Mergi la conţinutul principal

Alegeri la ţară: «Acum au treabă acasă, mulg vaca. La votare vin mai spre seară»

Mânaţi de dorinţa de mai bine sau doar din obişnuinţa de a se afla în rând cu lumea, brăilenii din mediul rural s-au prezentat, ieri, la urne într-un număr mult mai mare decât au făcut-o cei din municipiu. Despre cum ies la vot oamenii de la sate ne-a explicat, ieri după-amiază, în jurul orei 14.30, Dumitru Panţuru, primarul comunei Movila Miresii. "Acuma e linişte, oamenii sunt la odihnă. Au venit mai mulţi pe la 12.00, după ce au ieşit de la biserică. Cam asta e regula la noi: vin de la biserică, votează, merg acasă, acum e perioada mai moartă, câte unu, câte altul, că au treabă cu animalele, intră vacile la muls... Mai pe seară ne aşteptăm iar să crească prezenţa. Sper să fie peste medie! Mai mulţi nu ai de unde, că sunt copiii ăştia care sunt plecaţi pe la şcoală, pe la facultate, deci nu vin la vot, sunt cei plecaţi în străinătate, nu vin nici ei. Şi ar mai fi o problemă cu bătrânii ăştia, săracii, care au probleme de sănătate. E legea stufoasă, deci dacă ai probleme cu piciorul, ai un picior în ghips, trebuie parafă de la medicul de specialitate ca să vină la tine cu urna mobilă. Nu se complică nimeni în situaţii din astea... Şi mai e o chestiune, peste tot, în toate localităţile din ţară: sunt mulţi cu mutaţia pe comuna respectivă, dar ei de 10 ani de 15 ani nu mai locuiesc în comună. Şi la mine sunt vreo sută şi ceva în situaţia asta", ne-a exemplificat primarul Panţuru. Destul de sigur pe el, acesta trecea din când în când pe la intrarea în secţia de votare de vizavi de Primărie, ca să vadă cum merg lucrurile. "Dacă ies şi de data asta, o să fiu la al cincilea mandat", ne-a spus el. Şanse avea, sau cel puţin aşa lăsau să se înţeleagă votanţii care ieşeau de la urne şi care îl salutau respectuos. Ce-i drept, prima impresie a celor care trec prin Movila Miresii zilele acestea este una pozitivă. Trandafirii care abundă pe marginea drumului, lângă şanţurile betonate din faţa porţilor, dau de înţeles că primarul este cât de cât gospodar.
Nu acelaşi lucru s-ar putea spune despre comuna Tudor Vladimirescu şi satele componente, Scorţaru Vechi şi Comăneasca. Şi aici sunt şanţuri betonate, de-a lungul drumului judeţean, însă în loc de trandafiri sunt buruieni crescute printre jgheaburile de beton. Doar canapelele aşezate în faţa fiecărei porţi întregesc oarecum pozitiv aspectul localităţilor în cauză. Localnicii din comuna Tudor Vladimirescu dădeau de înţeles că s-au cam săturat de actualul primar şi că vor o schimbare. Cel puţin, aşa spuneau cei cu care am discutat noi. "Satul ăsta al nostru e ca o femeie nespălată care se dă din când în când cu ruj pe buze. Ne-a făcut şanţurile şi trotuarele astea cu bănci, la şosea, dar dacă te duci mai la marginea satului e prăpăd. Nici măcar platformă betonată pentru depozitarea gunoiului n-avem, cum au ăia de la Movila Miresii...", ne-a spus un bărbat din satul Comăneasca, pe care l-am găsit odihnindu-se pe banca de la poartă, lângă soţia sa. Iulian Ionescu ne-a mărturisit că s-a dus încă de dimineaţă să voteze "pentru o schimbare", deşi e convins că tot cei care au fost vor rămâne în continuare. "Schimbarea e doar cu numele", a întărit acesta, în timp ce soţia lui, Dragostina Ionescu, a precizat că ea nu a fost la vot şi nici nu se va duce. "Nu am mai vrut să mai votez pe nimeni. Nimeni nu face nimic, totul e pentru ei şi atât", ne-a spus femeia.

Un alegător supărat

Peste drum, în secţia de votare din satul Comăneasca, era linişte şi pace. Până la ora amiezei trecuseră pe la urne 91 de alegători dintre cei 173 înscrişi pe liste. O singură persoană se afla în una dintre cele trei cabine de vot din încăpere, în momentul când au ajuns reporterii noştri acolo. După ce a terminat de pus ştampila pe buletine, alegătorul a ieşit de după perdea. Era un bărbat trecut de vârsta a doua, cu faţa arsă de soare şi mâinile muncite, încălţat cu papuci de plastic în care se vedeau tălpi şi mai muncite, crăpate la călcâie. Avea o mină serioasă, de om puţin abţiguit. A votat, iar când l-am întrebat ce speră de la aceste alegeri ne-a răspuns pe un ton surprinzător de lucid, cu vocabular deloc sărac. "Pentru ce am votat? Pentru mai bine nu cred că e posibil... Nu prea am speranţe mari! Poate cu PNL-ul acuma, că cu el am votat, va fi mai bine", ne-a spus comăneşteanul. Îl cheamă Dumitru Bălan şi e foc de supărat pe primarul PSD-ist, Vasile Constantin, dintr-un motiv concret: "Vedeţi canapelele astea puse la fiecare poartă? Eu sunt singurul din satul ăsta care nu are canapea. De ce, aş vrea să îl întreb pe primar. Canapeaua mea e în căminul cultural, o bate vântul în cămin, iar la mine în poartă bate vântul. Dacă vreau să stau pe canapea trebuie să mă duc la aia din dreptul bisericii. Asta e o problemă...".
În general, lucrurile au decurs în limita normalităţii, pe la toate secţiile de votare din judeţ pe unde au trecut reporterii noştri. La ieşirea din cabine, alegătorii erau îndrumaţi de câte un reprezentant al comisiei unde să bage buletinele de vot, care în urna pe care scria "Primar", care în cea inscripţionată cu "Consiliul Local" şi care la "Consiliul Judeţean". "Procedăm aşa în special cu persoanele mai în vârstă, că au nevoie de ajutor", ne-a explicat un tânăr, reprezentant al PNL-ului, din secţia de votare amenajată în comuna Siliştea.
La Muchea, un sat ce ţine tot de Siliştea, alegătorii veneau ba câte unul, ba câte zece odată, iar printre ei se aflau şi unii care nu se descurcau singuri în cabină. De exemplu, o femeie trecută de 50 de ani şi-a chemat fiica să o ajute să pună ştampila pe buletin. "Vino să îmi arăţi unde sunt trandafirii, că eu nu văd!", a strigat ea, iar cu încuviinţarea membrilor comisiei, fata a intrat ca să îşi ajute mama. "Am votat primaru nostru. Ce a fost bine, va fi bine în continuare", ne-a spus femeia, fără să facă un secret că l-a preferat pe primarul în funcţie, Ilie Eftimie, de la PSD.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro