Brăilenii au avut, ieri, ocazia să aleagă cei 32 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European, secţiile de votare fiind deschise între orele 7:00 şi 21:00. Penultima estimare publicată la ora 20:30 de Biroul Electoral Central (BEC), cu puţin timp înainte de închiderea ediţiei cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei", clasa judeţul nostru pe poziţia 37, în continuă cădere faţă de informările precedente. Concret, dacă la raportul pentru ora 19:00 procentul la nivel naţional era de 26,52%, Brăila avea o prezenţă la vot de 23,21%, din care 23,05% în mediul urban şi 23,53% în cel rural. Şi la acea oră, judeţul Olt se afla în topul clasamentului în ceea ce priveşte interesul pentru alegerile europarlamentare, având 37,93%. Pe locul doi se situa Ilfov, cu 34,21%, urmat de Mehedinţi, cu 33,16%, în timp ce pe ultima poziţie era Maramureş, cu 20,53%. Interesant este că situaţia arăta la acea oră ceva mai bine decât cea de la alegerile europarlamentare din 2009. Atunci, estimarea de la ora 20:30, deşi clasa Brăila pe locul 35, anunţa un procent de vot de doar 17,52%, în timp ce la nivel naţional era 21,63%. Desigur şi atunci au existat câteva schimbări, ultimul comunicat al BEC de la alegerile din 2009, de la ora 22:30 poziţiona judeţul nostru pe locul 36 cu un procent de 22,60%, în timp ce media la nivel naţional era de 27,21%.
Trebuie precizat totuşi că la scrutinul din 2014, pe parcursul întregii zile prezenţa la vot a brăilenilor a fost în continuă scădere. De asemenea, interesant de menţionat este că până la penultima estimare cetăţenii din mediul rural nu păreau prea interesaţi să participe la alegerea reprezentanţilor lor în Parlamentul European. Concret, evoluţia zilei de ieri a fost următoarea: la prima estimare anunţată la ora 10:00 de către BEC, judeţul Brăila se regăsea pe locul 17 ca şi prezenţă la vot, cu un procent de 5,02%, din care 4,81% în mediul rural şi 5,12% în cel urban. La ora 13:00, cea de-a doua raportare făcută publică de BEC privind prezenţa la urne clasa judeţul Brăila pe poziţia 18, deci în coborâre cu un loc faţă de situaţia precedentă. Practic, la ora raportării, în judeţul nostru prezenţa la vot era de 12,78%, în condiţiile în care media la nivel naţional a fost de 12,54% . Şi această nouă informare puncta faptul că brăilenii de la oraş au votat în număr mai mare decât cei din mediul rural - 13,65%, respectiv, 11,04%. Nici la ora 16:00 situaţia nu se prezenta prea diferit, singurul element nou fiind avansul celorlalte judeţe în faţa Brăilei la capitolul prezenţă la urne. Mai exact, judeţul nostru se clasa pe poziţia 31, cu un procent de 16,51%, din care 17,27% în mediul urban şi 14,98% în cel rural, în timp ce media la nivel naţional era de 18,41%.
Incidente electorale şi tentative de fraudare
Prezenţa redusă a alegătorilor în secţiile de votare a fost, se pare, şi motivul pentru care, faţă de alegerile precedente, nu au fost înregistrate incidente electorale majore. Până la prânz, singura reclamaţie făcută la Poliţie fusese cea a unui observator din comisia Secţiei de votare nr. 40 (Liceul de Costrucţii) care a sesizat o suspiciune de turism electoral. În urma verificărilor efectuate însă la faţa locului, aceasta nu s-a confirmat. De fapt, până închiderea urnelor de vot, la Poliţie au fost reclamate doar câteva (conform unor surse neoficiale - 5) incidente electorale, cele mai multe neconfirmate de cercetările poliţiştilor. "Nu au fost incidente electorale majore care să perturbe buna desfăşurare a alegerilor", ne-a declarat la închiderea urnelor insp. princ. de Poliţie Jenel Şogor, purtător de cuvânt al IPJ Brăila.
Lucrurile s-au precipitat puţin la prânz, după ce la o secţie de votare din municipiu a fost sesizată o tentativă de fraudare. Mai exact, preşedintele FC Brăila, Marius Terzea, a semnalat faptul că un alegător l-a informat în legătură cu un scandal produs la secţia de votare nr. 67, de la Liceul tehnologic "Grigore Moisil". Brăileanul i-ar fi spus acestuia că o persoană a încercat să introducă mai multe buletine de vot în urnă. Terzea a depus la ora 16:00 o solicitare către preşedintele secţiei pentru a verifica cele semnalate.
"În urma solicitării noastre am primit următorul răspuns. «Cu privire la sesizarea dumneavoastră către preşedintele secţiei de votare numărul 67 Brăila, vă aducem la cunoştinţă că unul din electori, din greşeală a preluat de la un membru al comisiei electorale a secţiei un număr de patru buletine de vot. La sesizarea preşedintelui secţiei de vot am reţinut trei dintre cele patru buletine de vot care au fost anulate». Nu suntem mulţumiţi de răspuns, îl vom contesta la Biroul Electoral Judeţean, căruia îi vom cere să facă cercetări în continuare privind acest aspect", ne-a declarat Terzea, la ora 17:45, după primirea răspunsului de la conducerea secţiei. Incidentul nu a fost însă reclamat şi la 112.
Direct la sediul redacţiei am primit însă o reclamaţie din partea unor tineri, nemulţumiţi de felul în care au fost realizate exit-poll-urile.
"În fata secţiei în care am votat se efectua un sondaj. Am văzut că nu ne întreabă nimeni nimic, aşa că ne-am oferit noi să le spunem opţiunea noastră. Însă, cei de la exit poll ne-au spus că treaba asta se face prin sondaj şi nu ne-au luat în seamă. În spatele nostru, se aflau câteva femei în vârstă. Pe ele le-au întrebat cu cine au votat. Clar, exit poll-ul e pe «ochi frumoşi». N-au învăţat nimic, pentru că, dacă mă întrebaţi pe mine, de aceea «Mihaela, dragostea mea» a fost preşedinte doar pentru o noapte", ne-a spus amuzat de situaţie unul din cei patru bărbaţi. Deşi temperaturile au fost destul de ridicate, ieri, la Brăila, medicii de la Serviciul de Ambulanţă SAJ nu au fost solicitaţi să intervină în niciuna dintre secţiile de votare.