Mergi la conţinutul principal

Alegeri cu scântei la CJ

Cu spiritele încinse, nervi, cuvinte aruncate aiurea, ochi daţi peste cap. Cam aşa s-a derulat mare parte din şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean, care a avut pe ordinea de zi două puncte pe cât de importante, pe atât de controversate: alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean Brăila (proiect propus de liberali) şi aprobarea bugetului propriu al judeţului pentru anul 2016, cu estimări pentru 2017- 2019. La întâlnire au fost prezenţi toţi cei 32 de consilieri judeţeni.
Capul de afiş l-a ţinut, bineînţeles, primul proiect de hotărâre, acela privind alegerea unui nou preşedinte al Consiliului Judeţean, pentru următoarele patru luni, după ce Viorel Mortu a asigurat interimatul pe această funcţie timp de 13 luni şi 3 zile. Nemulţumirea a aparţinut în majoritate liberalilor, a căror "voce unică" s-a evidenţiat în persoana lui Ovidiu Nechita, fost "cârmuitor" în 2014 al aceleiaşi instituţii.
Tot Ovidiu Nechita, secondat îndeaproape de Alexandru Dănăilă, viceprimarul municipiului, l-a propus drept candidat la funcţia de şef al CJ-ului pe independentul Marian Căpăţînă, medic veterinar de formaţie, care, de altfel, şi-a şi anunţat constanta în baza căreia a acceptat candidatura: "Să rămân independent!".
Grupul PSD - UNPR, prin vocea lui Ionel Avram, l-a propus pe Ionel Epureanu, 43 de ani, inginer silvic originar din Ianca, fost viceprimar al acestui oraş.
Decizia de a se vota în secret, prin buletin de vot, potrivit legii, în camera alăturată a sălii mari din cadrul Palatului Administrativ a fost comunicată audienţei de către interimarul Viorel Mortu, acum vicepreşedinte CJ. Startul declanşării alegerilor a fost dat în jurul orei 9.30, numai că, acelaşi Ovidiu Nechita, care a şi fost ales membru în comisia de validare a alegerilor, a avut o treabă cu pixul cu care să semneze consilierii pe listă sau să scrie "DA" sau "NU" pe buletinul de vot, ba să fie unul singur, ba să fie cu albastru, ba cu negru. Într-un final, s-a decis ca toată lumea să folosească stiloul lui Viorel Mortu, însă nu toţi au ţinut cont de această decizie ad-hoc.

"Puricei" şi "semne pentru partid" pe buletinele de vot

Că "hăhăieli" şi pretenţii de genul "închideţi uşa sălii în care se votează", ba "n-o închideţi", în ordinea majorităţilor din CJ, începând cu PSD, care are 12 consilieri, aleşii judeţeni au trecut prin faţa urnei.
La ora 10.30, s-au numărat buletinele de vot. Din totalul de 32 de voturi, unul a fost declarat nul, 31 fiind valabil exprimate din care: 21 cu "DA" pentru Ionel Epureanu şi 10 cu "NU", iar pentru Marian Căpăţînă invers: 10 cu "DA" şi 21 cu "NU".
Dar Nechita a sărit ca ars şi încă din momentul numărării voturilor a cerut să se repete alegerile: "Sunt semne pe buletine! Ce-i asta?! E nesimţire. Chiar nu putem fi bărbaţi în momentele astea? Să se repete! Cer reluarea votului! Sunt semne pe buletine! Ce-i asta?! Sunt pixuri cu mai multe culori. Nu-i posibil aşa ceva. Noi am dat un singur stilou...".
Ulterior, Nechita a explicat ce a sesizat: "Unii scriseseră DA cu litere mari, alţii cu litere mici, alţii trecuseră o linie sau minus, nu ştiu ce era în dreptul candidatului la care au dat NU...Pe colţuri mai erau semne că încercaseră stiloul, linii, semne aiurea. Probabil că rezultatele erau aceleaşi dacă nu scriau semnele acestea, dar ei, care probabil n-au încredere unii în alţii, trebuie să răspundă la partid".
Consilierul PSD Nicu Niţă s-a sesizat şi a cerut ca Ovidiu Nechita să nu mai "jignească": "Bine, domnule marinar!", i s-a adresat acesta lui Nechita, ca replică la "Haideţi, domnule jurist!".
"Care aţi făcut puricei pe buletin?!", a întrebat Viorel Mortu, în încercarea de-a calma spiritele.
"N-am fost în stare să organizăm un vot!", a conchis şi liberalul Vasile Cortez.
Printre cuvintele mai puţin prietenoase ale consilierilor, vicepreşedintele Mortu a solicitat o pauză pentru redactarea hotărârii privind alegerile şi rezultatul acestora, timp în care discuţia s-a prelungit pe holuri, în sală, pe scările Palatului Administrativ.

