Mergi la conţinutul principal

Alertă InfoCons: Atenție la achiziția de metale și pietre prețioase

* potrivit InfoCons, în acest moment, pe teritoriul României nu există un laborator acreditat pentru pietrele prețioase * un motiv în plus pentru care trebuie să achiziționăm metale și pietre prețioase numai de la operatori economici autorizați * bijuteriile cumpărate trebuie să fie însoțite de un Certificat de calitate însoțit de factură sau bon fiscal

 

Luna decembrie - luna cadourilor încă de pe vremea dictaturii comuniste - reprezintă, mai ales pentru cei cu dare de mână, prilejul mult-așteptat pentru achiziționarea unei bijuterii din aur, ornate cu pietre prețioase.

Potrivit Asociației pentrui Protecția Consumatorilor - InfoCons, dacă dorim să facem cadou o bijuterie din metal prețios cu pietre prețioase, trebuie să fim permanent în alertă, dat fiind faptul că, potrivit datelor furnizate de ANPC (Agenția Națională pentru Protecția Consumatorilor) timp de doi ani (1 ianuarie 2019-1 ianuarie 2021) nu au fost efectuate controale tematice sau operative la operatorii care comercializează pietre prețioase.

Pietrele prețioase nu seamănă cu achizițiile pe care le facem zilnic, acestea impunând o atenție sporită din partea consumatorilor. Atunci când cumpărăm pietre prețioase, trebuie să ne asigurăm că magazinul beneficiază de autorizație pentru vânzarea de astfel de obiecte (din metale și pietre prețioase). De asemenea, trebuie știut faptul că prețurile de vânzare a metalelor și a pietrelor prețioase nu sunt impuse de nicio instituție de stat.

Evitați să cumpărați bijuterii "din aur" de la persoane care vă acostează pe stradă sub diverse pretexte. Totodată, nu cumpărați bijuterii din aur cu greutate suspectă. Cereți informații complete despre produs, preț, condiții de cumpărare (dacă ele există) și, neapărat, precizarea că piatra este naturală. Feriți-vă de oferte de vânzări de la persoane neautorizate și asigurați-vă că veți primi un Certificat de calitate în original însoțit de factură sau bon fiscal.

Certificatul de calitate al produsului  trebuie să conțină, obligatoriu, detalii corecte, precise și complete referitoare la: produsul cumpărat (denumirea metalului, natura pietrelor etc); specificația "natural/sintetic/artificial"; datele de identificare ale operatorului economic de unde achiziționați produsul. Asigurați-vă că primiți factura fiscală sau bonul fiscal care să ateste cumpărarea produsului de la operatorul economic respectiv. Cereți informații suplimentare despre garanția oferită produsului și verificați politica respectivei companii de returnare a bunurilor, în cazul apariției unor defecte ulterioare care nu țin de "cauze mecanice" ce pot interveni în momentul purtării.

Potrivit InfoCons, în acest moment, pe teritoriul României nu există un laborator acreditat pentru pietrele prețioase. Operațiunile cu metale și pietre prețioase se pot efectua de către operatorii economici numai în baza autorizației eliberate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor pe perioada nedeterminată, vizată anual de către aceasta. Atenție! O copie a autorizației trebuie să fie afișată într-un loc vizibil, în interiorul magazinului sau pe site-ul magazinului online.

Nu în ultimul rând, pentru achiziționarea unor astfel de bunuri, trebuie să știm în ce categorie se încadrează: rubine, diamante, smaralde, safire, precum și perle naturale, perle de cultură ori alte pietre fine (pietre semiprețioase). Aveți grijă să nu achiziționați produse contrafăcute!

La fel ca și pentru metalele prețioase, prețul pietrelor prețioase nu este unul impus, ci este un preț care se autoreglează pe piață, prin concurență liberă între operatori. În cazul diamantelor, fluctuațiile de preț sunt mult mai vizibile și direct raportate la evenimentele din cadrul burselor de diamante din lume.

"La achiziționarea unor astfel de articole - pietrele prețioase - consumatorul trebuie să se orienteze către magazinele autorizate ce oferă certificatul de calitate însoțit de factură sau bon fiscal. Nu vă lăsați influențați de ofertele "irezistibile", ci asigurați-vă că achiziționați articole autentice, a căror calitate este incontestabilă", a precizat președintele InfoCons, Sorin Mierlea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro