"Războiul" dintre cms. şef Cătălin Chivu şi Ministerul Administraţiei şi Internelor este departe de a se încheia, la acest moment toată povestea fiind învăluită în mister. Asta pentru că nimeni nu ştie cine conduce, de fapt, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila. Ofiţerul Chivu a fost sau nu demis din funcţie?! A depus sau nu în termenul legal cererea de anulare a ordinului de sancţionare? La aceste întrebări nu am primit încă niciun răspuns clar nici de la IPJ, nici de la MAI. Deşi în urmă cu mai bine de o săptămână reprezentanţii MAI ne-au declarat că la şefia Poliţiei brăilene nu se mai află cms. şef Cătălin Chivu, din cauză că nu ar fi depus în termenul legal cererea de anulare a ordinului de sancţionare, acum ni s-a transmis că "situaţia profesională a celui în cauză urmează să fie lămurită". Singura informaţie certă care ne-a fost oferită a fost aceea că la conducerea IPJ se află unul dintre adjuncţii lui Cătălin Chivu. Iniţial, informaţiile ne-au fost transmise telefonic de şeful Direcţiei de Informare şi Relaţii Publice din MAI, Alina Ienciu, ulterior fiind remis şi un răspuns scris. "Începând cu data de 11 august, prin Dispoziţia zilnică a inspectorului general al Poliţiei Române, domnul comisar de poliţie Glugă Constantin Adrian, adjunct al şefului IPJ Brăila, conform fişei postului, a preluat îndeplinirea atribuţiilor funcţiei de şef al IPJ Braila, până la încadrarea acesteia. Situaţia profesională a persoanei la care faceţi referire în cadrul cererii urmează să fie lămurită de structurile de specialitate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor", se precizează în răspunsul nr. 3719554 al MAI - Direcţia Informare şi Relaţii Publice, trimis în data de 22 august.
Nici de la IPJ Brăila nu am primit un răspuns care să ne lămurească cu privire la situaţia cms. şef Cătălin Chivu, fiind îndrumaţi să ne adresăm Ministerului. Ni s-a transmis, însă, că şeful IPJ Brăila este în concediu de odihnă, iar dacă a fost forţat sau nu de anumite împrejurări să îşi ia concediu, rămâne tot un mister. "Domnul comisar şef de poliţie Chivu Cătălin este în concediu de odihnă. Prin Dispoziţie a Inspectoratului General al Poliţiei Române, atribuţiile acestuia au fost preluate de comisar de poliţie Glugă Constantin Adrian, adjunct al şefului Inspectoratului. Pentru celelalte aspecte pe care le solicitaţi, vă rugăm să vă adresaţi Ministerului Administraţiei şi Internelor", se arată în răspunsul IPJ semnat de cms. Constantin Adrian Glugă şi purtătorul de cuvânt al IPJ, inspector Jenel Şogor. Totuşi, în ultima săptămână de când redactorii "Obiectiv" tot aşteptau un răspuns de la MAI, care întârzia să apară, surse din rândul poliţiştilor ne-au spus că la IPJ Brăila ar fi sosit actul de demitere a cms. şef Cătălin Chivu. Oricum, dispoziţia MAI nu putea fi pusă în aplicare pentru că ofiţerul intrase deja în concediu de odihnă.
Oficialii MAI îşi menţin punctul de vedere iniţial
După cum vă informam în ediţia online a cotidianului nostru, din data de 13 august, comisarul şef Cătălin Chivu ar fi pierdut şefia Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila pentru că nu ar fi depus, în termenul legal, cererea de anulare a ordinului ministrului de Interne, prin care era sancţionat cu trecerea într-o funcţie inferioară. Asta deşi, în luna mai, Chivu a obţinut câştig de cauză la Curtea de Apel Galaţi, respectiv suspendarea actului de sancţionare, revenind astfel pe fotoliul de şef al Poliţiei brăilene. Informaţia ne-a fost confirmată chiar de reprezentanţii MAI, care ne-au spus că totul s-a întâmplat din cauza nerespectării termenului prevăzut de lege. "Potrivit legii contenciosului administrativ, în termen de 60 de zile, persoana în cauză avea obligaţia de a introduce cerere de anulare a actului administrativ prin care a fost sancţionată cu trecerea într-o funcţie inferioară. În condiţiile în care nu s-a întâmplat acest lucru, potrivit Legii 554, suspendarea actului administrativ de sancţionare încetează de drept (n.r. - admisă anterior de CA Galaţi) . În aceste condiţii, încetează efectele hotărârii judecătoreşti de suspendare a executării actului administrativ prin care a fost sancţionat", ne-a declarat atunci telefonic şeful Direcţiei de Informare şi Relaţii Publice din MAI, Alina Ienciu. Chiar şi acum, chiar dacă nu ne-au spus concret dacă cms. şef Cătălin Chivu este sau nu demis şi dacă a depus sau nu cererea de anulare a ordinului de sancţionare, în termenul legal, reprezentanţii MAI au precizat, tot prin intermediul aceleaşi surse, că "îşi menţin punctul de vedere". Pe de altă parte, Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Curţii de Apel Galaţi ne-a informat că cererea de anulare a actului administrativ a fost depusă de cms. şef Cătălin Chivu încă din luna aprilie, termenul de judecată fiind în luna octombrie. "Urmare solicitării dvs. din data de 23.08.2011, înregistrată cu nr. 159/31A/2011, cu privire la acţiunea formulată de numitul Chivu Cătălin, vă facem cunoscut următoarele: Cererea de anulare a Ordinului nr. II/2599 din 21.04.2011 emis de Ministerul Administraţiei şi Internelor a fost promovată la data de 29.04.2011. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Galaţi sub nr. 546/44/2011 şi a fost repartizat aleatoriu la completul 2F, primind termen de judecată la data de 27.10.2011", se arată în răspunsul remis de CA Galaţi, semnat de grefier Ana-Maria Serea.
Reamintim că şeful IJP Brăila, cms. şef Cătălin Chivu, a fost eliberat din funcţia de inspector şef al Poliţiei brăilene prin Ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor, în data de 21 aprilie, ca urmare a unui control tematic desfăşurat, la sfârşitul anului trecut, la Brăila. Comisarul şef Chivu a fost sancţionat disciplinar cu "trecerea într-o funcţie inferioară până la cel mult nivelul de bază al gradului profesional deţinut, respectiv ofiţer specialist I", pentru "neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate de lege". Considerându-se nedreptăţit, Chivu s-a adresat instanţei de judecată, fiind decis să îşi dovedească nevinovăţia.