• la alegerile locale din 27 septembrie, persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19, cum sunt diabeticii, pot solicita acces prioritar în localul de vot
Ministerul Sănătăţii a publicat ordinul care prevede lista măsurilor ce trebuiesc respectate în ziua alegerilor locale pentru prevenirea contaminării şi limitarea riscului de îmbolnăvire cu Covid-19. Astfel, măsca de protecţie trebuie purtată de către participanţii la procesul electoral pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot. Masca trebuie să acopere nasul şi gura. În secţiile de votare trebuie asigurată distanţarea fizică de minimum 1 metru între participanţi, iar alegătorii îşi vor dezinfecta mâinile la intrarea şi ieşirea din secţia de votare.
Accesul alegătorilor în sediul secţiei de votare se va face eşalonat pentru a evita aglomerările. În sala unde se votează nu pot să fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători. Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 (de exemplu, vârsta peste 65 de ani, persoane ce se declară cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară) pot solicita acces prioritar în localul de vot.
Alegătorii vor fi supuşi un triaj observaţional şi vor fi termometrizaţi cu ajutorul unui termometru noncontact. Dacă nu sunt evidenţiate temperatură de peste 37,3 grade C şi/sau simptome respiratorii evidente (de exemplu, tuse, rinoree, dificultăţi în respiraţie), alegătorul îşi va dezinfecta mâinile, va intra în sediul secţiei de votare, păstrând distanţa de minimum 1 metru faţă de celelalte persoane şi evitând atingerea pe cât posibil a suprafeţelor. După exercitarea dreptului de vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT”, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate. După ce au votat, alegătorii nu vor staţiona în interiorul localului de vot sau al sediului secţiei de votare şi vor părăsi imediat sediul secţiei de votare urmând traseele indicate.
În cazul în care un alegător prezintă simptome respiratorii evidente sau este febril, personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare va organiza accesul prioritizat al acestuia în localul de vot.
Dezinfecţia sediilor secţiilor de votare se va face potrivit reglementărilor în vigoare.
Măsuri de protecţie la utilizarea urnei speciale
În ziua votării, echipa care transportă urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanţilor din alte cauze decât COVID-19, la unităţile sanitare non-COVID, la unităţile medico-sociale, aziluri de bătrâni, penitenciare şi centre de reţinere şi arestare preventivă. Abia apoi urna mobilă va ajnge la unităţile sanitare COVID-19 şi la adresele persoanelor izolate şi carantinate.