Mergi la conţinutul principal

Aleşii locali, lăsaţi fără pensii speciale

Pensiile speciale pentru aleşii locali au fost declarate neconstituţionale, ieri, de Curtea Constituţională (CCR). În aceste condiţii, actul normativ se va întoarce la Parlament pentru a fi pusă în concordanţă cu decizia judecătorilor CCR.
Judecătorii au constatat că legea este neclară pentru că nu se spune cu precizie ce fel de bani sunt aceştia pe care îi vor primi aleşii locali, sunt pensii, sunt indemnizaţii speciale, pentru că nu există un termen consacrat pentru aceste sume. De asemenea, judecătorii au constatat că legea stabileşte inegalităţi pentru că vor primi bani primarii, viceprimarii, preşedinţii CJ, dar consilierii locali nu urmează să primească, chiar dacă aceştia sunt aleşi locali. În forma adoptată, exista posibilitatea ca de această prevedere să beneficieze cel puţin 16.300 de persoane. Efortul bugetar în 2016 s-ar fi ridicat la 469 milioane lei. În urma impozitării acestor sume, deficitul bugetar rezultat ar fi de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, şi tinde să agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar.
De altfel, peşedintele CCR, Augustin Zegrean, declarase, anterior, că de respectiva lege vor beneficia inclusiv foştii lideri locali ai Partidului Comunist, pentru că foştii prim-secretari erau preşedinţi de consilii judeţene, iar secretarii de municipii erau primari. Întrebat dacă pot beneficia de pensie şi cei care au ocupat o funcţie la un moment dat, dar n-o mai ocupă în momentul de faţă, Zegrean a răspuns că „asta se şi doreşte".

Indemnizaţie decentă

Mai mulţi politicieni liberali au reacţionat la decizia Curţii Constituţionale, care, în opinia purtătorului de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, demonstrează că „PNL a avut o atitudine corectă în Senat, atunci când a ales să boicoteze un astfel de act normativ". El a subliniat că partidul va vota anul acesta împotriva oricăror demersuri similare, deoarece vrea „ca anul 2016 să nu se transforme într-un an al dezechilibrelor". Potrivit afirmaţiilor sale, legea iniţiată şi susţinută de PSD se înscrie în „suita de privilegii pentru care acest partid a luptat constant şi o va face şi pe parcursul acestui an".
O poziţie similară a avut şi senatorul liberal Cristian Bodea, potrivit căruia „indemnizaţiile astea speciale sunt o tâmpenie". „Soluţia corectă şi eficientă este mărirea salariilor în administraţie", a apreciat politicianul. „Decizia CCR dovedeşte că populismul are picioare scurte", a spus el.
PNL respectă decizia Curţii Constituţionale în cazul legii privind pensiile speciale pentru aleşii locali, a afirmat, la rândul lui, prim-vicepreşedintele liberalilor Ludovic Orban. „Noi am votat împotrivă şi am şi atras atenţia că este neconstituţională legea. În mod evident, respectăm decizia CCR privind declararea ca neconstituţională. Legea va reintra în dezbaterea Parlamentului pentru eliminarea prevederilor neconstituţionale", a spus Ludovic Orban. El a subliniat că nu susţine ideea de pensii speciale, cu excepţia celor pentru militari, iar principiul care trebuie să stea la baza calculului pensiei este cel al contributivităţii, care să fie o regulă pentru toţi cei care ajung la pensie în funcţie de egalitatea în drepturi.
Orban a adăugat că este categoric împotriva pensiilor speciale pentru demnitari. „Aceştia ar trebui să aibă o indemnizaţie decentă care să le permită să trăiască şi care să nu-i facă vulnerabili la tentaţiile de corupţie", a explicat el.

PSD nu se lasă

Pe de altă parte, deputatul PSD Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei, a declarat că articolele pe care CCR le-a stabilit ca fiind neconstituţionale din legea privind pensiile speciale ale aleşilor locali vor fi analizate şi vor fi puse în acord cu decizia Curţii.
„Când va fi retrimisă la Parlament, vom analiza articolele pe care le-a stabilit Curtea că sunt neconstituţionale şi le vom pune în concordanţă cu decizia Curţii în perioada următoare. Până nu vedem şi motivarea şi nu vedem şi care articol, nu pot să spun mai mult. Vom analiza în momentul în care vine la noi hotărârea Curţii, cu argumentele juridice prin care Curtea a decis şi ce articole au spus că sunt neconstituţionale şi le vom pune în concordanţă cu decizia Curţii. Să vină motivarea şi după ce vine motivarea o analizăm şi facem să fie constituţională", a spus Florin Iordache.
El a adăugat că, cel mai probabil, subiectul acestei legi se va afla şi pe agenda reuniunii conducerii social-democrate de săptămâna viitoare de la Sinaia, în cadrul discuţiilor ce vor fi purtate pe marginea priorităţilor legislative ale formaţiunii din noua sesiune parlamentară.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro