Alegeri pentru preşedinţia CJ Brăila. Punct şi de la capăt | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Alegeri pentru preşedinţia CJ Brăila. Punct şi de la capăt

Un nou scandal a izbucnit, recent, pe scena politico-administrativă brăileană privind organizarea de alegeri anticipate pentru şefia Consiliului Judeţean. După ce Curtea de Apel Galaţi s-a pronunţat definitiv şi a respins în luna octombrie, ca nefondată, contestaţia fostului şef al CJ Gheorghe Bunea Stancu la ordinul de prefect privind suspendarea sa din funcţie, fotoliul de preşedinte al Consiliului a devenit oficial vacant. Liberalii nu au ratat ocazia să atragă atenţia în mod public asupra acestui aspect şi să facă presiuni pentru organizarea de alegeri anticipate. Cu toate acestea, potrivit Legii 115, privind alegerea autorităţii administraţiei publice locale, "cu un an înainte de expirarea duratei normale a mandatului nu se mai organizează alegeri pentru consiliile locale, consiliile judeţene, primari, pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi pentru primarul general al municipiului Bucureşti". Ei bine, tocmai acest aspect i-a înfuriat la culme pe liberali, care susţin că informaţia a fost ţinută "sub preş" de pesedişti, pentru a nu pierde cumva şefia judeţului. Întrebat despre acest lucru de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", prefectul judeţului, Nicu Olteanu, a explicat că lucrurile nu sunt chiar atât de simple. În primul rând, instituţia pe care o conduce nu a primit până la acest moment nicio înştiinţare oficială din partea Curţii de Apel Galaţi cu privire la decizia la contestaţia lui Bunea Stancu. Şi cum Prefectura Brăila este parte în proces, nu poate lua nicio măsură până când nu este înştiinţată. Mai mult, prefectul a subliniat că a formulat deja o adresă către Autoritatea Electorală Permanentă pentru a vedea dacă organizarea de alegeri doar pentru preşedintele judeţului este legală în contextul în care, în şase luni de zile va urma un nou scrutin.

Organizare sau nu a alegerilor pentru şefia judeţului

Întreaga dilemă a început de la cea mai recentă şedinţă a miniparlamentului brăilean, când liberalul Ovidiu Nechita l-a "certat" pe Viorel Mortu, cel care asigură interimatul funcţiei de conducere a CJ, pentru că nu i-a înştiinţat că instanţa de judecată s-a pronunţat de mai bine de o lună în ceea ce priveşte contestaţia depusă de Stancu privind suspendarea sa. "Dragi colegi, dumneavoastră aveţi cunoştinţă de dosarul de la Curtea de Apel Galaţi, pe care domnul preşedinte Bunea Stancu l-a avut pe data de 23 octombrie şi pe care l-a pierdut în instanţă? Soluţia este: «respinge recursul ca nefondat». Decizie definitivă. Ştiţi că noi de o lună de zile puteam să avem un preşedinte care, într-adevăr, să administreze această instituţie? Nu! În momentul de faţă dumneavoastră nu conduceţi cum trebuie, domnule Mortu. Eu, personal, vă cer să vă daţi demisia! Faceţi alegeri pentru că aveţi posibilitatea", a afirmat Nechita, la finele şedinţei ordinare. La rândul său, preşedintele PNŢCD şi consilierul judeţean Gheorghe Chiru a susţinut intervenţia liberalului Nechita: "Atâta vreme cât există o lege, un mers firesc al lucrurilor, există şi o hotărâre judecătorească. De ce nu se purcede la ceea ce e normal? De ce?", a afirmat Chiru, acuzând totodată Prefectura Brăila că nu a luat nicio măsură în tot acest timp.
Preşedintele interimar al Consiliului, Viorel Mortu, s-a arătat dezamăgit de atitudinea colegilor săi şi a refuzat să dea un răspuns în timpul şedinţei, punctând doar că toate se vor realiza la timpul potrivit. Contactat recent de către redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", şeful judeţului nu a dorit să facă prea multe comentarii pe acest subiect. "Documentul nu a ajuns încă la Prefectură, iar prefectul nu a avut cum să ne informeze de acest aspect. Când îl va avea, în mod cert acesta va fi transmis şi Consiliului Judeţean. Iar noi, atunci, în consecinţă, vom da un răspuns adecvat", a declarat sursa citată.

Prefectul: "Noi nu am primit decizia Curţii de Apel Galaţi"

Cel care ar putea face lumină în această situaţie şi să îndepărteze ceaţa densă în care se află administraţia locală este prefectul judeţului, Nicu Lucian Olteanu. Contactat de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", acesta ne-a spus că decizia Curţii de Apel Galaţi în ceea ce priveşte respingerea contestaţiei formulate de Stancu la ordinul de suspendare din funcţie nu a sosit nici până azi la Prefectură. Cu toate acestea, Olteanu nu a stat cu mâinile în sân aşteptând din zi în zi să-i fie trimisă hârtia, ci s-a dus la instanţă şi a cerut un certificat de soluţie. Totodată, pentru a fi sigur că nu se încalcă legea în vreun fel cu organizarea alegerilor anticipate la CJ, a cerut lămuriri atât la Autoritatea Electorală Permanentă, cât şi la ministerul de resort. "Este vorba despre Legea 115/2015, care a intrat în vigoare pe 23 mai, anul acesta. Articolul 135 din lege priveşte o situaţie de excepţie referitoare la posturile vacante de preşedinţi de consiliu judeţean, aleşi prin vot direct, căreia i se aplică în mod corespunzător dispoziţiile articolul 132 din acelaşi act normativ. Aliniatul 2 al acestui articol spune: «cu un an înainte de expirarea duratei normale a mandatului nu se mai organizează alegeri». Se aplică şi la situaţia noastră. Având în vedere prevederile menţionate, dar şi aspectul că în Buzău au fost organizate alegeri pentru preşedintele Consiliului Judeţean, am solicitat punctul de vedere oficial de la Autoritatea Electorală Permanentă şi de la ministerul de resort, ca să clarificăm situaţia juridică. Nu am primit răspuns încă. De la Curtea de Apel nu am primit decizia, drept pentru care am solicitat să fie eliberat un certificat de soluţie. Probabil că va sosi zilele astea", ne-a declarat prefectul.

Război declarat între PNL şi PSD pe tema alegerilor

Subiectul a fost discutat intens şi la conferinţele de presă ale PNL şi PSD, de la finalul săptămânii trecute. Astfel, atât copreşedintele organizaţiei judeţene liberale, Cătălin Boboc, cât şi deputatul Vasile Varga s-au arătat nemulţumiţi de felul în care este condus CJ de către Viorel Mortu. Aceştia au cerut răspicat organizarea alegerilor anticipate, ameninţând că dacă acest lucru nu se va întâmpla, PNL va depune un proiect de hotărâre pentru înlocuirea lui Mortu din fruntea judeţului. "Avem o chestiune care e cel puţin hilară la Consiliul Judeţean. (...) Îi spun domnului Viorel Mortu că prin abordarea aceasta arogantă, aş cataloga-o, pe care a avut-o cu privire la finalizarea contestaţiei de către fostul preşedinte Bunea Stancu în ceea ce priveşte încetarea mandatului, are obligaţia să demareze procedurile pentru organizarea alegerii unui nou preşedinte. Eu îi spun, pentru că sunt convins că nu a ştiut, domnul Mortu nu ştie multe, este un mic abuz chiar ceea ce a făcut şi ce face. Şi îl invit pentru că are toate pârghiile necesare, să iniţieze un astfel de proiect de hotărâre. (...) Dacă domnul Simionescu consideră că nu e obligatoriu să se organizeze alegeri, atunci îi adresez şi eu o întrebare retorică: «Dar noi, ca brăileni, suntem obligaţi să suportăm să fim făcuţi zilnic de râs?». Pentru că, sincer, ce se întâmplă la CJ, este o ruşine", a spus Boboc. Deputatul Vasile Varga a ales să comenteze acest subiect cu o oarecare ironie. "Vine iarna din nou. Anul trecut am avut noroc că nu au mai fost zăpezi mari. Dar cineva trebuie să se ocupe de CJ. La Brăila e un fenomen astăzi. Nimeni n-ar putea nega calităţile de om de cultură, de artă pe care le are domnul profesor Mortu. Poate că aici ar fi trebuit făcute alegeri. Atât la PSD, PNL, cât şi la PNŢCD sunt consilieri care au experienţă şi ar fi putut manageria CJ", a declarat acesta. Liberalii au anunţat că au deja un proiect pregătit pentru organizarea alegerilor, pe care îl vor depune pentru proxima şedinţă.

Simionescu: "Nu cred că este necesară organizarea alegerilor anticipate"

De cealaltă parte a baricadei, social-democraţii consideră că nu este necesar să organizeze alegeri anticipate, în condiţiile în care au mai rămas puţin peste 6 luni până la alegerile de drept. Însă, aceştia nu exclud definitiv varianta liberalilor. Şeful interimar al PSD Aurel Simionescu a subliniat că din punctul său de vedere, administraţia trebuie să se hotărască în privinţa oportunităţii organizării sau nu de alegeri. "Dacă da, aici avem două elemente: trebuie să vedem dacă vrea să candideze altcineva pentru funcţia de preşedinte - şi atunci avem doar o alegere de preşedinte. Dar dacă va candida domnul Mortu, atunci vom avea două alegeri, una pentru preşedinte şi alta pentru vicepreşedinte, în locul dumnealui. Vom discuta în biroul politic şi vom lua o hotărâre. Dar naştem o serie întreagă de discuţii, supărări şi o atmosferă care nu cred că serveşte activităţii de administraţie. E o părere absolut personală", a declarat Simionescu în conferinţa de presă a PSD. La rândul său, deputatul Marian Dragomir a mutat discuţia în sfera rivalităţii. "Din punctul meu de vedere, pentru a instala un preşedinte de CJ Brăila trebuie să ai numărul de voturi în cadrul consiliului. Cred că cei de la PNL fac doar valuri pentru a mai avea un nou scandal pe piaţa politică brăileană. Nu întrunesc nici măcar numărul de voturi pentru a iniţia această hotărâre. O poziţie oficială voi avea după ce vom discuta în cadrul partidului. Dar e supărătoare chestiunea aceasta cu «permanent alegeri». Mai avem o perioadă foarte scurtă şi dacă intrăm deja în luna ianuarie nu mai are sens să vorbim despre alegerea unui nou preşedinte pentru că ar mai fi mai puţin de 6 luni până la următoarele alegeri", a conchis Dragomir.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro