Poliţiştii şi specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila te informează:
- din punct de vedere psihologic, motivul care contribuie cel mai des la apariţia consumului de alcool, continuarea şi agravarea consumului problematic este lipsa de satisfacţie în relaţia cu sine şi cu ceilalţi membrii ai familiei.
- dependenţa de alcool poate fi percepută şi ca un rezultat al relaţiilor şi relaţionărilor disfuncţionale din familie.
În practica medicală se foloseşte termenul de “unitate de alcool”, care, convenţional în ţara noastră echivalează cu 10 grame alcool pur şi este conţinut în: 330 ml bere cu 5% alcool; 140 ml vin cu 12% alcool; 90 ml vin cu 18% alcool; 70 ml lichior cu 25% alcool; 40 ml spirtos cu 40 % alcool.
În România se consideră consum problematic (riscant, nociv, extrem de nociv) depăşirea următoarelor cantităţi:
Bărbaţi: 2 unităţi alcool pur/zi, maxim 14/săptămână Femei: 1 unitate alcool pur/zi, maxim 7/săptămână. Persoane peste 65 ani: 1 unitate alcool pur/zi, maxim 7/săptămână.
Consumul problematic de alcool este unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru morbiditate, invaliditate şi mortalitate. Este implicat cauzal în peste 200 boli şi afecţiuni care sunt descrise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Dintre acestea, peste 30 de afecţiuni diferite au în componenţa denumirii lor şi termenul de alcool,în sensul în care boala/afecţiunea nu ar exista în lipsa alcoolului.
Alcoolul este unul dintre factorii care determină producerea celor mai multe accidente rutiere. Până la limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, alcoolemia este sancţionată contravenţional cu amendă şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe o perioadă de 90 de zile.
În cazul în care aparatul etilotest indică o valoare mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani sau cu amendă penală.
Dacă ai o problemă legată de dependenţa de alcool sau alte droguri, te poţi adresa la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila din strada M. Eminescu nr. 8 – 8A etaj II, tel. 0239627255, e-mail: cpecabraila@yahoo.com .