Italienii au mers la vot pentru a-şi alege Parlamentul, în cel mai aşteptat scrutin din ultimii ani. Este scrutinul cu cea mai mare miză din ultima vreme, pentru că de rezultat va depinde direcţia în care va merge Italia, dar şi Uniunea Europeană, în următorii ani.
ACTUALIZARE luni, 5 martie, ora 8:00. Italienii au votat ieri pentru forţele de dreapta şi cele antisistem. Mişcarea 5 Stele, partid populist şi antisistem, e marele câştigător al alegerilor din Italia. Această formaţiune întemeiată cu doar opt ani în urmă este de acum cea mai mare forţă politică în Parlamentul de la Roma. Şi totuşi, voturile primite nu sunt suficiente să-i permită să ridice pretenţii pentru formarea guvernului. Pare să aibă întâietate, deocamdată, coaliţia de dreapta formată sub conducerea lui Silvio Berlusconi care va avea, cumulat, cele mai multe mandate în legislativ. Dar nu şi majoritatea. Forţele de stânga, conduse de Partidul Democrat, aflat la guvernare, a obţinut un scor modest. Dat fiind tabloul rezultat, formarea unei coaliţii de guvernare va fi dificilă. Aşadar o situaţie incertă la Roma, care ar putea deveni chiar periculoasă. Asta, în cazul în care coaliția lui Silvio Berlusconi s-ar destrăma, iar Liga Nordului, partid de extremă-dreapta, s-ar alia cu Mișcarea 5 stele. Atunci s-ar obține majoritatea, iar Italia ar deveni a doua țară din Uniunea Europeană, în decurs de câteva luni (după Austria), care ar aduce extrema-dreaptă la guvernare.
ACTUALIZARE 00.30. Scrutinul parlamentar din Italia s-a încheiat duminică la ora locală 23:00, exit-poll-urile indicând o victorie a Mişcării 5 Stele, cu 29 - 32 % din voturi. Partidul Democrat este pe locul al doilea, 20 -23 % din voturile exprimate, iar Forza Italia e pe locul trei, cu 13 - 16% din voturi.
Italienii au fost chemaţi duminică la urne pentru a-i alege pe cei 630 de membri ai Camerei Deputaţilor şi pe cei 315 ai Senatului.
Alegerile se desfăşoară într-o atmosferă tensionată: economia bate pasul pe loc, şomajul e ridicat mai ales în rândul tinerilor, iar la acestea se adaugă şi problema sutelor de mii de refugiaţi din Peninsulă.
Imigraţia şi Europa au fost teme majore de campanie, iar partidele cu un discurs împotriva străinilor şi împotriva Bruxelles-ului sunt în frunte. Este scrutinul revenirii în politică pentru Silvio Berlusconi, al celei de-a doua şanse pentru fostul premier Matteo Renzi şi al afirmării pentru Luigi di Maio, noua figură a Mişcării 5 Stele.
Prima în intenţiile de vot este coaliţia de dreapta, ce îl are în frunte pe Silvio Berlusconi, care, la 81 de ani, are o revenire neaşteptată în fruntea politicii italiene. Alături de fostul premier sunt două partide radicale de dreapta.
Potrivit sondajelor de opinie, favorită este alianţa de centru-dreapta, care grupează Forza Italia a lui Silvio Berlusconi şi Liga Nordului. Coaliţia ar obţine 37 la sută din voturi şi ar fi urmată de alianţa de centru-stânga, cu aproape 28 de procente. La distanţă foarte mică apare în sondaje formaţiunea populistă Cinci Stele, care ar obţine puţin peste 27% din sufragii.