţa acestora de a muta Ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim.
“La revocarea procurorului şef DNA, situaţia este următoarea, din punctul meu de vedere şi din modul în care s-a analizat în Constituantă atribuţiile şefului de stat. Preşedintele, conform Constituţiei actuale, este parte a puterii Executive. El este ales prin vot universal direct şi secret de către întreaga populaţie. Preşedintele actual, Klaus Iohannis, are în spate vreo 7 milioane de voturi. Deci, în condiţiile acestea el nu este un simplu funcţionar al statului român, un scrib care să transcrie. Şi nu este nici un simplu iscălitor de hârtii şi om care parafează documentele altora. El are dreptul să îşi exprime părerea cu privire la problema care i s-a supus dezbaterii. În cazul de faţă, revocarea procurorului şef. A considerat că nu sunt argumente suficiente venite din partea Ministrului Justiţiei pentru a se face acest lucru. Şi cu asta se încheie problema. Pentru că nimeni nu îl poate obliga, conform Constituţiei, să semneze un act pe care îl consideră neconform legii”, a declarat Alexandru, cu precizarea că atitudinea PSD-iştilor, de a continua cu acest deziderat, nu reprezintă altceva decât o dovadă că se încearcă o imixtiune a politicului în Justiţie.
«Dragnea dă dovadă de un diletantism de cea mai joasă speţă»
Mergând mai departe, Alexandru a ţinut să sublinieze că tot conform Constituţiei României, preşedintele este dirijorul politicii externe a statului pe care îl conduce şi nu partidul aflat la guvernare. Acesta a criticat dur încercarea social-democraţilor de a muta Ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim, avertizând că o asemenea mutare poate avea consecinţe grave.
“În Constituţie, la articolul 91, alin. 1 şi 2, se stabileşte clar că preşedintele este dirijorul politicii externe a statului român. Acest lucru este clarificat şi de Curtea Constituţională. Vă amintiţi când au fost acele discuţii între Traian Băsescu şi Victor Ponta privind reprezentarea României la Bruxelles, la Uniunea Europeană. Atunci s-a clarificat. În politica externă, dirijorul este preşedintele! În plus, mutarea unei ambasade se face numai cu acordul său. Aşa cum spune şi articolul 91 al Constituţiei. Liviu Dragnea s-a amestecat şi în prima problemă şi în a doua, dar în a doua a dat dovadă de un amatorism maxim, argumentul lui fiind că s-ar consuma mai puţină motorină sau benzină la Ierusalim decât la Tel Aviv. Deci dă dovadă de un diletantism de cea mai joasă speţă. România a jucat şi joacă un rol important în Orientul apropiat şi practic, a muta ambasada e o chestiune care ar trebui evitată în momentul de faţă. Deoarece ţara noastră nu este egala Statelor Unite ale Americii. Ca mare putere ei pot stabili orice doresc, pe când noi putem avea numeroase repercursiuni din acest punct de vedere. Şi în al doilea rând, am strica o tradiţie de politică istorică în zonă, de peste jumătate de secol. Reamintesc faptul că fostul preşedinte al României, Nicolae Ceauşescu, a jucat rolul esenţial în Acordurile de Pace de la Camp David, între arabi şi israelieni, în condiţiile în care, legăturile diplomatice cu fosta URSS şi cu toate statele de la Varşovia erau inexistente, cu excepţia României. Faptul că atunci s-a semnat acest document care şi astăzi este în vigoare şi care a adus pacea în zonă, nu trebuie trecut cu vederea”, a declarat Alexandru.
Acesta a afirmat că social-democraţii ar trebui să analizeze cu atenţie comportamentul şefului lor de partid şi să ia atitudine şi să ceară demiterea lui Dragnea.
“Cred că PSD, care e un partid serios aşa cum îl ştiu eu, şi care are tradiţii destul de bune din punct de vedere al modului de a se exprima în public, ar trebui să îl elimine pe Dragnea cât mai rapid de la conducere. Aşa cum constatăm cu toţii, Dragnea aplică principiul «Eu v-am făcut, eu vă omor», în cazul de faţă «Eu v-am adus la putere, eu vă bag în opoziţie». Şi cred că, de fapt, cele două probleme aruncate de Liviu Dragnea în opinia publică reprezintă o perdea de fum ca să acopere greşelile anterioare”, a conchis sursa citată.