Ieri după-amiază s-au publicat rezultatele finale ale Olimpiadei de Informatică faza naţională, iar Brăila are cu ce să se mândrească. Din cei şase elevi, patru s-au întors cu medalii.
De departe, cea mai grozavă performanţă a reuşit Alex Tatomir, elev în clasa a IX-a la Colegiul "Bălcescu", prof. Cristian Toncea, şcoală unde învaţă toţi elevii care au reprezentat Brăila la concurs. El a reuşit să se situeze pe locul II în clasamentul general al clasei a IX-a, să obţină astfel şi Medalie de Aur, dar şi să treacă de baraj pentru a face parte din lotul lărgit al României pentru concursurile internaţionale de informatică. Adică este între primii 12 elevi din ţară, indiferent de clasă. Performanţa sa este cu atât mai valoroasă, cu cât subiectele primite la baraj au fost din materia claselor a IX-a - a XII-a. În lot sunt calificaţi numai doi elevi de clasa a IX-a din ţară.
Rezultate foarte frumoase au mai reuşit şi alţi trei elevi: Gabriel Moise, prof. Cristian Toncea, clasa a IX-a şi Paul Crestez, prof. Nistor Moţ, clasa a XII-a. Ei au luat Medalii de argint, fiecare la clasa lui, iar Ştefan Hagiu, prof. Nistor Moţ, de la clasa a X-a a obţinut Medalie de bronz. Din echipa Brăilei au mai făcut parte elevii Alexandru Banu şi Teodora Şerbănescu.
Rezultatele obţinute de elevii brăileni sunt meritorii, în condiţiile în care la olimpiadă cele mai bune licee bucureştene au venit cu mai mulţi candidaţi pentru că au fost mai mulţi cu medii maxime la faza judeţeană decât numărul de locuri alocat, iar Ministerul Educaţiei a suplimentat locurile. Din cauza acestei situaţii, se discută la nivel naţional din ce în ce mai serios să se schimbe regulamentul. Adică, pentru faza naţională elevii să fie selectaţi dintr-un clasament general pe ţară, nu din clasamentele judeţene. "Ideea nu este foarte rea în principiu. Oricum, Bucureştiul vine mereu cu autocarul la olimpiade. Dar aceast mod nou de selecţie ar defavoriza judeţele sărace. Liceele cele mai bune din Bucureşti oricum adună ce este mai bun în ţară, ne iau copiii deja pregătiţi. Dacă se va schimba astfel regulamentul, olimpiadele vor ajunge concursuri între 2 - 3 licee care iau copiii gata formaţi de la şcolile din judeţe. Dacă sunt mai mulţi elevi cu aceleaşi medii după faza judeţeană se dă baraj, aşa prevede regulamentul şi aşa s-a făcut până acum. Eu cred că regulementul ar trebui schimbat însă în sensul de a nu mai suprapune fazele naţionale ale olimpiadelor de la disciplinele din aceeaşi arie curriculară", a explicat prof. Cristian Toncea, directorul Colegiului "Nicolae Bălcescu".