Alergia la polen | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Alergia la polen

Alergia la polen (polinoza) are in tara noastra caracter sezonier si se poate manifesta sub forma de rinita alergica, conjunctivita alergica, rinoconjuctivita alergica sau astm alergic. Este de subliniat faptul ca, in Romania, prevalenta alergiei la polen este semnificativa, cu o incidenta in crestere fata de anii trecuti.
Complexitatea afectiunii face dificil de diferentiat formele sezoniere de cele perene (nesezoniere, care dureaza tot anul si sint de obicei asociate cu astmul). De multe ori pacientii prezinta polialergii, ceea ce ii sensibilizeaza atit la alergenele (substante puternic sensibilizante pentru organism) din exterior (polenuri) dar si la cele de interior (acarieni din praful de casa, gindaci de bucatarie, scuame de animale, mucegaiuri).

Prezentarea la medic este obligatorie

Alergia la polen se poate manifesta prin stranut, mincarime de nas (prurit nazal), nas care curge apos (rinoree apoasa), nas infundat, sugerind rinita alergica. Unii pacienti pot prezenta mincarime in cerul gurii si in ureche, oboseala, durere de cap (cefalee), lipsa poftei de mincare, scaderea sau lipsa mirosului. Tabloul simptomatic mai poate cuprinde lacrimare, mincarime de ochi (prurit conjunctival), ochi rosu sau pleoape umflate, sugerind conjunctivita alergica. De asemenea, tusea, respiratia suieratoare (wheezing), senzatia de sufocare (dispnee) sau de constrictie a pieptului sugereaza astmul alergic.
Cei afectati trebuie sa stie ca polenul care produce alergii provine in marea majoritate de la plantele polenizate cu ajutorul vintului, in timp ce polenurile mai mari si mai grele ale plantelor cu flori colorate sint mai putin alergizante.
In Romania, sezoanele polenice sint primavara devreme, februarie - mai (polenul de arbori si arbusti timpurii - alun, arin, mesteacan), sfirsitul primaverii pina la mijlocul verii (polenul de graminee salbatice - paius rosu, vitelar, timoftica, ovascior, iarba de gazon, firuta, golomat, iarba campului, sau de cultura - secara, ovaz, orz, griu) sau vara tirziu pina toamna (polenul de buruieni - ambrozie, macris marunt, patlagina ingusta, urzica mare si pelinarita sau pelinul negru).
In perioada zborului pufului de plop, pacientii cu manifestari alergice sint in mare parte sensibilizati de fapt la polenul de graminee.
Orice pacient cu astfel de manifestari trebuie sa se adreseze medicului de familie si la nevoie medicului alergolog.

Conduita pacientului

Alergia la polen afecteaza calitatea vietii pacientilor, performantele scolare sau productivitatea muncii. De aceea, pe linga tratamentul instituit de medicul alergolog, foarte importanta este si conduita pacientului. Acesta trebuie sa evite activitatile in aer liber cind concentratia polenurilor este mare, in special in zilele calduroase si uscate.
Pentru a reduce expunerea la alergenii sezonieri, pentru vacante ar fi de preferat zonele cu concetratii reduse de polen, la mare, la plaja.
In timpul sezonului polenic nu sint recomandate picnicurile sau plimbarile prin parc.
Totodata, se recomanda inchiderea ferestrelor locuintei sau autovehiculelor, utilizarea instalatiilor de aer conditionat si a filtrelor speciale pentru alergene.
O alta masura care se impune este uscarea lenjeriei si a hainelor preferabil in uscator, dar si spalarea frecventa a fetei cu apa in cursul zilei si dusul la sosirea la domiciliu pentru indepartarea grauncioarelor de polen.

Mirela Boroeanu - Stanca, redactor sef Pharma Business
www.pharma-business.ro

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro