Alegerile Locale în pandemie. Candidaţii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Alegerile Locale în pandemie. Candidaţii

• primarul Marian Dragomir şi preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac (PSD) şi-au anunţat încă de anul trecut candidaturile pentru un nou mandat • tabăra PNL a venit, recent, cu varianta unei colaborări cu Brăila Nouă, prin sprijinirea lui Lucian Căprariu la Primăria Municipiului, la pachet cu candidatura lui Cătălin Boboc (prefectul Brăilei) la conducerea Consiliului Judeţean • Alianţa USR-PLUS a anunţat propriile opţiuni, la fel şi PMP Brăila, dar pe lângă candidaţii anunţaţi deja mai sunt şi alte oferte electorale schiţate • depunerea oficială a candidaturilor va fi între 7 şi 18 august, însă până acum partidele din Brăila nu se agită deloc • la mai puţin de două luni până la ziua alegerilor, liderii partidelor susţin că încă nu au definitivat listele cu candidaţi sau că încă mai negociază alianţe şi nici nu se pune problema prezentării unor programe sau proiecte

 

Brăila are un prim tablou cu candidaţii principali de la Alegerile Locale. Încet-încet, extrem de timid şi de neimplicat, partidele şi-au anunţat, până la această dată, oferta electorală în privinţa celor care vor candida pentru fotoliul de primar al Municipiului Brăila, respectiv, cel al preşedintelui Consiliului Judeţean. Cert este că la mai puţin de două luni de zile până la data alegerilor (27 septembrie), lucrurile nu sunt încă bătute în cuie în privinţa multora dintre candidaţi, listele cu consilieri sunt departe de a fi definitivate şi nici nu se pune problema prezentării unor programe sau proiecte legate de comunitatea locală. Chiar dacă politicienii locali par să aştepte să îi întrebe cineva ce au de gând în privinţa acestor alegeri extrem de importante, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să schiţeze pentru electoratul brăilean măcar o listă a candidaţilor partidelor mari, cu reprezentativitate la nivel naţional. Discutăm desigur despre candidaţii la Primăria Municipiului şi la Consiliul Judeţean. Cel puţin, acolo unde informaţiile au fost disponibile şi suficient de clare.

 

Candidaturile asumate

Aşa cum se ştie, tabăra PSD Brăila a fost prima care a dat publicităţii numele candidaţilor ce se vor înscrie în cursa pentru fotoliul de primar, respectiv preşedinte CJ. Social-democraţii au anunţat încă de la finele anului trecut că la alegerile locale din 2020, vor merge pe mâna lui Marian Dragomir pentru încă un mandat la Primăria Municipiului Brăila şi pe cea a lui Francisk Chiriac la şefia Consiliului Judeţean. Desigur, asta după o serie de tensiuni şi negocieri în interiorul partidului, pentru că nu trebuie uitat episodul în care Chiriac şi-a anunţat de unul singur intenţia de a candida, precizând că dacă nu va fi susţinut de organizaţie, ia în calcul şi alte opţiuni. Scenariu la care însă nu s-a ajuns, în cele din urmă.

Cu candidaţi pentru cele două funcţii cheie ale administraţiei au venit şi liberalii brăileni. Asta însă, după o perioadă destul de îndelungată de negocieri, începută cu câteva luni înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus şi o pauză cauzată tocmai de măsurile luate pentru combaterea răspândirii virusului. PNL Brăila a revenit abia pe 29 iulie când a anunţat oficial decizia Consiliul Director Judeţean al filialei judeţene: preşedintele partidului local Brăila Nouă, Lucian Căprariu (consilier municipal independent) sprijinit la Primăria Municipiului Brăila şi Cătălin Boboc (actualul prefect al judeţului), candidatul liberalilor la preşedinţia Consiliului Judeţean. De altfel, PNL-ştii au încheiat o alianţă cu partidul local al lui   Căprariu.

Trebuie precizat că la începutul lunii iulie şi Partidul Mişcarea Populară Brăila a stabilit cu cine va intra în cursa electorală, atât la Primăria Municipiului, cât şi la CJ. Este vorba despre consilierul judeţean Ionel Adetu care îşi doreşte fotoliul de primar, respectiv, consilierul judeţean Viorel Botea (preşedintele PMP Brăila şi actualmente inspector şcolar general), care ar dori şefia judeţului.

O altă ofertă electorală a venit şi din partea Alianţei USR - PLUS Brăila. Liderii alianţei au anunţat pe 4 august, că vor candida la Primăria Municipiului Brăila, mizând pe medicul veterinar Mihai Isvoranu (din partea PLUS) şi la preşedinţia Consiliului Judeţean, pe preşedintele USR Brăila, Cătălin Stancu. Chiar şi aşa, USR-PLUS a mai încercat o variantă privitoare la unificarea dreptei la Brăila împotriva PSD, propunându-le celorlalte partide din acest sector politic să li se alăture şi să îi sprijine. Până în prezent însă, propunerea nu a stârnit vreun ecou.

 

Candidaţii cu semnul întrebării

Precizăm că Pro România Brăila încă nu şi-a anunţat candidaţii pentru Alegerile Locale, nici la Primăria Municipiului, nici la CJ, cu atât mai puţin listele pentru consilii sau cele din judeţ. Însă nu trebuie omis faptul că, în luna iunie, fostul deputat Silviu Dorin Petrea (coordonatorul organizaţiei municipale a Pro România) a venit cu o ofertă şocantă pentru partidele de dreapta, cerându-le să îl susţină în cursa pentru Primăria Municipiului Brăila, pentru a obţine voturi şi dinspre zona social-democraţilor. Acest lucru nu s-a întâmplat. Chiar şi aşa, având în vedere anunţul respectiv, putem presupune că Petrea va candida la Primărie din partea Pro România. Rămâne de văzut dacă liderul Pro România Brăila, Cosmin Răzmeriţă, va fi opţiunea partidului pentru şefia CJ Brăila sau altcineva. Din păcate, acesta nu a putut fi contactat pentru a ne oferi un punct de vedere.

Cert este că o altă candidatură interesantă a fost anunţată pe reţelele de socializare. Este cea a preşedintelui PNŢCD Brăila, Gheorghe Chiru, care a afirmat că va candida la Primăria Municipiului Brăila. Cu toate acestea, contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, Chiru a lăsat să se înţeleagă că lucrurile sunt departe de a fi bătute în cuie în tabăra PNŢCD. Mai exact, ţărănistul a vorbit despre o posibilă alianţă cu un partid de dreapta, dar şi despre posibilitatea ca el să candideze la preşedinţia CJ Brăila, în cazul în care nu se va găsi un candidat mai potrivit. Chiru a explicat că ar prefera totuşi să candideze la Primăria Municipiului, opinie împărtăşită şi de către colegii săi.

O altă noutate vine din partea Partidul Ecologist Român, unde filiala locală a fost preluată de curând de către fostul senator Mihai Dănuţ. Acesta ne-a transmis că în prezent lucrează la punerea la punct a organizaţiei şi stabilirea unui sediu. Mai mult, Dănuţ a precizat că are de gând să candideze la Primăria Municipiului Brăila şi s-a arătat destul de sigur că va reuşi să strângă numărul necesar de semnături.

Un alt candidat destul de sigur vine din partea Partidului Puterii Umaniste (social-liberal), unde preşedintele organizaţiei judeţene este Dan Păun (actualmente consilier municipal). Păun a afirmat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă că lucrurile încă nu s-au bătut în cuie în privinţa candidaturilor la PPUSL, însă a adăugat că este posibil să candideze chiar el din partea partidului, la Primăria Municipiului Brăila. Păun a anunţat că şi-ar dori totuşi să promoveze o persoană care nu a mai făcut politică, însă deocamdată situaţia este neclară. Acesta nu a indicat încă vreun nume nici pentru candidatul partidului la preşedinţia Consiliului Judeţean.

 

Candidaturile se depun între 7 şi 18 august

Rămâne de văzut dacă acesta va rămâne tabloul final al candidaţilor partidelor din Brăila pentru poziţiile cheie din administraţia publică locală sau vor mai apărea modificări. Cert este că Legea alegerilor locale, promulgată de Klaus Iohannis, stabileşte că alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, vor avea loc pe 27 septembrie. Problema pandemiei de coronavirus rămâne însă, iar lucrurile sunt destul de incerte în privinţa modului în care se vor desfăşura aceste alegeri.

Cert este că potrivit unei hotărâri a Autorităţii Electorale Permanente, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi candidaţii independenţi au început, încă din 20 iulie, strângerea de semnături pentru susţinerea candidaturilor pentru consilii locale, consilii judeţene, primari, preşedinţi ai consiliilor judeţene, dar şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi primarul general al Capitalei. Perioada de înregistrare a alianţelor electorale este 7 - 11 august, iar depunerea candidaturilor se va putea face între 7 şi 18 august. Campania electorală va începe în data de 28 august şi se va încheia pe 26 septembrie, la ora 7:00.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro