• fostul senator brăilean Ionel Alexadru s-a arătat dezamăgit de modul în care a fost tratat primul referendum din România pornit dintr-o inţiativă cetăţenească • acesta a încercat să sublinieze care au fost, în opinia sa, factorii ce au contribuit la absenteismul covârşitor de la vot
Fostul senator brăilean Ionel Alexandru a precizat că a participat ca membru în cadrul uneia dintre secţiile din municipiu la referendumul pentru familie şi a avut ocazia să vadă care sunt părerile oamenilor privind acest subiect, dar şi asupra clasei politice actuale. Cu părere de rău, Alexandru a explicat că din pricina scandalurilor politice din ultima vreme, primul şi singurul referendum din România (până la ora actuală) pornit dintr-o iniţiativă cetăţenească, a fost respins prin neparticipare la urne.
“Acest referendum care s-a încheiat recent este primul din istoria României care a pornit dintr-o iniţiativă cetăţenească. Toate celelalte au fost, fie din dispoziţia unor conducători ai statului, dictatori cum a fost Antonescu sau Ceauşescu, sau a unor conducători de guverne. Vreau să subliniez că au fost o serie de deficienţe. Unele intenţionate, altele din neglijenţă sau din lipsă de experienţă. În primul rând, referendumul putea să aibă o claritate mult mai bună dacă Guvernul modifica Legea Referendumului din 2000 pentru claritatea întrebării la care cetăţenii trebuie să răspundă. Adică, putea să se modifice formula standard, «dacă suntem de acord cu forma legii adoptată de Parlament». Măcar putea fi completată şi cu problema respectivă. Lucru care nu s-a întâmplat. Şi aici e numai vina Guvernului! În al doilea rând, organizatorul, Coaliţia pentru Familie a fost total surprinsă. Ea nu a avut logistica necesară pentru publicitate. Şi din acest punct de vedere popularizarea referendumului a fost deficitară. În al treilea rând, principalul aliat al Coaliţiei pentru familie şi anume cultele religioase, nu au reacţionat cum trebuie, la fel, pentru a populariza ideea pentru care s-a organizat acest referendum. Era normal - atât timp cât majoritatea absolută a celor care au semnat pentru declanşarea acestui referendum au făcut-o la biserici -, ca Biserica să îi ajute mult mai mult. Din câte ştiu eu, preoţii au avut misiunea să meargă din poartă în poartă în perioada preelectorală, lucru care nu s-a întâmplat. Au popularizat acest lucru în predici, dar oricum cei care mergeau la predici erau dintre semnatari şi veneau la referendum. S-au speriat şi de faptul că li s-au interzis bannerele şi de frica amenzilor nu s-au mai implicat. Şi din acest motiv s-a ajuns la o nepopularizare la nivel superior a temei referendumului”, a declarat Alexandru.
Al doilea motiv principal pentru respingerea referendumului: Dragnea
Continuându-şi ideea, Alexandru a precizat că nici partidele politice nu şi-au respectat datoria cetăţenească şi nu s-au implicat suficient la susţinerea acestui referendum. Din punctul său de vedere, PSD-ul “a dat o ţeapă” acţiunii, probabil din teama represaliilor venite de la Bruxelles, iar ceilalţi au preferat să se poziţioneze în aşa fel încât să cadă în picioare, indiferent de rezultat.
“Am discutat cu susţinători ai PSD-ului care mi-au replicat faptul că ei chiar dacă au votat PSD-ul, acum nu s-au prezentat la referendum pentru că, din punctul lor de vedere, domnul Liviu Dragnea nu este un bun exemplu pentru familia tradiţională. Ţinând cont de faptul că situaţia dânsului este cea cunoscută. Iar aşa cum aţi văzut, celelalte partide au speculat problema. În sensul că dacă referendumul era acceptat aveau motive de laudă, iar dacă nu a fost acceptat cum e cazul de faţă, au început «Noaptea cuţitelor lungi». Şi aici mă refer atât la PSD, dar şi la liberali. Despre ceilalţi ce să mai vorbesc?! USR-ul nu şi-a spus poziţia, ei au fost doar Gică-contra. Într-un fel a funcţionat boicotul, dar nu cum se laudă ei. Practic partidele au căutat să speculeze acest moment din punct de vedere politic. Dar în final, au trădat această iniţiativă cetăţenească”, a adăugat acesta.
Sursa citată a dorit să sublinieze că la acest rezultat a condus şi faptul că pe reţelele de socializare au circulat numeroase dezinformări, atât pro cât şi contra referendum.
“Din punctul meu de vedere, după eşuarea acestui referendum, celelalte vor avea aceeaşi soartă. De ce? Din cauza faptului că România se află într-un continuu scandal politic, lucru care a dus populaţia României la disperare şi a creat această rată majoră a absenteismului. Adică ajunsesem la un procent de 60%, dar în cazul referendumului de faţă discutăm despre 80%, absenteism în România! Lucru care nu s-a mai întâmplat până acum!”, a conchis sursa citată.