Alegator din Scortaru Vechi: "Pun stampila pe toate?" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Alegator din Scortaru Vechi: "Pun stampila pe toate?"

* au fost la vot multi tineri, dar si mai multi batrâni

Duminica, ora aproximativa 16.30. Semiincident electoral în sectia electorala Scortaru Vechi: buletinul de identitate cu care s-a prezentat la vot alegatorul Tanase Bâju, 69 de ani, este atât de deteriorat, încât unul dintre membrii comisiei considera ca nu poate fi acceptat ca document valabil. Se pune problema ca nea Tanase sa nu fie lasat sa voteze. "Pai, de ce?", întreaba nea Tanase. "Ca ai buletinul rupt, bre", îi zice comisia. Omul vrea, însa, cu tot dinadinsul sa intre în cabina de vot. "Da' ce-are?", întreaba el, privind, jumatate dezorientat, jumatate suparat, spre actul somoiogit si lipicios. Comisia îl vede decis si cauta o cale de a evita discutiile. "Ce facem, doamna presedinte? Buletinul e rupt, asa am primit indicatii...". "Întrebam la BEJ (Biroul Electoral Judetean)", hotaraste presedintele sectiei de votare, Florica Ghiga. Femeia suna, BEJ raspunde, urmeaza o scurta conversatie. "I se distinge CNP-ul?", întreaba presedintele, urmând indicatiile primite prin telefon. "Se distinge", zice membrul comisiei, dupa ce studiaza documentul. "Atunci e valabil, poate sa voteze", hotaraste presedintele. Comisia respira usurata. Nea Tanase, protagonistul semiincidentului, pare impasibil. "Si acum ce fac?", întreaba el. "Votezi, bre. Uite buletinele, acolo e cabina!". Omul se conformeaza si intra dupa perdea, cu stampila în mâna. Hârtiile buletinelor fosnesc. Stampila se pregateste sa îsi faca treaba. "Se pune pe toate?", întreaba alegatorul. 11votsat1"Ce anume?", raspunde tot cu o întrebare un membru al comisiei de votare. "Stampila asta". "Da, pe toate". Se presupune ca omul a înteles ca trebuie stampilate toate buletinele, nu toate casutele de pe buletine. Înauntru, se aude stampila lucrând. "Pe fiecare le înfasor?", revine nea Tanase cu o întrebare. "Înfasoara-le, înfasoara-le", raspunde comisia. Câteva secunde mai târziu, alegatorul iese, cu buletinele împaturite în mâna. E în continuare nedumerit. Vede patru urne si nu stie cum trebuie procedat. Membrul comisiei îi arata: "Uite, în asta pui buletinul cu primarul, în asta cu presedintele CJ...". Într-un final, cu putin ajutor concret, nea Tanase termina votarea. L-am întrebat cu ce se ocupa. "Sunt cioban, vin de la stâna", ne-a raspuns el. Ce-i drept, hainele lui aveau un usor iz de brânza de oaie. Dar se vedea ca sunt hainele de duminica, deci fusesera îmbracate ca pentru o ocazie deosebita. Camasa, pantalon si palarie, asa cum se cade sa vina oamenii din leatul lui nea Tanase la vot. Mai departe? "Ma duc sa beau o tuica!", ne-a spus, franc, oierul.

Fara incidente

La sectia din Scortaru Vechi, alegatorii au votat care cum a putut si s-a priceput. Au fost multi tineri care, în general, nu au avut nevoie de prea multe indicatii despre cum trebuie procedat, dar si mai multi batrâni, pe care nici anii multi si nici bolile grele nu i-au tinut departe de urne. "Avem o prezenta destul de buna, din 800 de locuitori mai mult de jumatate au votat pâna la ora asta", ne-a spus, în jurul orei 16.45, Florica Ghiga, presedintele sectiei de votare Scortaru Vechi. "E prezenta din toate categoriile de vârsta, dar parca mai multi sunt vârstnicii. Ei vin, chiar daca sunt bolnavi, se deplaseaza greu, nu prea mai aud, nu prea mai vad. Fac tot posibilul sa voteze, fiindca asa stiu ei ca trebuie, parca te si impresioneaza cu constiinta asta civica pe care o au", opineaza presedintele Ghiga. Am întrebat-o daca în afara de mica problema a buletinului de identitate a lui nea Tanase au fost incidente pe parcursul zilei si ne-a spus ca nu, totul a decurs normal.
11votsat2Câtiva kilometri mai încolo, la Comaneasca, sat ce apartine tot de comuna Tudor Vladimirescu, ca si Scortaru Vechi, la ora 17.00 aproape ca votasera toti locuitorii. "Avem în sat 160 de persoane, iar pâna acum si-au exercitat dreptul de vot 111. Pâna la 21.00, speram sa avem prezenta de 100%", ne-a spus presedintele sectiei de votare. Si aici batrânii fac tot posibilul sa ajunga la urne. În drum spre sectie, i-am întâlnit pe sotii Radita si Florea Negura. Sotia Radita are 69 de ani, sotul Florea are 78 de ani si se deplaseaza cu greutate, dupa ce a suferit mai de mult o semipareza. Radita îl tine de mâna si, încet-încet, se apropie amândoi de sectia de votare. Cu toata boala lui, nea Florea pare a fi un tip dintr-o bucata. "Îl votez pe primarul nostru, pe care îl avem aicea. Doar n-o sa pui pe altul, aiurea", ne-a spus el hotarât. Nici în satul Comaneasca, pâna ieri la ora 17.10, nu se înregistrasera incidente notabile pe parcursul procesului electoral.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro