Alegerile în PSD s-au încheiat. Declarații | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Alegerile în PSD s-au încheiat. Declarații

șeful Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a câștigat detașat cursa pentru fotoliul de președinte al organizației județene a PSD Brăila, vineri, 27 ianuarie • acesta a obținut 301 voturi din partea delegaților participanți la Conferința județeană de alegeri, în timp ce contracandidatul său, deputatul George Adrian Paladi, 34 de voturi • la eveniment au participat Marcel Ciolacu, președintele PSD la nivel național, Pavel Stănescu, secretarul general al social-democraților, vicepremierul Sorin Grindeanu, dar și alți lideri de la Centru, președinți de consilii județene și primari din Regiunea Sud-Est, precum și europarlamentarii Mihai Tudose și Dan Nica • pe lângă podul peste Dunăre, colaborarea Brăila-Galați, la Conferință s-a pus accentul pe discuții despre viitorul Guvern PSD și despre Alegerile Prezidențiale

 

Este oficial, PSD-iștii brăileni au o nouă echipă de conducere formată din șeful CJ Francisk Iulian Chiriac, ales președinte al organizației județene a partidului și din primarul Marian Dragomir, ales la rândul său lider al Municipalei. Așa cum am anunțat într-o ediție online a cotidianului ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, delegații participanți la Conferința județeană de alegeri a PSD Brăila, ce a avut loc pe 27 ianuarie, la Regal Events Ballroom, i-au acodat 301 voturi lui Chiriac pentru fotoliul de președinte. Spre deosebire de Dragomir, Chiriac a avut un contracandidat: pe deputatul George Adrian Paladi, însă acesta a primit doar 34 de voturi. În cazul celor doi s-a mers pe procedura votului secret.

Tot în cadrul Conferinței de vineri, a fost ales și primarul Marian Dragomir (proaspăt lider al Municipalei PSD) ca prim-vicepreședinte al organizației județene. De această dată însă, prin vot deschis cu ridicarea mâinii. Procedura s-a repetat și în cazul vicepreședinților și a celor 105 membri ce compun Consiliul Politic Județean. În ceea ce privește fotoliile de vicepreședinți, acestea au fost ocupate de: Nicu Ardeleanu, Neagu Carman, Florentina Carșote, George Fănel Chiriță, Stanca Coman, Daniel Drăguț, Ionel Epureanu, Alexandru Jantea, Sorin Moise, Cornelia Neacșu, Nicolae Negoiță, Nicu Niță, Teodora Puia, Ion Rotaru, Aurel Simionescu, Cristina Stănescu, Iulian Timofei, Mihai Tudose și Ionel Voinea.

După încheierea votului, în calitate de președinte al PSD Brăila, Chiriac l-a propus pe deputatul Florin Mircea pentru funcția de secretar executiv, pe care parlamentarul a ocupat-o și în mandatul trecut.

Precizăm că la eveniment au participat: președintele PSD național Marcel Ciolacu, prim-vicepreședintele social-democraților, vicepremierul Sorin Grindeanu (ministrul Dezvoltării), Paul Stănescu, secretarul general al PSD, ministrul Culturii Lucian Romașcanu, secretarul general al Guvernului Marian Neacșu, vicepreședinte PSD, europarlamentarul gălățean Dan Nica, vicepreședinte PSD primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu. De asemenea, europarlamentarul PSD Brăila Mihai Tudose, președintele CJ Galați Costel Fotea. A fost invitat și Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea. Au mai participat senatorul Felix Stroe, fost ministru și președinte PSD Constanța, Nicușor Calici prefectul județului Vrancea, Marian Pavel, președintele CJ Ialomița și George Sava, directorul general ADS. Și bineînțeles social-democrații cu funcții de conducere din Brăila.

Ca o surpriză în timpul Conferinței Județene de alegeri, fostul șef al organizației, senatorul Ion Rotaru a anunțat că primarul comunei Măxineni, Ionuț Postolache, care a participat din partea USR-PLUS la Alegerile Locale din 2020, a decis să treacă în tabăra social-democraților. Postolache a participat la eveniment în calitate de invitat și a luat cuvântul aducând mulțumiri europarlamentarului Mihai Tudose pentru faptul că a primit promisiuni că proiectele sale vor fi sprijinite pe viitor.

 

Chiriac, sprijinit de toți liderii prezenți înaintea votului

Trebuie subliniat că absolut toți liderii PSD care au luat cuvântul în timpul Conferinței au ținut într-un fel sau altul să își manifeste public sprijinul față de Francisk Iulian Chiriac pentru funcția de președinte al organizației. Nici măcar unul nu a pomenit numele lui George Adrian Paladi, contracandidatul lui Chiriac. De altfel, discursul lui Paladi nu a fost difuzat nici în transmisiunea live pe rețelele de socializare pe care PSD Brăila postat-o de la eveniment.

Chiriac a luat cuvântul de mai multe ori în timpul evenimentului. Prima dată, înainte de a candida. Acesta a vorbit despre trecutul său în cadrul organizației brăilene. Despre faptul că ține la echipă și că își dorește să colaboreze cu primarul Marian Dragomir atât din punct de vedere administrativ cât și politic. Despre proiectele nou începute cu liderii administrațiilor vecine, precum și despre realizările sale de pe funcția administrativă pe care o deține. De asemenea, Chiriac a ținut să le mulțumească atât europarlamenarului Mihai Tudose, cât și fostului șef al PSD Brăila, Ion Rotaru.

De cealaltă parte, Paladi și-a făcut o scurtă descriere, prezentându-se drept un tânăr gata să preia ștafeta. Acesta a vorbit despre necesitatea deschiderii PSD, despre decizii luate în echipă, a ținut să precizeze că a ajuns la un anumit nivel de înțelepciune și a atras atenția asupra pericolului preluării puterii de către un “singur șef”. Totodată, a ținut să își încheie discursul prin a le transmite primarilor că este nevoie ca partidul să fie mai aproape de ei decât a fost până acum. Totuși, discursul său nu a impresionat prea mult.

”Stimați colegi, mulțumesc foarte mult, în primul rând celor care m-au votat. Dar și celor care nu m-au votat. Cu siguranță voi fi același om de echipă. (...) Și împreună cu vechea și cu noua mea echipă, vom duce toate proiectele la bun sfârșit. Ne-am apucat de muncă și trebuie să continuăm mai sârguincios, pentru că ne așteaptă un an electoral foarte dificil. (...) Trebuie să și câștigăm toate scrutinurile de alegeri. Și în continuare, împreună cu colegul și prietenul meu Marian, o să ne plimbăm de mânuță, nu numai prin municipiu, fiindcă acum este și prim-vicepreședinte la Județ, o să îl luăm și prin județ. Vă mulțumesc foarte mult!”, a declarat Chiriac imediat după aflarea rezultatului votului.

 

Podul și parteneriatele cu Galați

Vicepremierul Sorin Grindeanu a anunțat că trebuie să plece mai repede de la Conferință, astfel că acesta a fost primul care a luat cuvântul, urmat de ministrul Romașcanu, aflat în aceeași situație. Printre altele, atât Grindeanu cât și președintele PSD, Marcel Ciolacu, au vorbit despre colaborarea din ce în ce mai bună dintre brăileni și gălățeni privind proiectele de dezvoltare a zonei. Aceștia au acordat credit europarlamentarilor Mihai Tudose și Dan Nica pentru ajungerea la acest rezultat. Cum era de așteptat, s-a vorbit și despre importanța podului suspendat peste Dunăre, ca principal element de pornire pentru întreg acest scenariu.

Europarlamentarul Mihai Tudose și-a manifestat sprijinul față de Francisk Iulian Chiriac și de Marian Dragomir.

”Nu văd o altă echipă capabilă să ducă aceste lucruri mai departe la Brăila, decât cea formată de domnul Marian Dragomir și de domnul Iulian Francisk Chiriac. Nu văd! Tot ce ne-am consultat pe aici cu dumneavoastră în ultimii doi ani, că de atât timp ne chinuim să găsim o formulă bună, toți ați spus același lucru: asta e echipa! Cu ăștia mergem! Așa că domnule președinte Marcel Ciolacu, domnule secretar general Stănescu, stimați colegi, de astăzi, la Brăila, veți avea o echipă tânără, proaspătă, performantă, rodată. (…) o echipă pe care să vă puteți baza și atunci când sunteți la Guvern. Și cu siguranță vă puteți baza pe ei doi și pe noi toți la Prezidențiale. Acolo este țelul”, a declarat la rândul său Mihai Tudose, încântat de colaborarea județului nostru cu administrațiile vecine.

 

Tudose vrea un viitor președinte al României PSD-ist

În cadrul Conferinței Județene social-democrații nu s-au ferit să vorbească despre faptul că începând cu luna mai, PSD ar trebui să conducă noul Guvern, iar prim-ministru să fie președintele social-democraților, Marcel Ciolacu. De altfel, în acest context, Ciolacu a precizat că își dorește ca europarlamentarul brăilean Mihai Tudose să facă parte din noul Executiv, iar acesta a transmis că nu are de gând să refuze cererea lui Ciolacu, dacă acesta va ajunge premier. Motivul? Nici actualul șef al PSD nu l-a refuzat pe vremea când el se afla în fruntea Guvernului. Totuși Tudose a punctat clar că refuză categoric Ministerul Energiei.

În același context, social-democrații au vorbit și despre importanța Alegerilor Prezidențiale care se apropie. Cel care a deschis subiectul a fost Aurel Simionescu, care a apreciat că PSD trebuie săștige Alegerile Prezidențiale, deoarece această bătălie a fost pierdută de fiecare dată în ultimii ani. Iar ideea a fost continuată de Mihai Tudose, care a dorit să puncteze că în ciuda opiniei conducerii partidului, doar opțiunea unui candidat din partea PSD la alegerile prezidențiale le poate aduce victoria. În caz contrar, după cum a subliniat Tudose, s-ar ajunge la concluzia că în rândurile social-democraților nu a fost posibil să fie identificat un om capabil, iar pe cale de consecință s-a mers pe susținerea unui independent. Părerea europarlamentarului a fost susținută și de Paul Stănescu, secretarul PSD, însă Ciolacu a dorit să puncteze că își dorește ca partidul pe care îl conduce să fie unul deschis către orice opțiune.

Este un om demn (n.r. – Mihai Tudose). Este un bun comun al nostru și al conducerii centrale. Cum vă spuneam: un om dificil. Sunt ferm convins că are perfectă dreptate când vorbește că viitorul președinte al României să fie membru de partid, din interiorul PSD. Văd că s-a aliat acum și cu domnul Stănescu. Are această calitate. De fapt, ambii o au. Totuși, Partidul Social Democrat trebuie să rămână întotdeauna un partid deschis. Nu avem dreptul de a închide acest partid. PSD prin politica sa trebuie să fie un partid deschis și să încerce în continuare să strângă cele mai bune valori. Îmi doresc la fel ca și dumneavoastră, ca și colegii mei și bunii mei prieteni, care mi-au fost alături în această perioadă, îmi doresc un președinte al României de stânga. Categoric! După 20 de ani este momentul de a avea un președinte de stânga”, a transmis Ciolacu în legătură cu Prezidențialele din 2024. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro