Aceste plase, logic, aveau rolul de a câştiga bunăvoinţa alegătorilor, care ar fi trebuit să voteze cu PSD, dacă tot le-a dat ceva. Şi ani de zile, oamenii au votat cu PSD-ul la ţară, căci mălaiul electoral din sacoşele cu pricina îl convingea pe alegător că „ăştia măcar dau ceva, nu ca alţii, care doar ne iau pielea de pe noi". La nici un an de la alegeri, aceiaşi brăileni constatau cu amărăciune că au luat plasă votând PSD-ul, dar asta este altă discuţie.
Anul acesta, însă, unii primari liberali din judeţ (Însurăţei, ba cică şi pe la Făurei, Vişani, etc.) au zis să îşi bage sacoşele la rând, în faţa pesediştilor, adică să le-o ia înainte cu distribuirea plaselor electorale. Ştim, oficial, nicio astfel de plasă nu era electorală pentru că, sanchi, nu purta însemne electorale. Dar gestul, gestul în sine are un substrat electoral sau nu? - i-aş întreba io pe liberalii brăileni. Evident că are o încărcătură electorală, căci niciun primar în funcţie nu poate fi cuprins de atâta dărnicie (chit că era Săptămâna Mare!) decât dacă are un interes electoral, şi anume să fie reales pentru un nou mandat.
Aţi văzut însă cum au sărit ca arşi pesediştii, imediat după ce scandalul a devenit public? Aoleo, ce oftică era pe alde Simionescu şi Rotaru! Păi, se poate să le-o ia liberalii înainte la oferirea de sacoşe cu alimente electorale? Erau fierţi! Adică tocmai ei, pesediştii, inventatorii mitei electorale, să ia o astfel de (scuze) plasă de la colegii liberali? Uite că se poate, căci în politică e ca în război: orice armă este permisă.
Absolut jenant mi se pare că şi în anul 2016 încă se mai apelează la astfel de tactici brevetate pe vremea lui Hrebenciuc, de câştigare a simpatiei alegătorilor cu o banală sacoşă plină cu nimic. Problema este că la ţară oamenii se bucură la astfel de sacoşe, căci, cum vă ziceam, din cauza sărăciei în care i-au tot ţinut conducătorii, un kil de mălai şi unul de ulei chiar contează la casa omului.