Sănătatea - prioritate "0" şi pentru Ionel Epureanu

"Vă mulţumesc pentru felul în care am colaborat în aceste 13 luni şi 3 zile. Îi urez succes domnului Ionel Epureanu, trei vom fi mai eficienţi ca doi şi, totodată, mulţumesc liberalilor pentru că au făcut posibilă această tripletă!", a conchis Viorel Mortu, care şi-a reluat locul de vicepreşedinte, alături de Emilian Dumitriu.
După pauză, spiritele s-au mai calmat, Epureanu a primit procesul verbal privind rezultatul alegerilor- actul administrativ, după care le-a mulţumit tuturor, inclusiv contra-candidatului, Marian Căpăţînă: "Este o zi specială şi pentru mine. Sunt emoţionat, emoţiile sunt inerente, trebuie să recunosc. Perioada este scurtă, nu cred că vom reuşi să facem lucruri spectaculoase, dar măcar lucruri normale ce trebuie făcute în judeţul nostru. Pot să vă promit că alocarea de fonduri se va face în mod echitabil şi că am în vedere, în special, problemele din Sănătatea brăileană, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi de la acela de Pneumoftiziologie. De asemenea, îi mulţumesc domnului Marian Căpăţînă pentru atitudinea domniei sale şi îl asigur că am convingerea că ar fi depus eforturi şi devotament, că ar fi fost un preşedinte la fel de bun ca şi mine", a declarat, în plen, Ionel Epureanu.
Întrebat în mod aplicat de reporterii noştri care sunt priorităţile sale, Ionel Epureanu a nuanţat: "Da, Sănătatea brăileană este prima prioritate. Vom desluşi lucrurile la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, dar şi la Pneumoftiziologie. Vor fi în viitorul apropiat mai multe discuţii cu factorii de decizie. Evident, mandatul fiind de doar patru luni, nu pot spune că vom reuşi să facem foarte multe lucruri, dar încercăm să desluşim problemele existente".
Întrebat dacă va dispune un control financiar la spital, Epureanu a evitat să fie tranşant: "Vom purta discuţiile pe toate aspectele!".

Marian Căpăţînă: "Aş fi dispus un audit extern la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila"

De altfel, independentul Marian Căpăţînă a anunţat încă de la mijlocul săptămânii trecute, în spaţiul public, faptul că dacă va ocupa funcţia de titular la Judeţ se va ocupa asiduu de rezolvarea problemelor din Sănătate. La fel, ieri, Căpăţînă a amintit, pentru "Obiectiv- Vocea Brăilei", că "s-ar impune un audit extern la Judeţean pentru rezolvarea situaţiei. Sunt acolo trei clădiri/ investiţii cu probleme, or acestea necesită atenţie urgentă. Aş mai fi pus şi problema aeroportului regional Galaţi- Brăila şi nu numai".
Căpăţînă nu părea deloc surprins de rezultatul votului, afirmând chiar că se aştepta să evolueze astfel lucrurile. Ce urmează pentru consilierul independent Căpăţînă, mai ales că liberalii l-au susţinut şi că nici în tabăra ce l-a votat pe Epureanu (respectiv PSD- UNPR) nu are opozanţi virulenţi?!
"Mă întorc la muncă. Am mult de lucru. M-a onorat propunerea liberalilor, dar şi faptul că au respectat condiţia mea de-a rămâne independent". Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro