• olimpicul s-a întors victorios de la Olimpiada Balcanică de Geografie, competiţie ce s-a desfăşurat la Iaşi, în perioada 24-29 iunie • “A fost cea mai frumoasă experienţă! Când faci ceva cu pasiune vine şi răsplata”, ne-a declarat Alexandru • toţi cei şapte membri ai lotului naţional au câştigat medalii la această ediţie a Balcaniadei, România fiind pe primul loc în clasamentul naţiunilor
Performanţa se atinge prin pasiune şi muncă! Asta o demonstrează brăileanul Alexandru Chivu, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”. Tânărul a cucerit medalia de argint la cea de-a patra ediţie a Olimpiadei Balcanice de Geografie, competiţie de maximă anvergură pentru spaţiul balcanic, în domeniul geografiei.
La concursul de excelenţă ce a avut loc la Iaşi au participat 50 de elevi din Serbia, Slovenia, Bosnia Herţegovina, Republica Moldova şi, bineînţeles, România, Alexandru reuşind să se claseze pe locul 4.
“Mi-am atins obiectivul! Mi-am dorit să câştig o medalie şi am reuşit. Pot spune că a fost cea mai frumoasă experienţă! E ceva total diferit acolo. Abordarea geografiei în viziunea profesorilor universitari şi preuniversitari care au elaborat subiectele este alta. Noi acolo am spus că geografia nu mai are rolul de a povesti despre Pământ, s-a terminat cu Terra. Acolo se cer alte lucruri de la noi, trebuie să ştim să vorbim despre dezvoltarea unor zone sau să anticipăm anumite lucruri pe termen lung. Este mult mai complex şi mult mai practic. Nimeni nu ne cere date. Dacă ni se cer date, ni le dau ei oricum. Acolo se pune accent pe analiză, pe interpretarea datelor”, ne-a declarat Alexandru Chivu.
La Balcaniadă, concurenţii au avut de susţinut trei probe, una teoretică scrisă, una practică pe teren şi o probă multimedia, fiecare având o anumită pondere din nota finală.
“Concursul a fost greu şi solicitant. Proba scrisă a durat trei ore şi a fost din toată geografia. Proba de teren a durat şase ore şi a avut două părţi. Prima parte a durat trei ore, timp în care am fost în trei puncte de observare şi la fiecare punct de observare am avut 30 de minute în care să completăm patru sau cinci pagini cu întrebări. A doua parte a durat tot trei ore şi s-a desfăşurat în interior. Aici am avut întrebări practice despre punctele de observare. De exemplu, a trebuit să facem un plan de dezvoltare a unei zone, să spunem ce riscuri presupune contruirea unei clădiri în zona respectivă sau să dăm două idei de activităţi pentru a face un lac mai popular. A urmat apoi proba multimedia, unde ni s-au dat 40 de slide-uri în PowerPoint cu 40 de întrebări la care trebuia să răspundem în 40 de minute. Trebuie să îţi meargă mintea ca un titirez”, ne-a povestit olimpicul.
Anul acesta Alexandru a obţinut locul I la Olimpiada Naţională de Geografie, desfăşurată în luna aprilie chiar la Brăila, a intrat apoi la baraj şi s-a calificat primul la Balcaniadă. Chiar dacă timpul de pregătire pentru faza internaţională a fost scurt, acesta a lucrat intensiv, inclusiv din cărţi editate şi tipărite de prestigioasa Universitate Cambridge din Marea Britanie, iar munca susţinută i-a adus rezultatul dorit. Însă nu totul se rezumă la muncă, ci şi la pasiune, aşa cum susţine elevul de la “Bălcescu”.
“Rezultatele nu vin neapărat prin muncă multă, ci prin pasiune. Să îţi urmezi pasiunea cred că e cel mai important. Când faci ceva cu pasiune, chiar dacă este pictură, fotografie sau orice altceva, la un moment dat tot o să vină şi răsplata. Şi cred că important este nu să munceşti mult, ci să munceşti inteligent. Cum citeam undeva: în loc să împing o piatră în formă de pătrat, mai bine o şlefuieşti mai întâi şi o faci rotundă. Aş dori să le mulţumesc părinţilor şi profesorilor care m-au ajutat. Mulţumesc doamnei Mariana Coman, profesorilor de la lot, Mihaela Cornelia Fiscutean şi Dorin Fiscutean, profesorilor de la clasă şi doamnei diriginte Carmen Botea care m-a susţinut foarte mult. Le mulţumesc şi prietenilor care au fost alături de mine în toată această perioadă”, ne-a mai declarat tânărul.
Ambiţios, perseverent şi curajos, Alexandru spune că Balcaniada de Geografie a fost doar începutul, ţelul lui pentru următorii doi ani de liceu fiind să ajungă la Olimpiada Internaţională de Geografie. De altfel, acesta susţine că firea lui competitivă se “trage” din clasa de la “Bălcescu” unde este elev, o clasă foarte bună, cu mulţi olimpici, unde toţi se susţin şi se încurajează reciproc. Iar după ce va termina liceul, Alexandru vrea să atingă o altă performanţă: să fie student la Cambridge.
Şapte medalii pentru olimpicii români
Potrivit unui comunicat al Societăţii de Geografie din România, la această ediţie, delegaţia ţarii noastre a obţinut un număr de şapte medalii, dintre care două de aur, două de argint şi trei de bronz, fiind, ca şi la ediţiile anterioare, participantul cu cele mai multe premii din palmaresul acestei competiţii şi cu cel mai mare punctaj.
Astfel, medaliaţii sunt: aur - Răzvan Popescu, Colegiul Naţional “Sf. Sava” Bucureşti; Matei Ioan Stan, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti; argint: Alexandru Chivu, Colegiul Naţional “N. Bălcescu” Brăila, Ştefan Andrei Micu, Colegiul “Tudor Vianu” Bucureşti; bronz - Ioana Delia Dumitrescu, Colegiul Naţional “Ion Minulescu” Slatina; Vlad Patrik Apostol, Liceul Teoretic “Horia Hulebei”, Măgurele, Ilfov; Diana Gabriela Ionescu, Colegiul Naţional “Sf. Sava” Bucureşti.
Lotul olimpic al României a fost însoţit de team leaderii Mihaela Cornelia Fiscutean şi Dorin Fiscutean de la Colegiul Naţional Iaşi.
Felicitări, Alexandru! Felicitări olimpicilor români!