Alexandru: «Protestul actual amintește de ceea ce numeam noi Mineriadele din 1990» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Alexandru: «Protestul actual amintește de ceea ce numeam noi Mineriadele din 1990»

• asta a declarat prof. dr. Ionel Ștefan Alexandru, președintele filialei brăilene a partidului senatorului Diana Șoșoacă, SOS România, despre protestele transportatorilor și agricultorilor români • fostul senator a susținut că aceștia au tot dreptul să fie nemulțumiți în condițiile actuale • Alexandru consideră că revendicările lor ar putea fi însumate în două puncte cheie: stoparea transporturilor de cereale ucrainene prin România și schimbarea modului în care vameșii se comportă față de transportatorii români pe care îi verifică la sânge și îi țin mai mult decât ar fi cazul în vămi

 

Președintele filialei brăilene a partidului senatorului Diana Șoșoacă, SOS România, prof. dr. Ionel Ștefan Alexandru este de părere că situația privind nemulțumirile agricultorilor și transportatorilor români este mult mai gravă decât actualii guvernanți vor să lase să se vadă. Fostul senator a dorit să aibă o intervenție în legătură cu protestele recente, subliniind că din punctul său de vedere revendicările fermierilor și transportatorilor sunt cât se poate de justificate, însă că aceștia s-au ferit să pună punctul pe ”I” din varii motive. Alexandru a afirmat că problema s-ar putea rezuma la două mari puncte nevralgice: stoparea transporturilor de cereale din Ucraina pe teritoriul României și schimbarea felului abuziv în care se fac controalele asupra transportatorilor români în vămi, comparativ cu cele pentru tirurile din Ucraina, care ”trec ca prin brânză” de granițe.

”Aceste proteste din punctul meu de vedere seamănă cu un bulgăre de zăpadă care a început să se rostogolească odată cu protestul profesorilor. Care, așa cum am constatat cu toții, au fost trași în piept de Guvern. Tocmai din această cauză și actualii protestatari sunt în aceeași situație și nu mai au încredere în guvernanți, practic. Protestul actual amintește de ceea ce numeam noi Mineriadele din 1990. Atunci se foloseau lămpașe și ciocane, acum se folosesc camioane și tractoare. Ceea ce vreau eu să spun legat de protestul actual este următorul lucru. Cred că toată lumea a văzut revendicările protestatarilor. Din punctul meu de vedere ei nu au avut curajul să înceapă cu realitatea și cu esența. Le-au pus undeva pe la mijloc. Esența revendicărilor constă în două lucruri foarte clare: 1) Jumătate din aceste revendicări se referă la relațiile cu Ucraina și la cerealele aduse de acolo, care reprezintă o lovitură sub centură agriculturii românești, din cauza dumpingului pe care îl fac ucrainenii în România, așa cum îl fac și în restul țărilor vecine. Diferența este că acolo acest lucru a fost interzis. Polonezii și alții au interzis transportul cerealelor prin țara lor. 2. Și aici este vorba despre transportatori: diferența de purtare față de transportatorii români a vameșilor din România. Practic, românii sunt controlați la sânge, își pierd timpul prin vamă, atât din pricina controalelor făcute, dar și din cauza a ceea ce cunoaștem sub denumirea de granița Schengen. În timp ce, așa cum toată lumea știe, ucrainenii trec fluierând prin vămile românești și fac cu mâna în bătaie de joc”, a declarat Alexandru.

Președintele SOS România Brăila a dorit să puncteze că în această situație dificilă s-a ajuns ca urmare a unui acord încheiat între președintele României Klaus Iohannis și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

”Cărui fapt se datorează acest lucru? Foarte puțini au pus accentul pe realitate, din ce am urmărit eu, dar aș dori să accentuez acest aspect. Realitatea a prezentat-o chiar președintele Ucrainei, Zelenski, care a arătat faptul că are un raport cu Iohannis, cu România, prin care 90% din cerealele ucrainene trec ca prin brânză pe la noi sau rămân în România, producând dumpingul respectiv. Lucru care afectează foarte mult situația economică a fermierilor români. De fapt, asta este realitatea!”, a mai adăugat sursa citată.

 

Soluția lui Alexandru: Guvernul să solicite compensații reale de la UE

Profesorul de istorie a mai punctat că președintele Klaus Iohannis ar fi principalul vinovat pentru situația actuală, în timp ce premierul Marcel Ciolacu ar acționa ”ca un paratrăsnet” al acestuia în tot episodul legat de proteste. Alexandru susține că în prezent președintele PSD se află într-o ipostază extrem de incomodă din care cel mai probabil se va vedea nevoit să demisioneze sau să piardă masiv capital politic.

”Vinovatul principal, din punctul meu de vedere, este președintele Iohannis, care a acceptat acest lucru, pentru a primi ca recompensă ceea ce se vorbește și prin presă, o anumită funcție. Nu vreau să spun care, pentru că se știe. Dar cine execută aceste ordine? Le execută prim-ministrul. Acesta, practic, este ca un paratrăsnet pentru Iohannis. Ciolacu (n.r. – Marcel Ciolacu) se află într-o situație destul de complicată. Ori rămâne în funcție și în condițiile acestea va aduce PSD-ul pe locul 3 sau 4. Ori va pleca. Din cauza aceasta, din punctul meu de vedere, el nu a reacționat. Că putea să o facă până acum. Dar o să vedeți că în final va trebui să găsească o soluție. Ori pleacă, ori cedează protestelor. Proteste care sunt normale și corecte. Mie chiar mi-a atras atenția poziția lui Ciolacu care până acum era «pompierul de serviciu» al României. Adică era peste tot și în toate. Vă aduceți aminte: ba s-a dus în Ucraina, ba s-a dus în Israel, ba a fost la Muntele Athos, ba a primit la aeroport nu știu ce persoană care a fost rănită nu știu unde, că s-a și uitat cazul respectiv. Ba a rezolvat problema medicilor cu deblocarea posturilor. Deși așa cum bine știți s-au deblocat cele 8.000 de posturi, dar în realitate este o apă de ploaie pentru că noi nu avem medici. Deci a fost tot o țeapă dată societății. Adică aparent facem ceva, dar în realitate… vă dați seama dacă nu au oameni, nu au cum să acopere aceste posturi. În concluzie din punctul meu de vedere atât fermierii cât și transportatorii au perfectă dreptate cu ceea ce au cerut. Criza este majoră în România. Ne aflăm într-o stare apropiată de cea care era în Decembrie 1989. Și știu lucrul acesta foarte bine pentru că am participat atunci la evenimente”, a mai adăugat profesorul de istorie.

Potrivit lui Alexandru, soluțiile ar fi foarte greu de oferit în momentul de față. Totuși ca o primă variantă, acesta a indicat că în contextul protestelor ce au izbucnit, Guvernul ar trebui să solicite Uniunii Europene ”compensații reale” pentru daunele provocate de transportul cerealelor ucrainene prin România.

”Deci nu ceea ce s-a împărțit. A fost o batjocură! Practic a fost un pumn de arginți. 30 de arginți ne-a dat nouă Uniunea Europeană în comparație cu celelalte state. Asta. Sau demisia guvernului. Și să-l vedem pe Iohannis ce face. Cum scoate țara din criză. Că el este vinovatul principal. Pentru un post pe care îl dorește, aduce România în pragul colapsului. Aceasta este realitatea. Nu mai spun că l-am urmărit și pe ministrul Finanțelor (n.r. - Marcel-Ioan Boloș), în tot acest context, care spune că: «Domnule, de abia din vară o să mărim numărul de sigilii pentru tirurile Ucrainene». Măi omule, dar tu ce ai făcut până acum?! De un an de zile se știe treaba asta și tu ce faci?! Acum te gândești pentru la vară?! Păi, fermierii noștri sunt morți până atunci! Iar intimidarea protestatarilor cu Poliția și cu Armata... că au început să transfere trupe militare dintr-o parte în alta, în sensul de a intimida. Domnilor, treaba aceasta este foarte periculoasă și s-ar putea să fie ca un bumerang pentru guvernanți și să le vină chiar lor în cap. Până la urmă și cei pe care îi trimit contra protestatarilor sunt la fel de nemulțumiți. Să nu uităm că și polițiștii au protestat. În Armată este altă situație, dar și acolo există probleme. Și militarii sunt nemulțumiți”, a conchis Alexandru.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro