• miercuri seara, un şofer băut a lovit un autobuz în municipiu, iar în seara de marţi, un alt şofer a intrat într-un autocar în localitatea Tichileşti, o persoană ajungând la spital • un alt şofer, din Buzău mergea sinuos cu autoturismul, ceea ce a atras atenţia poliţiştilor, rezultând, aşa cum era de aşteptat, că şoferul era băut mangă • legea pedepseşte aspru şoferii care conduc autovehicule sub influenţa alcoolului
Şoferi sunt atenţionaţi să stea departe de volan dacă au consumat alcool. Potrivit poliţiştilor, consumul de alcool reprezintă una din cauzele înca frecvente de conturbare a capacităţii de conducere, deşi există tendinţa de a se subestima rolul său. Accidente produse de şoferi băuţi sunt multe. În ultimele zile, şoferi aghezmuiţi bine cu licoarea lui “Bachus” au intrat în microbuz, autobuz, sau se deplasau cu dificultate pe şosea.
De exemplu, în seara de 21 octombrie, un bărbat de 45 de ani, din municipiul Brăila, conducea un vehicul pe strada Nicopole şi a tamponat în partea din spate un autobuz parcat. În urma testării sale cu aparatul etilotest, poliţiştii au constatat că şoferul avea în aerul expirat o îmbibaţie alcoolică de 0,66 mg/l.
Tot miercuri, la ora 17.15, poliţiştii din Făurei au fost sesizaţi cu privire la faptul că un vehicul se deplasează în mod sinuos pe DN 2B. Acesta a fost oprit în Surdila Gărseanca, la volan fiind depistat un bărbat de 52 de ani, din municipiul Buzău. Şoferul emana halenă alcoolică, iar în uma testării a rezultat o alcoolemie în aerul expirat de 1,25 mg/l.
Marţi noapte, la ora 20.40, un tânăr de 28 de ani din comuna Tichileşti conducea o maşină pe o stradă din localitate, iar la intersecţia cu DJ 212 nu ar fi respectat semnificaţia indicatorului STOP. El nu i-ar fi acordat prioritate de trecere unui autocar, condus de către un bărbat de 32 de ani, din comuna Gropeni, intrând în coliziune cu acesta. În urma impactului a rezultat vătămarea corporală a şoferului maşinii, care a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. “Ambii conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest, iar în cazul tânărului a rezultat faptul că se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, având în aerul expirat o îmbibaţie alcoolică de 0,58 mg/l. În cauză a fost întocmit dosar penal şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Brăila.
Alcoolul reduce viteza de reacţie. Şoferii pot ajunge la închisoare
Poliţiştii rutieri reamintesc faptul că, de cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele. “Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor”, au transmis poliţiştii.
Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală!
Potrivit poliţiştilor, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
Consumul de alcool constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!