Senatorul PNL Călin Popescu Tăriceanu a declarat, ieri, că, din punct de vedere al menţinerii coeziunii USL, listele comune ale PSD şi PNL la alegerile pentru Parlamentul European ar fi mult mai utile decât candidatura separată.
"Din punctul de vedere al menţinerii coeziunii alianţei cu PSD, cred că ar fi mult mai utile listele comune. Riscul listelor separate este dat de competiţia inerentă care se produce între cele două partide şi, pe fondul unor disensiuni pe care le-am remarcat cu toţii în ultima perioadă, această situaţie se poate deterioara", a remarcat Tăriceanu.
"Deci aşa, dacă vreţi, într-o înţelepciune largă, poate e mai bine pe liste comune", a adăugat senatorul PNL.
Tăriceanu a precizat, însă, că, pe de altă parte, PNL trebuie să marcheze la capitolul identitate ideologică pe partea dreaptă. "Şi, din această perspectivă, ar fi mai utile listele separate", a spus Tăriceanu.
Alegerile pentru PE - o miză mică
El a menţionat că alegerile pentru PE nu reprezintă, din păcate, o mare miză nici pentru electorat, nici pentru structurile PNL, nici pentru aleşii PNL şi că, în consecinţă, prognozează o slabă participare a electoratului.
Tăriceanu a mai spus că, prin urmare, rezultatul alegerilor pentru PE trebuie să fie ponderat de această situaţie de prezenţă slabă a electoratului.
"Deci ele (alegerile pentru PE, n.r.) nu sunt atât de concludente pe cât ne-am imagina", a conchis liberalul. El a mai spus că, personal, nu are în vedere o candidatură la alegerile europarlamentare.
Radu Stroe susţine ideea lui Tăriceanu
Ministrul liberal de Interne Radu Stroe, vicepreşedinte al PNL, a precizat, joi, răspunzând unei întrebări, că susţine ideea listelor comune PNL-PSD pentru alegerile europarlamentare, menţionând că acesta este punctul său de vedere, dar o discuţie pe acest subiect ar putea avea loc în şedinţa BPN.
Radu Stroe a fost întrebat dacă susţine ideea candidaturii pe liste comune PNL-PSD la europarlamentare. El a răspuns afirmativ, precizând că susţine ideea listelor comune "din foarte multe motive" şi că acesta este punctul său de vedere.
Antonescu e de altă părere
De cealaltă parte, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că opinia sa este că PNL ar trebui să aibă "maturitatea" de a participa pe liste proprii la alegerile europarlamentare din acest an, menţinând USL.
"Eu continui să cred - e o părere strict personală, nu mă opun oricărei formule - că noi ar trebui să avem maturitatea să putem face aceste alegeri pe liste separate, menţinând USL şi menţinând toate acele obiective comune ale USL", a declarat preşedintele PNL, citat de Mediafax.
El a precizat că o astfel de propunere, avansată inclusiv de unii lideri ai PNL, nu este una de actualitate în momentul de faţă.
"Nu am avut o asemenea problemă (în PNL, n.r.), noi avem declaraţii mai vechi şi abordarea mai veche, care este actuală, care nu a fost modificată, că mergem fiecare pe liste separate din raţiuni care au fost explicate. Am văzut la PSD nişte măsuri de natură organizatorică şi nişte elemente de calendar pentru pregătirea ca partid distinct a alegerilor europarlamentare, ceea ce şi noi am făcut astăzi. Dacă la un moment dat în cursul discuţiilor pe care le avem apare o asemenea propunere, o vom discuta, dar deocamdată ea nu este de actualitate. (...) Dacă aceşti colegi (între care Radu Stroe, n.r.) doresc să participe pe liste comune, vor pune această problemă în partid şi, sigur, în USL", a mai declarat Antonescu.
Antonescu: Condamnarea lui Năstase nu e politică
În opinia preşedintelui PNL, Crin Antonescu, condamnarea lui Adrian Năstase nu a fost una politică, el arătând însă că înţelege declaraţia făcută de premierul Victor Ponta, care a fost "cumva la cald" şi "sub o anumită emoţie", dar nu o comentează.
Întrebat dacă vede condamnarea lui Năstase ca fiind una politică, Antonescu a răspuns: "Nu".
Întrebat dacă e de acord cu ideea ca un premier să spună că o condamnare în Justiţie, definitivă, e una politică, Antonescu a răspuns: "Eu am înţeles foarte bine ce a vrut să spună domnul Ponta şi de ce domnul Ponta, cumva şi la cald, cumva şi sub o anumită emoţie care e firească oricărei făpturi umane, chiar dacă are funcţii politice, a făcut-o. Cunosc acest lucru şi, dacă vreţi, îl înţeleg".
"De aceea nu comentez acest lucru. Mi-am spus propria poziţie, dar nu am dorinţa de a comenta declaraţiile altora. Nu comentez nici declaraţiile domnului Iliescu", a adăugat Antonescu.
El a spus că nu crede că Ponta reprezintă un pericol la adresa independenţei Justiţiei pentru că a făcut o "anumită declaraţie".