În urmă cu câteva zile, Alexandra Struţă, elevă în clasa a XII-a la Colegiul "Bălcescu", s-a întors de la Călăraşi, de la concursul "Ion Barbu - Dan Barbilian", secţiunea literatură, cu Medalie de aur. Ea a reuşit aceeaşi performanţă şi anul trecut. Rezultatele acestea nu sunt însă o surpriză, talentul ei fiind remarcat an de an, în ultimii patru, la Olimpiada naţională de limba română.
Alexandra spune că ceea ce se întâmplă la Călăraşi i se pare foarte interesant, concursul structurat pe două secţiuni, creaţie şi interpretare, dând posibilitatea elevilor să-şi demonstreze valenţele. La această ediţie a avut de interpretat un text despre viziunea artistică din poezia "Timbrul" de Ion Barbu, de redactat un manifest literar despre rolul poetului în societate şi un eseu argumentativ pornind de la afirmaţia: "Desenul ucide raţionamentul".
"Îmi place Ion Barbu pentru că aplică multe concepte de matematică în poezie şi de aceea cred că sunt interesante textele sale, poeziile încifrate, metaforele cu cifru", susţine Alexandra Struţă. Preşedintele concursului a fost prof. univ. dr. Silviu Angelescu de la Catedra de Etnologie şi Folclor, Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, director al Institutului de Istoria Artei "G. Oprescu" al Academiei Române.
Alexandra Struţă este elevă la o clasă de matematică-informatică, intensiv limba engleză, are performanţe la limba şi literatura română şi vrea să devină medic. "Mie mi s-ar potrivi o slujbă în care să lucrez cu oamenii. Literatură pot să scriu şi fără să fac o facultate. Cred că medicina mi se potriveşte. Scriu pentru că îmi place, îmi place să citesc. Am învăţat să citesc la cinci ani, dar am început să citesc serios din clasa a V-a. Scriitorul român preferat este Camil Petrescu, iar dintre cei străini cel mai mult îmi plac realiştii ruşi. Acum citesc mai mult literatură SF, pentru că mă relaxează şi îmi dezvoltă imaginaţia. Mă fascinează cărţile care înfăţişează peisaje postapocaliptice, pentru că mă determină să-mi pun întrebări", a mărturisit Alexandra.