Mergi la conţinutul principal

Alertă pentru culturile de rapiţă

• fitosanitarii brăileni recomandă aplicarea de tratamente cu insecticid pentru combaterea mai multor dăunători specifici care pot face ravagii precum gândacul arămiu, ploşniţa cruciferelor ori gărgăriţa silicvelor

 

Unitatea Fitosanitară Brăila a emis o nouă avertizare către toate primăriile din judeţ pentru comunicarea acesteia tuturor producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi de rapiţă, ţinta fiind combaterea unor dăunători specifici acestei culturi şi care pot cauza pierderi importante fermierilor. Pe lista neagră a UF Brăila apar insecte precum gândacul arămiu – Meligethes aeneus, gărgăriţa silicvelor – Ceuthorrhynchus assimilis, ţînţarul silicvelor – Dasineura brassicae, puricii de pământ – Phyllotreta atra şi Ph. nemorum, alături de ploşniţa cruciferelor – Eurydema ornata. “Recomandăm efectuarea tratamentului de combatere la prezenţa dăunătorilor în cultură. Pentru că rapiţa se află în fenofaza de început de înflorire, diferenţiat în funcţie de faza de vegetaţie, puteţi utiliza insecticide care sunt recomandate de producătorii acestora ca produse cu impact redus pentru fauna utilă (polenizatori)”, recomandă specialiştii brăileni. De asemenea, aceştia atrag atenţia şi asupra importanţei respectării regulilor de manipulare şi administrare a produselor de protecţie a plantelor, dar şi a protejării familiilor de albine conform legislaţiei în vigoare.

Reamintim că încă de la începutul acestei luni Unitatea Fitosanitară Brăila a emis un buletin de avertizare prin intermediul căruia specialiştii au atras atenţia asupra faptului că, pe fondul regimului climatic înregistrat, s-au creat condiţii favorabile atacului unor dăunători, la această cultură.

La nivelul judeţului nostru au fost înfiinţate culturi de rapiţă pe o suprafaţă de peste 20.000 ha, conform informaţiilor furnizate de către Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro