Mergi la conţinutul principal

Alba-neagra de la Victoria!

Încâlcite au fost iţele în cazul comunei Victoria, care în satul Mihai Bravu a înregistrat un record: în decurs de 72 de ore, un spaţiu al şcolii din comunitate, destinat iniţial unui laborator de fizică şi chimie, s-a transformat după vizita noastră din dormitor pentru cei doi profesori navetişti de la Brăila (profa de engleză şi profu de sport), din nou în laborator, ca ieri să se constate că, de fapt, destinaţia spaţiului este tot de locuit.
Reamintim că "ceaţa" s-a instalat la Victoria, respectiv Mihai Bravu, după ce primarul Stăvărel Dorobanţu şi-a expus în spaţiul public "realizări" precum asigurarea navetei pentru dascăli şi spaţii de locuit pentru aceştia.
Profesorul de sport Aurelian Mocanu a reacţionat arătând că spaţiul de la Mihai Bravu este impropriu, iar banii pentru navetă nu au venit din 2013 încoace.
Cum, necum, cazul a ajuns şi la Corpul de Control al Ministerului Educaţiei, iar reporterii noştri au aflat, deplasându-se acolo, că: spaţiul în care ar fi trebuit să înnopteze dascălii navetişti de la Mihai Bravu (un bărbat şi o femeie) a fost finanţat ca laborator de fizică şi chimie, iar din iniţiativa primăriei s-a transformat în dormitor cu două paturi şi un godin din fier, altfel spaţiu impropriu pentru ca dascălii să înnopteze acolo.
Săptămâna trecută, când am fost acolo, în spaţiul cu pricina era "dormitor", deşi primarul zicea că "nu-i gata", pentru ca luni, când îşi anunţaseră vizita şi inspectorii de la Brăila, urmare a sesizării Ministerului Educaţiei, spaţiul să fie transformat brusc în laborator de fizică şi chimie.
Marţi, când în cotidianul nostru a apărut şi articolul prin care sesizam inadvertenţele de la Victoria, inspectorii ISJ şi juristul instituţiei au mers în control acolo.

Uite laboratorul! Nu e laboratorul!

"Clădirea a fost casă a învăţătorului de pe vremea lui Spiru Haret. Prin anii 2000, Ministerul a dat-o Primăriei, cu o condiţie: să nu se schimbe destinaţia. Noi am fost marţi în control acolo şi în spaţiul respectiv am găsit laborator de fizică şi chimie, cu patru mese într-o încăpere şi două într-alta, mese din acelea speciale cu faianţă. Am solicitat documente şi aşteptăm să vedem ce conţin acestea. Directorul şcolii nu avea aceste documente, dar ne-a spus că le va aduce. Ştia la fel ca şi dvs: că acolo trebuie să fie laborator şi era. Teoretic, dacă s-a schimbat destinaţia clădirii, trebuie o hotărâre de Consiliu Local în acest sens", ne-a relatat Ciprian Mândreanu, consilierul juridic al Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Actele de la Şcoala Mihai Bravu, care n-are personalitate juridică, erau într-adevăr la Victoria, dar nu la şcoală, ci la Primărie, fiindcă autoritatea locală dispune de acel spaţiu, numai că n-are voie să schimbe destinaţia.
Din aproape în aproape, la solicitările reporterilor noştri, atât Primăria din Victoria, recte primarul Stăvărel Dorobanţu, cât şi Inspectoratul Şcolar, prin titularul său, prof. Cătălin Canciu, au aflat că: "Acea clădire nu este în acte, nu este inventariată, nu-i trecută în domeniul public, dar s-a rezolvat: ieri. Adică marţi!", ne-a declarat inspectorul şcolar general Cătălin Canciu.
Curios, tot marţi, în ziua în care în "Obiectiv" a apărut articolul referitor la scandalul de la Victoria, Primăria localităţii a luat şi decizia de a acorda diferenţele de bani pentru toată perioada de navetă reclamată de către profesorul de sport Aurelian Mocanu.
"Ah, e bine, mulţumesc! E bine că se întâmplă acest lucru! Dacă nu veneaţi dumneavoastră...", ne-a spus, ieri, şi Aurelian Mocanu.
Şi, într-adevăr, lucrurile par să fi intrat brusc în zodia schimbării la Mihai Bravu.
"Echipa de acolo mi s-a părut receptivă, dornică să rezolve situaţia de la şcoală, ei doresc să facă educaţie şi nu altceva", ne-a declarat şi Daniela Turcu, inspector de management în cadrul ISJ Brăila.
Tot miercuri, reporterii noştri l-au întâlnit la ISJ pe directorul de la Victoria, Mirel Bornaz, care găsise documentele şcolii şi, implicit, ale Casei Învăţătorului: "Am primit acte de la Primărie şi rezultă că acolo trebuie să fie casă de locuit, pentru profesori...Şcoala toată din Mihai Bravu este făcută pe fonduri de la Banca Mondială, iar de atunci sunt opt ani, de când datează şi laboratorul. S-a schimbat, da, în spaţiu de cazare, dar...Acum e laborator. Când am făcut laboratorul?! Nu ştiu. Între timp. Dar, uitaţi, avem documente că trebuie să fie spaţiu de locuit şi...", ne-a declarat directorul Şcolii Gimnaziale Victoria, care are în subordine şi unitatea din Mihai Bravu.
Deci: La loc comanda! Conform logicii noastre, în contextul în care Primăria are acte că acel imobil trebuie să fie spaţiu de locuit pentru dascăli, laboratorul trebuie mutat, ori lăsat acolo, că tot e reabilitat din bani de la BM, iar "dormitoarele" amenajate în alte două camere, astfel încât să nu se schimbe destinaţia imobilului, aşa cum zic hârtiile. Întrebarea este: Cine să locuiască acolo, dacă, hocus- pocus, s-a rezolvat şi problema navetei?! Important e că s-a rezolvat!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro