• fostul senator brăilean Ionel Alexandru a ţinut să atragă atenţia asupra importanţei alegerii primarilor în două tururi şi a faptului că Guvernul PNL procedează bine când îşi asumă acest lucru • Alexandru a dorit să facă un scurt istoric privind modul în care s-a ajuns la alegeri într-un singur tur pentru primari, pentru a reliefa de ce o asemenea schimbare este binevenită
Fostul senator brăilean Ionel Alexandru este primul performer ale scenei politice locale care a dorit să comenteze în vreun fel propunerea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Acesta a precizat că susţine ideea Guvernului PNL şi apreciază faptul că liberalii vor să îşi asume modificarea.
“Personal, militez pentru alegerea primarilor în două tururi, din următoarele motive: 1) O reprezentativitate mai bună; 2) O concurenţă a candidaţilor mai serioasă; 3) Alegeri mai democratice, prin stimularea participării la vot a cetăţenilor. Într-un singur tur, voturile, aşa cum se ştie, se împart şi se ajunge la situaţia ca un candidat să devină primarul unei localităţile cu un procent minor, între 10 şi chiar 20%. De regulă, câştigă primăriile reprezentanţii partidelor aflate la guvernare, sau a marilor partide”, a declarat Alexandru.
Fostul senator a ţinut să facă o scurtă paranteză pentru a prezenta modul în care s-a renunţat în trecut la organizarea celui de-al doilea tur pentru alegerea primarilor, plecând de la ideea că din 1992 şi până în 2012 aceasta era procedura standard.
“Au fost excepţii când unii candidaţi au obţinut din primul tur 50% plus 1. Aşa cum a fost la noi cazul fostului primar Anton Lungu. Dar Legea Alegerilor Locale din 1991, la care am contribuit, prevedea automat alegeri în două tururi. Rezultatul fiind mai reprezentativ şi conform cu dorinţele cetăţenilor. Reamintesc că la primele Alegeri Locale din 1992, la Brăila, candidatul Partidului Democrat (Frontul Salvării Naţionale) Aurică Avram a obţinut în primul tur 47%, dar nu a devenit primar, fiind necesar al doilea tur, în care a luat peste 60% în faţa contracandidatului ecologist Gheorghiu. Vorbeam despre 47%. Vă daţi seama că procentul era destul de reprezentativ. Dar era automat în două tururi. Începând cu anul 2012 s-a introdus votul pentru alegerea primarilor într-un singur tur de către Partidul Democrat Liberal (PDL), cu motivaţia făcută atunci că dacă preşedinţii Consiliilor Judeţene, majoritatea baroni, erau aleşi într-un singur tur, şi primarii ar trebuie să fie aleşi la fel. Protestele opoziţiei, ale Partidului Naţional Liberal (PNL), nu au putut opri acest sistem. Astfel, la Brăila în 2012 a câştigat Aurel Simionescu din partea USL în faţa lui Viorel Balcan din partea PDL. PSD-ul lui Ponta, după ce s-a spart USL-ul, a prins gustul victoriei facile şi a conservat sistemul. În 2016, în cazul de faţă, la Brăila, a câştigat actualul primar Marian Dragomir”, a mai precizat sursa citată.
De ce vrea PSD-ul ca primarii să fie aleşi într-un singur tur
Potrivit lui Ionel Alexandru, astăzi, scopul PSD-ului la viitoarele Alegeri Locale este acela de a-şi conserva puterea locală în ţară. Acesta a subliniat că, aşa cum se ştie, social-democraţii au 1.700 de primari la nivelul României şi intenţionează să îi păstreze, chiar cu riscul de a încălca regula democratică a reprezentativităţii votului cetăţenilor.
“Asta deoarece PSD-ul este astăzi fără aliaţi şi se teme ca în turul doi să se coalizeze toţi candidaţii împotriva sa şi atunci să piardă multe fotolii de primari şi, în consecinţă, să nu mai aibă mari şanse la Alegerile Parlamentare din toamnă. Acesta este de fapt obiectivul lor major. Câştigând Localele, câştigă şi Parlamentarele. În aceeaşi situaţie se află însă şi UDMR-ul. Care, la fel, este împotriva alegerilor în două tururi, deoarece, în primul tur candidaţii maghiari ai UDMR-ului sunt votaţi de maghiari şi obţin locul de primar cu un procent între 10 şi 20%. În timp ce românii, care reprezintă 80% din localitatea respectivă şi-au împărţit voturile şi au pierdut în acest fel primăriile. În cazul alegerilor în două tururi, în cel de-al doilea tur, românii se pot coaliza şi pot câştiga alegerile în mod automat. În aceste condiţii, şi UDMR-ul îşi va reduce masiv numărul de primari şi şansele la Parlamentare. De aceea, consider că asumarea răspunderii de către PNL este chiar necesară”, a conchis Alexandru.
Precizăm că, ieri, preşedintele României Klaus Iohannis a trimis Camerei Deputaţilor şi Senatului două scrisori prin care a solicitat convocarea unei sesiuni extraordinare parlamentare pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi.