Mergi la conţinutul principal

ALEGERI PARLAMENTARE în Republica Moldova: Forţele speciale, mobilizate la ambasada din Rusia

Secţiile de vot pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au deschis duminică dimineaţă, peste trei milioane de cetăţeni fiind aşteptaţi la urne pentru a-i alege pe cei 101 deputaţi, într-un scrutin crucial care va decide dacă ţara continuă pe calea europeană sau se apropie de Rusia.
Numeroşi cetăţeni moldoveni stau la coadă duminică pentru a putea vota în cadrul scrutinului parlamentar la secţia de votare deschisă la ambasada Republicii Moldova din Moscova, iar la secţiile de votare din Roma şi Timişoara, deşi s-au format cozi, procesul avansează rapid.
Un rând imens s-a format la secţia de votare de la Ambasada Republicii Moldova în Rusia, relatează PRO TV Chişinău, adăugând că într-o înregistrare video postată pe o reţea de socializare se poate vedea că zeci de oameni aşteaptă să-şi exercite dreptul la vot.
"Ruşine. Cu fiecare minut rândul devine tot mai mare", a scris Aleoshka Ciukin pe Facebook, informează Jurnal de Chişinău, care precizează că în Rusia au fost deschise în total cinci secţii de votare, dintre care două la Moscova şi celelalte trei la Sankt-Petersburg, Soci şi Novosibirsk.
Potrivit postului mir24tv.ru, citat de site-ul ÎnProfunzime.md, la Moscova, sute de moldoveni au stat la coadă de la ora 5. Unii oameni au venit cu copii mici în faţa ambasadei R. Moldova, formând o coadă de zeci de metri. La un moment dat, aceştia au încercat să intre cu forţa în clădire, transmite mir24tv.ru. Pentru a evita altercaţiile, la faţa locului au venit echipe ale forţelor speciale ruse. "Unii alegători au venit cu maşinile, alţii au fost aduşi de autobuze". Potrivit vesti.ru, în faţa secţiei de votare s-au adunat aproximativ 15.000 de alegători.
PRO TV Chişinău informează de asemenea că şi la secţia de votare deschisă la Roma s-a format o coadă, însă aceasta nu este nici pe departe atât de mare ca la Moscova.
Un moldovean, care a votat la secţia de la Ambasada Republicii Moldova în Italia, a postat o fotografie pe Facebook, unde arată că deja s-a format rând, însă oamenii trec destul de repede. "Am votat alături de basarabenii din Diaspora, la secţia de vot de la Ambasada Republicii Moldova de la Roma, Italia. Când am intrat, în faţa mea erau vreo 10 persoane. Peste 15 minute, la ieşire, coada era deja de peste 50 de persoane. Diaspora se mobilizează!", scrie Dorin Dusciac pe Facebook.
De asemenea, zeci de moldoveni aşteaptă în faţa secţiei amenajate la Timişoara ca să îşi exercite dreptul la vot, potrivit unei înregistrări video postate pe Facebook de Ghenadie Rudei. Câţiva dintre aceştia flutură drapelele, iar unii chiar au început să cânte piese patriotice.
La secţia de votare din Paris, până la ora 14.00 (ora României), au votat circa 700 de moldoveni, procesul decurgând în regim normal. La Atena, au votat peste 400 de alegători. În prima jumătate a zilei au fost şi momente în care s-au format cozi, dar acum nu mai este aglomeraţie, transmite agenţia de presă IPN.
În Ucraina, la secţia de votare de la Kiev, au votat peste 70 de cetăţeni moldoveni, iar procesul de votare se desfăşoară în regim normal. La secţia de votare de la Ankara, au votat aproximativ 90 de moldoveni şi nu au fost semnalate incidente.
Aproape 21 la sută dintre alegătorii din R. Moldova au votat până la ora 12.30
Aproape 21 la sută dintre alegători au votat până la ora 12.30 în cadrul scrutinului parlamentar de duminică din Republica Moldova, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, citat de site-ul Unimedia.info.
Potrivit CEC, 587.930 de cetăţeni (20,98 la sută) şi-au exprimat opţiunea de vot până la ora 12.30. Pe listele suplimentare au votat 25.725 de alegători.
Cei mai activi votanţi sunt la Şoldăneşti -29.34% şi Rezina - 29,01%. Cea mai mică rată de participare a fost înregistrată în raionul Cantemir - 12,97%.
În municipiul Chişinău au votat 110.102 alegători (17,78%), în municipiul Bălţi au votat 19.761 alegători (18,73%), iar în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia - 24.280 alegători (18,68 %).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro