Cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor "Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării" de la Brăila şi-a desemnat câştigătorii. Evenimentul artistic s-a încheiat duminică, în prezenţa autorităţilor locale, judeţene şi a mii de brăileni veniţi pe Faleza Dunării să asiste la spectacol şi să deguste din repertoriilor autentice de cântec vocal. Festivalul, care şi-a căpătat deja un renume printre iubitorii de muzică populară, a reunit 34 de concurenţi din România, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Cehia, Croaţia şi Slovacia. Acompaniamentul instrumental a fost asigurat de Orchestra "Lăutarii" din Chişinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros, care a a avut o evoluţie spectaculoasă. Gazda evenimentului a fost Iuliana Tudor, binecunoscuta prezentatoare a TVR.
Ca în fiecare an, cele mai bune voci şi cele mai speciale costume populare au fost răsplătite cu premii în bani, cu flori şi diplome, toţi participanţii plecând acasă cu un cadou din partea organizatorilor. Astfel, marele premiu în valoare de 5.000 de euro a ajuns la Alba Iulia, la fiul celebrului interpret de muzică populară Nicolae Furdui Iancu, Tudor. Premiul al II-lea, în valoare de 3.000 de euro a fost revendicat de Milica şi Drăgana Videnovic din Serbia. Premiul al III-lea, în cuantum de 1.500 de euro a fost câştigat de Irina Maria Birou din Târgu Jiu. De asemenea, au mai fost acordate trei menţiuni, fiecare în valoare de 500 de euro câştigate de Cristian Tomini, Sofica Adriana şi Mariana Grecu. În plus, organizatorii au mai oferit cinci premii speciale. Două, acordate româncelor Ionela Toma şi Ioanei Bogdan, un premiu de popularitate acordat Caterinei Puicescu din Ucraina, un premiu special câştigat de grupul IKE PEYA din Bulgaria pentru promovarea costumului popular străin şi unul pentru promovarea costumului popular autentic din România acordat Petronelei Axintioaie din Suceava. Aceasta a impresionat juriul cu portul său popular croit cu fir de lână de ţigaie, o vestimentaţie rar întâlnită în zilele noastre. "Sunt foarte mulţumită de cum a decurs totul! Au fost superbi şi concurenţii care au adus pe scena noastră costume autohtone, dintre cele mai deosebite. Festivalul «Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării» este considerat unul dintre cele mai importante concursuri de muzică din ţară şi ne bucurăm că actul artistic evoluează semnificativ. De la an la an vedem participanţi tot mai bine pregătiţi", a declarat ieri pentru "Obiectiv", directorul Centrului de Creaţie Brăila, Maria Puşcaciu.
Juriul a fost prezidat de Elise Stan, de la Televiziunea Română, alături de care s-au aflat membrii Niţă Frăţilă - profesor universitar din Serbia, Doina Isfanoni-doctor muzicolog , dr. Daniela Gibescu, Iosif Zifceac- reprezentant al departamentului Cultural al Ambasadei Slovaciei la Bucureşti, Oana Petrică în calitate de director adjunct al Institutului Naţional al Patrimoniului şi Petrică Gogu. Specialiştii au urmărit autenticitatea pieselor, a costumului, dar şi dificultatea melodiilor interpretate.
Duminică seara a concertat Grupul Vocal "Kipri Voices" din Bulgaria, câştigătorii premiului I, de anul trecut, iar festivalul s-a încheiat cu recitalurile extraordinare susţinute de Sava Negrean Brudaşcu, o cunoscută interpretă de muzică populară ardelenească, care a încins atmosfera printre spectatori. Cireaşa de pe tort a fost tradiţionalul foc de arficii care a luminat cerul preţ de câteva minute.