Alertă de rubeolă în liceele brăilene | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Alertă de rubeolă în liceele brăilene


Absenteismul şcolar continuă să crească, pe măsură ce tot mai mulţi elevi sunt suspecţi că ar fi bolnavi de rubeolă. Boala se transmite rapid pe calea aerului, aşa că autorităţile sunt în alertă. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila a transmis miercuri o adresă către medicii şcolari din toate unităţile de învăţământ în care au apărut suspiciuni de rubeolă, privind posibilitatea vaccinării elevilor. Vaccinul are efect asupra bolii dacă se administrează în primele 72 de ore de la contactul iniţial cu virusul. "Există posibilitatatea vaccinării copiilor contacţi, în primele 72 de ore de la realizarea contactului infectant. Vaccinarea se face cu acordul părinţilor", ne-a declarat dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al DSP Brăila. Orice persoană cu rubeolă este contagioasă cu 4 zile înainte şi după debutul caracteristic al bolii (apariţia erupţiei cutanate). Bolnavii trebuie să stea izolaţi la domiciliu pentru a nu transmite virusul mai departe. Aşa că fiecare elev va lipsi cel puţin două săptămâni de la cursuri. De teama îmbolnăvirii, câteva zeci de liceeni şi-au făcut deja vaccinul: cinci la Colegiul Naţional "N. Bălcescu", opt la Liceul de Artă "H. Darclee", 29 la Liceul Teoretic "N. Iorga", urmând ca să mai fie vaccinaţi alţi patru elevi de la Liceul Pedagogic.
Purtătorul de cuvânt al DSP ne-a informat că în cazul rubeolei, aerisirea corespunzătoare a camerei este extrem de importantă, atunci riscul de transmitere fiind foarte mic.

Doar patru cazuri confirmate

Potrivit datelor furnizate de dr. Andreia Gavrilescu, de la începutul anului şi până acum s-au înregistrat 34 de suspiciuni de rubeolă, validate clinic. Dintre acestea, au fost confimate deocamdată patru cazuri de rubeolă şi unul de rujeolă, în timp ce opt au fost infirmate. Pentru restul cazurilor au fost prelevate probe biologice, acestea fiind transmise pentru analiză la Institutul "Cantacuzino" din capitală. "Sunt 21 de probe în lucru la Institutul Cantacuzino. Aşteptăm rezultatele, până nu se confirmă nu putem spune că este vorba de rubeolă. Au fost boli eruptive febrile, însă numărul cazurilor de rubeolă confirmate este foarte mic, astfel că nu se poate vorbi despre o epidemie la nivelul Brăilei", a precizat dr. Gavrilescu.
Dintre cele 4 cazuri confirmate ca rubeolă, numai unul singur s-a înregistrat într-o colectivitate din Brăila, respectiv la Colegiul Naţional "Gh. M. Murgoci", iar celelalte trei sunt ale unor studenţi de la facultăţi din Bucureşti şi Târgu Mureş, în timp ce cazul confirmat ca rujeolă a fost la Liceul cu Program Sportiv.
Cei mai mulţi dintre elevii cu suspiciuni sunt de la grupele şcolare din clasele V- VIII, însă sunt şi liceeni, dar şi tineri peste 20 de ani. Oricum, copiii respectivi nu merg la şcoală până nu se confirmă dacă este sau nu vorba despre rubeolă. Însă numărul elevilor care absentează, având diagnosticul de rubeolă pus de medic, este mult mai mare decât datele oficialilor sanitari. "În afară de suspiciunile validate clinic, au fost emise diagnostice fără a se respecta definiţia de caz. Dacă bolnavul nu prezintă erupţie dar şi adenopatie ganglionară, nu se poate pune diagnosticul de rubeolă", a explicat dr. Andreia Gavrilescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro